SM-liigajoukkueen kaksi faniryhmää tukkanuottasilla – rajua sanasotaa Mikkelissä

Tuoreimmassa jääkiekon liigakaupungissa on syntynyt uusi ja eriskummallinen tilanne, kun Jukureiden taakse on syntynyt kaksi erillistä kannattajaryhmää.

Jukurit (Jääkiekon Miesten Liiga)
Mikkelin Jukurien kannattajakatsomo.
Tomi Hänninen

Sarvis club (JSC) on toistakymmentä vuotta toiminut Jukureiden virallinen kannattajaryhmä. Ryhmä on toiminut tiiviisti seuran ja joukkueen yhteydessä ja osallistunut muun muassa talkoisiin, joilla erilaista liigan vaatimia olosuhteita on rakennettu.

Tänä syksynä on syntynyt epävirallinen Viikinkiveljet-niminen ryhmä. Ryhmien väliset jännitteet ponnahtivat esille viime lauantain Sport-ottelussa, jossa ryhmät olivat pelin alussa samassa kotijoukkueen päätykatsomossa.

Kun yhteistä säveltä ei löytynyt, Viikinkiveljet siirtyi toiseen erään vastakkaiseen päätykatsomoon. Epävire herätti muussa katsomossa kysymyksiä, joiden takia Jukurit järjesti keskiviikkona kannattajaryhmille tapaamisen. Siinä etsittiin yhteisiä pelisääntöjä.

Yhteistä säveltä ei kuitenkaan löytynyt. Sarvis Club ilmoitti pian tapaamisen jälkeen omilla nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) irtautuvansa kaavailluista yhteisistä pelisäännöissä. Ryhmä moitti myös Jukureita liian suoraviivaisen ratkaisun ja kompromissiesityksen hakemisesta.

Näistä lähtökohdista käsin olisi suorastaan vastuutonta antaa valtaa ottelutapahtumien katsomotoiminnan johtamisesta uudelle ryhmälle, jonka jäseniä, toimintatapoja ja todellisia tarkoitusperiä emme tunne. Olemme tulevaisuudessa avoimia yhteistyölle, jos Viikinkiveljet osoittavat olevansa luottamuksen arvoisia ja arvomme kohtaavat, ryhmän hallitus kirjoittaa sivuillaan.

Viikinkiveljet kommentoi Yle Mikkelille Facebookin kautta tilannetta niukkasanaisesti. Ryhmä on perustanut hiljattain Facebook-sivun (siirryt toiseen palveluun), jossa sen tavoitteita ja toimintaa esitellään.

Valitettavasti tilanne yhteisten pelisääntöjen suhteen Sarvisklubin ja Jukureiden kanssa on niin sekaisin, ettemme halua antaa tälle hetkellä medialle minkäänlaista kommenttia. Tulemme mielellämme haastatteluun, kun ollaan saatu asiat eri osapuolien kanssa selväksi, ryhmän viestissä todetaan.

Jukureiden myynti- ja markkinointijohtaja Joni Vesalainen myöntää olevansa harmissaan, ettei yhteistä säveltä löytynyt.

– Sinänsä on hyvä, että uusia kannattajia tulee ja hyvä jos molemmat ryhmät saisivat lisää jäseniä. Mutta tässä tilanteessa joudumme miettimään, miten ryhmät voidaan sijoittaa eri katsomon osiin vaikka väliseinillä. Vastakkaiseen päätyyn se on hankalaa turvallisuussyistä, sillä sieltä on varattu paikkoja vieraskannattajia varten, Vesalainen aprikoi.

Sanasota saa uusia käänteitä

Ryhmien välinen eripura sai uusia vivahteita heti keskiviikkoisen yhteispalaverin jälkeen. Sarvisclubin nettisvuilla Viikinkiveljet ryhmää syytettiin suvaitsemattomuudesta.

Viikinkiveljet ovat ilmaisseet suoraan, että kuuluminen JSC:iin on jo siitäkin syystä mahdotonta koska ryhmässämme on kehitysvammaisia, vanhuksia ja ylipäätään hyvin erilaisia ihmisiä, kun mitä itse haluavat edustaa, JSC kirjoitti nettisivuillaan.

Yle Mikkeli kysyi uuden faniryhmän kantaa syytökseen. Ryhmä aikoo julkaista oman kannanottonsa perjantaina, mutta kommentoi asiaa Ylelle Messengerin välityksellä.

Sarvisclubin väite ei pidä paikkaansa. Eräs ryhmämme jäsenistä on kertonut mielipiteensä, kun häneltä on kysytty: "miksi Sarvisclubiin liittyminen ei kiinnosta?" Vastaus on liittynyt Sarvisclubin julkiseen imagoon ja vastaus on ollut jotain tuon suuntaista. Tämä henkilö on kertonut sen täysin omana mielipiteenään ennenkuin on Viikinkiveljiä ryhmänä on ollut edes olemassa ja tämän perusteella Sarvisclub on leimannut koko ryhmän ja pitää tuota lausetta esteenä yhteistyölle. Viikinkiveljet ovat täysin avoin ryhmä kaikille ja olemme vastanneet kaikille myöntävästi ketkä ovat halunneet liittyä ryhmäämme kysyjän sukupuolesta, iästä tai mistä tahansa statuksesta riippumatta.