Hyvinkään Sveitsin alue uudistuu kertaheitolla – hotelliremonttiin kytketty lehmänkauppa hiertää: "epäoikeudenmukaista"

Pari vuotta suljettuna ollut hotelli avataan tänään. Samalla uudistuu koko Sveitsin alue, mutta kaupungin tekemä asuntorakentamissopimus saa kritiikkiä monesta suunnasta.

Hyvinkää
Hyvinkään Sveitsin hotelli aukeaa uudistuneena 10.10.2017.
Spahotel Sveitsin hotellinjohtajalla Marja-Liisa Karhulla oli kädet täynnä töinnä vielä päivää ennen hotellin aukeamista.Vesa Marttinen / Yle

Hyvinkään Sveitsin alueella sijaitseva perinteikäs kokoushotelli aukeaa uudistettuna tiistaina 10. lokakuuta. Varsinaisia avajaisia vietetään kuun lopulla, ja samalla aukeaa kokonaisuuteen linkittyvä sisäliikuntapuisto, elokuvateatteri ja muut oheispalvelut.

Samassa yhteydessä puuhataan hotellin kupeessa toimivan, Hyvinkään kaupungin omistaman uimahallin remonttia sekä mittavaa asuntorakentamista alueelle.

Hotellin ja uimahallin uudistamista harva vastustaa, mutta kolikon toisena puolena on sopimus, jonka mukaan Sveitsinpuiston alueesta noin neljä hehtaaria varataan asuntorakentamiselle.

Hyvinkään Sveitsin hotelli aukeaa uudistuneena 10.10.2017.
Bio Rex avaa lokakuun loppupuolella Sveitsissä viidestä salista koostuvan elokuvateatterin.Vesa Marttinen / Yle

Noin 40 000 kerrosneliömetrin uudisrakentamissuunnitelma jyrää alleen yhden koulun ja urheilukentän sekä nakertaa palan Sveitsinpuiston alueesta. Kerrosneliömäärä vastaa karkeasti laskettuna noin 500 kerrostaloasuntoa.

"Asuntorakentaminen muuttaa alueen ilmettä"

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Tuija Lahtisen mielestä kokonaisuudessa on useita ongelmia.

– Luonnonsuojelualueen rauhoittamisessa oli aikanaan kova työ. Nyt alue on vakiintunut ulkoilualueeksi ja suosituksi virkistysalueeksi. Asuinrakentaminen muuttaa sen ilmettä aika lailla.

Lahtisen mukaan pelkona on, että nykyiset suunnitelmat käynnistävät ketjureaktion, joka tekee alueen suojelun tarpeettomaksi.

– Asuinrakentamisen myötä puisto supistuu, ja ymmärrettävästi uusien asukkaiden myötä alueen kulutus lisääntyy ja silloin luontoarvot vähenevät. Siinä siintelee uhka, että koko alue menettää pikkuhiljaa merkityksensä.

Vastaava riski liittyy Lahtisen mukaan kaikkiin isompiin puistoalueisiin, jotka jäävät kaupunkien sisällä puristuksiin.

– Niitä tupataan käyttää rakentamisen reservialueena. Sama näyttää olevan esimerkiksi Helsingin Keskuspuiston kohdalla.

Toinen keskeinen ongelma liittyy Lahtisen mukaan pohjaveteen. Sveitsin harju on tärkeää pohjavesialuetta, josta kerätään pohjavettä harjun alla sijaitsevaan hiljattain saneerattuun vedenottamoon.

– Nyt jos rakennukset tulevat tälle alueelle ja peittävät maan, se vähentää pohjavesien kertymistä. Myös Hyvinkään Vesi on ilmaissut huolensa pumppaamon vedensaannista.

"Kyse on neljästä hehtaarista"

Kaupunginjohtaja Jyrki Mattila perustelee rakennushanketta kuntien välisellä maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksella.

– Meillä täytyy MAL-sopimuksen mukaan valmistua noin 360 asuntoa joka vuosi. Me varmasti tarvitsemme asumiseen erilaisia vaihtoehtoja. Tässä yhteydessä asuntorakentamisen osalta on kyse noin neljän hehtaarin alueesta, joka ei ole luonnonsuojelualuetta vaan joko yleisen rakennuksen tonttia, kenttäaluetta tai normaalia kaavanmukaista puistoa.

Mattila korostaa, että luonnonsuojelualueeseen ei asuntorakentamisen yhteydessä kosketa.

– Koko Sveitsin alueen puisto on 300 hehtaaria, ja kaupunki ei missään nimessä halua sitä puistoa turmella. Nyt on kyse lähinnä ennestään käytössä olevien alueiden uudelleenkaavoittamisesta.

Sveitsin vedenottamon toimintaedellytykset eivät Mattilan mukaan ole nyt suunnitellun mukaisen asuinrakentamisen myötä oleellisesti muuttumassa.

– Ensinnäkin koko kaupunki, satoja hehtaareja, on pohjavesialuetta. Lisäksi nykysuuntaus on jo pitkään ollut se, että katoille ja asfalttipinnoille satavaa vettä pyritään imeyttämään maastoon.

Taustalla hotellin sulkeutuminen 2015

Keskeinen tekijä Sveitsin alueen kehittämisen taustalla on Rantasipi-hotellin sulkeutuminen joulukuussa 2015. Vuonna 1976 valmistunut hotelli oli aikoinaan huippusuosittu, mutta ajan myötä suosio laantui ja hotelli pääsi huonoon kuntoon.

Hyvinkäällä on niukasti muita hotelli- ja kokoustiloja, mutta kaupungin näkökulmasta sellaisille on kuitenkin tarvetta Konecranesin kaltaisten kansainvälisten yritysten myötä.

Kaupungille kokoukset ja hotellissa yöpyvät turistit tarkoittavat rahaa, joten hotellin kehittäminen yhdessä uimahallin remontin kanssa katsottiin järkeväksi.

Mattila pitää yhteistoimintasopimusta hyvänä ratkaisuna kaupungin kannalta, mutta kiistää, että kyse olisi ollut pakkoraosta.

– Mikään pakko tätä ei ollut tehdä. Toinen kehityskuva olisi ollut epävarmempi. Sopimus on kaupungin kannalta hyvä, ja tietysti sen pitää olla myös kehittävien yritysten kannalta sellainen, että siinä on liiketoiminta mahdollista.

Hyvinkään Sveitsin hotelli aukeaa uudistuneena 10.10.2017.
Hotellista pääsee jatkossa suoraan uimahalliin lämmitettyä yhdyskäytävää pitkin .Vesa Marttinen / Yle

Mattilan mukaan hotellikiinteistön henkiin herättäminen tuo kertaheitolla noin sata työpaikkaa, ja päälle tulee vielä kerrannaisvaikutukset esimerkiksi mahdollisista konferensseista ja hotellimajoituksista.

Uudistetun Spahotel Sveitsin hotellinjohtajan Marja-Liisa Karhun mukaan hotellissa on remontin jälkeen 182 huonetta sekä 30 kokoustilaa. Olennainen uudistus on yhdyskäytävä, jota pitkin hotellista pääsee suoraan uimahallin puolelle.

Kova hinta hotellista

Vieremän alueella asuva Tapani Partanen pitää vajaan kuukauden päästä valmistuvaa hotelliremonttia terveenä piristysruiskeena alueelle. Hankkeeseen sidottua asuntorakentamista hän ei kuitenkaan täysin sulata.

Hyvinkään Sveitsin hotelli aukeaa uudistuneena 10.10.2017.
Härkävehmaan koulu tullaan todennäköisesti purkamaan uuden asuntorakentamisen tieltä.Vesa Marttinen / Yle

– Tuo Sveitsin metsä on meille lähiliikuntapaikka. Henkilökohtaisesti en ole hirveän innoissani ainakaan siitä, että siihen rakennetaan kerrostaloja.

Miltä kokonaisuus kuulostaa: onko asuntorakentaminen käypä hinta hotellista ja uimalasta?

– Aika kovalta se tuntuu. Hotelli on toki tärkeä, ja varmaan siinä kaupunki on kokenut olevansa vähän pakkoraossa. Vähän mietityttää, että löytyisikö niille taloille paikkaa muualta täältä kaupungin alueelta. Itse ainakin tutkisin sellaista vaihtoehtoa.

Sveitsin kupeeseen juuri alueen ainutlaatuisten ulkoilumaastojen vuoksi muuttanut perheenäiti Sini Soini pelkää, ettivät päättäjät arvosta alueen luontoa tarpeeksi.

– Pelottaa, että tuo kehitys alkaa levitä sinne metsään nyt, kun hanat on kerran saatu auki.

Äitiyslomalla nuorimmaisen kanssa kotona tällä hetkellä oleva Soini haluaa kuitenkin suhtautua muutokseen avoimesti ja näkee siinä paljon hyvääkin. Kahvila, leffateatteri ja kuntosali ovat kaikki tervetulleita palveluita.

– Uskoisin myös, että uimalan alueesta pidetään nyt parempaa huolta. Ja tietysti tuohan tuo kaikki työpaikkoja. Minähän toivon itsekin pääseväni töihin jonnekin tonne viereen, ettei kauempaa tartte etsiä töitä!

Valitus KHO:oon "vielä harkinnassa"

Hyvinkään valtuuston Vasemmistoliiton valtuustoryhmä teki Sveitsin kehittämissopimuksesta valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus antoi syyskuun lopulla ratkaisun, jonka mukaan valitus hylätään.

Yksi valituksen tehneistä, vasemmistoliiton valtuutettu Olli Savela kertoo harkitsevansa vielä valituksen viemistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Aikaa valituksen tekemiseen on lokakuun loppupuolelle saakka.

Savelaa hiertää asiassa asuntorakentamissopimus, jota hän pitää epäoikeudenmukaisena, sekä yksityisen toimijan hotellihankkeeseen saama merkittävä yhteiskunnallinen tuki.

– Hotellin saama noin miljoonan euron lisärakennusoikeus on poikkeuksellinen. Vastaavissa tapauksissa Hyvinkäällä rakennuttajan on täytynyt maksaa puolet lisärakennusoikeudesta.