1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ratsastus

Emilia Bottas hyppäsi hevosen selkään kolme vuotta sitten ja kisaa jo täysillä – nyt yksilöurheilija opettelee yhteistyötä ratsun kanssa

Olympiauimari vaihtoi muutama vuosi sitten uimahallin ratsastustalliin. Huippu-urheilijan asenteella Bottas on kehittynyt esteratsastuksessa huimaa vauhtia.

ratsastus
Emilia Bottas ja Joli
Johanna Talasterä / Yle

Tuusulalaisen täysihoitotallin käytävällä seisoo kookas, säkäkorkeudeltaan 180 senttimetriä oleva puoliverinen hevonen, jota Emilia Bottas harjaa keskittyneesti. Harmaa ruuna Joli v.d. Groenendyck on yksi Bottaksen omista hevosista.

Siron Bottaksen rinnalla hevonen on valtavan kokoinen, sen selkä on korkealla omistajansa päälaen yläpuolella. Utelias hevonen touhuaa kokoajan jotain.

– Joli on tällainen häärääjä, nyplää aina kaikkea. Hirveän kiltti. Kaikki hevoseni ovat tällaisia nalleja, naurahtaa Bottas.

Kesällä Emilia Bottas päätti, että uintiura on nyt tässä. Takana on kolmet olympialaiset ja lukematon määrä muita arvokisoja. Altaassa on tullut vuosien aikana kiitettävästi menestystä, mutta uran loppupuolella alkoi ilmetä erilaisia vaivoja.

– Olen jo melko vanha uimariksi ja tunsin, että on aika siirtyä johonkin toiseen lajiin. Olen saavuttanut uinnissa niin paljon ja alkoi olla erilaisia fyysisiä vaivoja. Päätös oli lopulta helppo.

Bottas valitsi uudeksi lajikseen esteratsastuksen, koska se on vauhdikas laji.

– Se sopii minulle paremmin kuin kouluratsastus. Tykkään mennä kovaa ja vauhdilla.

Emilia Bottas ja Joli
Johanna Talasterä / Yle

Emilia Bottas ei ollut lapsena hevostyttö, joten hän on taustaltaan hiukan erilainen ratsastaja kuin useimmat. Yleensä ratsastuksessa huipulle kivunneet ovat aloittaneet harrastuksen jo lapsena.

– Minulle uinti oli jo nuorena kaikki kaikessa ja panostin silloin siihen täysillä. Millekään muulle harrastukselle ei jäänyt aikaa.

Bottas on silti aina tykännyt hoitaa kavereiden hevosia ja kolme vuotta sitten hän aloitti ratsastuksen.

– Kävin ystäväni kanssa tallilla ja innostuin heti hevosista. Pian aloitin ratsastuksen ja kohta minulla oli ensimmäinen oma hevonen.

Ratsastus alkoi kevyemmillä maastolenkeillä, mutta laji vei mukanaan. Myös ratsastukseen on asetettu tavoitteita.

– Minulla on kova kilpailuvietti, joten olen todella tosissani ratsastuksessa. Aikomukseni on päästä lajissa niin korkealle kuin mahdollista.

Joli-hevonen
Johanna Talasterä / Yle

Bottaksen elämä pyörii nyt hevosten ympärillä. Hänellä on kolme omaa hevosta, jotka asuvat suuressa täysihoitotallissa Tuusulassa.

8-vuotiaan Jolin lisäksi kilparatsuihin kuuluu vuotta nuorempi Obora's Jean eli Obo. Vanhin hevonen on 14-vuotias Grando II, joka on nykyään vain harrastekäytössä. Bottas kilpailee myös ystävänsä omistamalla 12-vuotiaalla Aristocrat-ruunalla.

Pääkaupunkiseudulla asuva Bottas huristelee tallille lähes päivittäin ja ratsastaa yleensä tallilla ollessaan ainakin pari hevosta. Talli on siisti ja täältä löytyy jopa solarium – hevosille siis.

Tallissa Bottas heittää tottuneesti satulan Jolin selkään ja puristaa satulavyön kiinni. Tarkoitus on ratsastaa maneesissa hiukan, vaikka oikeat treenit ovat vasta seuraavana päivänä.

– Arki kuluu nykyään pitkälti täällä. Jos ei ole todella kiire, päädyn aina tänne tallille.

Valmentaja löytyi sattumalta messuilta

Bottas valmentautuu esteratsastaja Mikael Wahlmanin johdolla. He tapasivat kolme vuotta sitten syksyllä Helsinki International Horse Showssa ratsastusvaatevalmistajan messuosastolla.

Bottas oli vasta aloittanut ratsastuksen, mutta hänellä oli jo sponsori, sama, joka löytyy myös Wahlmanin taustavoimista. Kaksikon kemiat kohtasivat ensitapaamisella.

– Olemme molemmat viettäneet paljon aikaa ulkomailla, jossa ilmapiiri on jollain lailla vapaampi. Meillä klikkasi heti hyvin, kertoo Mikael Wahlman.

Sen huomaa, koska parivaljakko nauraa paljon ja Bottaksen laittaessa kuntoon hevostaan tallin käytävällä, he heittelevät toisilleen kokoajan pientä herjaa. Välillä Bottas herkeää nauramaan niin kovasti, että Wahlman toteaa hänelle leikillisen tiukasti otsaa rypistäen "keskity".

– Tuo on ehkä yleisin sana, mitä Miksu sanoo minulle treeneissä. "Keskity", nauraa Bottas.

Emilia Bottas ja Joli
Johanna Talasterä / yle

Bottaksen kanssa saman ikäinen Wahlman on menestyvä kilparatsastaja, joka jo nuorena ratsastajana voitti Suomen mestaruuden senioreiden luokassa syksyllä 2011. Hollolalainen Wahlman ei yleensä opeta aloittelijoita ratsastamaan, mutta Emilia Bottaksen kanssa hän aloitti henkilökohtaisen valmennuksen ihan ratsastuksen alkeista.

– Aluksi kävimme läpi perusasioita kuten istuntaa, kuinka pysyy parhaiten tasapainossa keskellä satulaa, kertoo Wahlman.

Kolme vuotta on lyhyt aika kun ratsastuksen aloittaa alkeista. Valmennettavan kehityskaari uudella uralla onkin ollut huikea.

– Ratsastus on fiilislaji, joka perustuu tunteeseen ja moniin toistoihin. Emilia on edennyt todella nopeasti. Urheilijana hänellä on erinomainen kehonhallinta ja lisäksi suunnattomasti kunnianhimoa. Hän harjoittelee todella intensiivisesti.

Wahlman korostaa, että nopean edistymisen taustalla on nimenomaan huippu-urheilijan kurinalainen suhtautuminen harjoitteluun.

– Kaikki talvet on tehty ahkerasti töitä. Jos annan Emilialle jonkun harjoituksen, hän toistaa sitä yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes se sujuu hyvin.

Emilia Bottas ja Joli
Johannas Talasterä / Yle

Emilia Bottas taluttaa ratsunsa ulos tallista ja kapuaa selkään. Ruuna lähtee saman tien liikkeelle kohti maneesia.

– Kiire töihin, naurahtaa Wahlman.

Maneesissa ratsukko aloittaa kevyellä lämmittelyllä ja sen jälkeen hypätään matala este muutamaan kertaan. Wahlman seisoo keskellä maneesia ja antaa ohjeita.

– Aja sitä eteen enemmän, gallop, gallop, hän kehottaa ratsukkoa laukkaamaan.

Emilialla ja hänen miehellään formulakuljettaja Valtteri Bottaksella on kesämökki Nastolassa, joten kesällä Bottaksen hevoset asuivat jonkin aikaa Mikael Wahlmanin perheen omistamassa Korpikylän ratsastuskeskuksessa Hollolassa.

Talvella Wahlman ajaa pari-kolme kertaa viikossa Tuusulaan valmentamaan.

– Jos työtahti pysyy tällaisena, laitetaan treeneissä vaan nextiä leveliä ja varmasti Emilia pääsee vielä pitkälle, toteaa Wahlman.

Tällä kaudella Emiilia Bottas on kilpaillut ahkerasti kansallisella tasolla pääasiassa 110-sentin esteillä. Kausi on sujunut mukavasti: tuloksena on mm. sija kansalliselta tasolta 120-senttimetrin luokasta. Kesällä Bottas nappasi ruusukkeet Hangon Sea Horse Weekiltä Obolla ja Aristocratilla.

– On tosi tärkeää saada alle paljon hyviä ratoja ennen kuin esteitä korotetaan. Ei pidä yrittää liian paljon liian pian, pohtii Emilia Bottas.

Emilia Bottas ja Joli
Johanna Talasterä / Yle

Uinti on yksilölaji, mutta ratsastus on tiimityötä hevosen kanssa. Hyvään suoritukseen vaikuttaa sekä ratsastajan että hevosen kyvyt, motivaatio ja asenne.

Tämä onkin ollut Bottakselle haastavinta uudessa lajissa. On opittava lukemaan ja ymmärtämään hevosta, muuten ratsastuksesta ei tule mitään.

– Jos on huono päivä, ei kannattaisi ehkä nousta lainkaan satulaan. Useimmiten silloin mikään ei suju, koska hevonen vaistoaa heti, jos jokin on pielessä. Huonolla asenteella on turha yrittää tehdä yhteistyötä hevosen kanssa.

Valtteri käy tallilla, mutta ei juurikaan viihdy hevosen selässä

Valtteri Bottas ajaa F1-osakilpailussa Texasissa Austinissa samana viikonloppuna kun toisenlaiset hevosvoimat jylläävät Helsingissä jäähallilla Suomen suurimmassa vuosittaisessa ratsastustapahtumassa. Kumpikin kisaa siis tahollaan, mutta tottakai aviomies on hengessä mukana.

– Valtteri on innoissaan siitä, että minulla on uusi intohimo, teen tätä täysillä ja minulla on tavoitteita. Tietysti hän tukee mukana, kertoo Emilia Bottas.

Molempien arki pyörii oman kilpatallin ympärillä, mutta se ei ole pariskunnalle uusi tilanne. Aiemmin uinti otti Emilia Bottakselta paljon enemmän aikaa kuin ratsastus on toistaiseksi vienyt.

– Meillä on oikeastaan aina ollut tällaista. Silloin, kun me tapasimme, uin ammatikseni ja harjoitusmäärät olivat paljon kovemmat kuin tällä hetkellä. Kilpailukalenteri oli paljon tiiviimpi ja tavoitteet olivat ihan erilaiset kuin esteratsastuksessa nyt tällä tasolla on.

Emilia Bottas asuu Suomessa pääkaupunkiseudulla, mutta hän matkustaa ulkomaille katsomaan F1-osakilpailuja 3–4 kertaa vuodessa kuten ennenkin.

– Hevosilla on hyvä talli, jossa niistä pidetään huolta, jos olen vähän aikaa poissa.

Valtteri Bottas on Suomessa ollessaan käynyt myös hevostallilla.

– Valtteri piipahtaa joskus tallilla, aina kun ehtii. Mutta ei hän kovin usein käy, koska eipä tässä ole toiselle paljon tekemistä, jos ratsastan tallilla ollessani tuntikausia.

F1-tähti on kivunnut myös hevosen selkään pari kertaa.

– Valtteri on käynyt vanhimman hevoseni selässä, mutta ei liian usein. Kyllä ratsastus on ihan minun oma juttuni.

Hypättyään maneesissa esteen muutamaan kertaan, Bottas antaa hevosen ravata rennosti ja hevosen hengityksen tasaannuttua hän pysäyttää sen. Treenin päätteeksi Bottas nojautuu satulassa eteen ruunan kaulaa vasten ja taputtaa sitä kiitokseksi.

– Hyvä, hyvä. Sitten syömään, hän naurahtaa ja tarkoittaa hevosta, jolla on kohta päiväheinien aika.

Emilia Bottas ja Joli
Johanna Talasterä / Yle

Tällä viikolla Emilia Bottas ja Joli hyppäsivät tähän mennessä kovimmat kilpailunsa Helsinki International Horse Showssa. Lucky Winners -luokassa ratsasti nuoria lupauksia, joista osasta odotetaan tulevaisuuden tähtiä.

Keskiviikkona Emilia Bottas sai kaksi pudotusta eli kahdeksan virhepistettä. Ratsastus näytti hyvältä ja suoritus oli tasapainoinen. Hevonen oli hiukan väsyneen oloinen ja kenties siksi varomaton.

Valmentaja Mikael Wahlman kertoo, että keskiviikkona rata sopi Bottakselle teknisesti hyvin, mutta torstaina rata oli vaativampi. Silloin virhepisteitä kertyi 20 ja Emilia Bottas oli tuloslistalla viimeinen hyväksytyn suorituksen saanut.

– Keskiviikkona Emilia ratsasti omalla tasollaan, mutta ratsastuskokemukseensa nähden hän suoriutui radasta myös torstaina hyvin. Kokemustahan sieltä haettiin, joten tavoite saavutettiin, koska maaliin tultiin, sanoo Wahlman.

Emilia Bottas on aiemmin ollut urheilijana yksin paineen alla ja kestänyt tilanteet hyvin. Wahlmanin mukaan tilanne on erilainen, kun kuvassa on mukana hevonen, joka saattaa jonkin verran jännittää isolla areenalla.

– Kisarutiinia tulee koko ajan lisää. Talvella edessä on treeneissä paljon uusia juttuja. Ensi vuonna meillä on jo ihan eri tavoitteet.

Emilia Bottas Horse Showssa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Lue seuraavaksi