Rakennusteollisuuden pääekonomisti varoittaa asuntokuplan riskistä Rovaniemellä

Ekonomisti ihmettelee, mistä kysyntä tulee kun väestönkasvu on olematonta mutta asuntorakentaminen poikkeuksellisen runsasta.

asuntotuotanto
YIT on aloittanut kolmannen kerrostalon rakentamisen Kiela-kortteliin.
Vesa Vaarama / Yle

RovaniemiSuomessa rakennetaan tänä vuonna 43 000 uutta asuntoa, mikä on samaa tasoa 90-luvun alun kanssa. Jos jossain on ylituotannon vaara, se on Rovaniemellä, Kuopiossa, Joensuussa, Seinäjoella ja Porissa.

Näin päättelee Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Sami Pakarinen vertailtuaan asuntorakentamisen tahtia, väestönkasvua ja asuntojen hintakehitystä viime vuosina. Hintakehitys perustuu Tilastokeskuksen lukuihin.

– Hinnat ovat Rovaniemellä nousseet keskimäärin prosentilla ja väestökehitys on käytännössä nollassa, mutta siellä rakennetaan tällä hetkellä 80 prosenttia enemmän keskiarvoon nähden, Pakarinen sanoo. Hän vertaa uusien kerrostaloasuntojen rakentamisvauhtia vuoden 2011 jälkeiseen keskiarvoon.

Hintakehitys on siis ollut pidemmällä aikavälillä vaisua ja kun tarjonta vielä kovasti lisääntyy, näkee Pakarinen riskin siitä että hinnat kääntyvät laskuun. Tämän vuoden toisella neljänneksellä vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat Rovaniemellä kuitenkin yli kahdeksan prosenttia. Pakarinen ei tästä vetäisi johtopäätöksiä vaan sanoo, että hinnat ovat heitelleet Rovaniemellä paljon.

Matkailu voi selittää osan asuntokaupasta

Jos nousu kuitenkin jatkuu pitkään, se kertoo että asuntokuplan vaaraa ei ole.

– Rovaniemi voi olla siinä mielessä poikkeus muista ylituotantovaaran alla olevista kaupungeista, että jos matkailu vetää vahvasti, niin voi olla muita tekijöitä jotka selittävät rakentamista, Pakarinen sanoo viitaten siihen, että pieniä asuntoja ostetaan myös Airbnb-käyttöön eli matkailijoille vuokrattavaksi.

– Kuinka kestävällä pohjalla se on, jos nousu on hyvin nopeaa. Se on kysymysmerkki.

Pakarinen epäilee, että Rovaniemen keskustaan nousevien uusien kerrostaloasuntojen hinnat ovat liikaa monille niistä, jotka haluavat muuttaa Rovaniemen laidoilta tai muualta Lapista parempien palveluiden ääreen.

– Hintaero laita-alueiden ja keskustan välillä on kyllä suuri ja tulee varmaan jatkossakin kasvamaan. Se on haaste, eikä pelkästään Rovaniemellä, Pakarinen toteaa.

Uusista pienistä kerrostaloasunnoista noin 40 prosenttia menee Rovaniemellä sijoittajille, mikä ei Pakarisen mukaan eroa valtakunnallisesta keskiarvosta.