Pohjois-Korea pysyy verkossa – Venäläisyhtiö on avannut maalle uuden nettiyhteyden

Tietoliikenneyhteys vahvistaa Pohjois-Korean kykyä vastustaa verkkohyökkäyksiä.

Pohjois-Korea
Sormet pimeällä näppäimistöllä.
Pohjois-Korea on parantanut tietoliikenneyhteyksiään.Artur Marciniec / AOP

Venäläinen valtionyhtiö TransTelekom on avannut Pohjois-Korealle uuden internet-yhteyden. Asiantuntijoiden mukaan nyt avattu tietoliikenneväylä vahvistaa Pjongjangin kykyä vastustaa Yhdysvaltojen verkkohyökkäyksiä.

– Käytännössä useat yhteydet lisäävät joustavuutta, jos jokin yhteyksistä muuttuu jostain syystä toimimattomaksi, sanoi tietoliikenneyhtiö Oracle Dynin johtaja Doug Madory Washington Postille. (siirryt toiseen palveluun)

Sunnuntaina havaittu uusi nettiyhteys vähentää Pohjois-Korean riippuvuutta kiinalaisesta Unicom-yhtiöstä, joka on tähän asti vastannut lähes kaikesta Pohjois-Korean verkkoliikenteestä.

Pohjois-Koreassa vain hyvin harvalla kansalaisella on pääsy verkkoon. Maa ei kuitenkaan ole täysin eristetty internetistä. Arviot verkkoon yhdistettyjen laitteiden määrästä vaihtelevat muutamasta sadasta hieman yli tuhanteen.

Parantaa kykyä kyberhyökkäyksiin

Uusi verkkoyhteys voi suojata Pohjois-Korean tietoliikennettä, mutta toimivat yhteydet ovat elintärkeitä myös Pohjois-Korean omille verkkohyökkäyksille. Kyberturvallisuusyhtiö FireEyen johtaja Bryce Boland arvio uutistoimisto Reutersille, että nyt avattu tietoliikenneyhteys parantaa Pohjois-Korean kykyä uusiin verkkohyökkäyksiin.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pjongjangin alaisuudessa toimii noin 6 800 verkkosotilaan ryhmä, jota on syytetty muun muassa elokuvayhtiö Sony Picturesiin vuonna 2014 kohdistuneesta hakkeroinnista.

Pohjois-Korean vähäiset verkkoyhteydet katkeilivat pian Sonyyn kohdistuneen verkkohyökkäyksen jälkeen. Monet arvelivat tuolloin verkko-ongelmien johtuneen Yhdysvaltojen kostotoimista.

Lähteet: Reuters, AP