Köyhien rakennusmiesten laiton hamppubisnes syrjäisellä maatilalla loppui nolosti – kävelivät suoraan poliisin haaviin

Kasvattajat hoksasivat jääneensä kiinni, kun kannabikset olivat poissa ja ovilla oli poliisin eristysnauhaa.

kannabis
Poliisin takavarikoimaa kannabista
Poliisin takavarikoimaa kannabista. Kari Ahotupa / Yle

Taloudellisiin vaikeuksiin joutunut mieskaksikko yritti kohentaa rahatilannettaan kannabiksen kasvatuksella Kouvolassa viime vuonna. Toinen miehistä osti vanhan maatilan Kouvolan Vekaranjärveltä ja vuokrasi sen tuttavalleen. Yhdessä entiset työkaverit kasvattivat hamppua sekä maatilan päärakennuksessa että navetassa.

Miehet tunsivat toisensa työmailta Helsingissä, sillä molemmat olivat rakennusalalla. Toisella miehistä oli aiemmin hyvin menestynyt rakennusalan yritys, jossa toinen mies oli ollut töissä. Yritys kuitenkin ajautui kuluvan vuosikymmenen alussa talousvaikeuksiin ja meni konkurssiin. Yrittäjä sai konkurssin yhteydessä ehdollisen tuomion muun muassa törkeästä veropetoksesta.

Vaikeuksiin joutunut mies kääntyi entisen työntekijänsä puoleen. Työntekijä sai idean ostaa vanha maatila, jonka hänen entinen työnantajansa remontoisi. Tila löytyi Kouvolasta Vekaranjärveltä keskeltä metsää.

Miesten tarkoitus oli myöhemmin myydä tila remontoituna hyvällä voitolla.

Miehet kuitenkin alkoivat kasvattaa syrjäisellä tilalla kannabista. He kasvattivat päärakennuksessa ja navetassa yli 70 kannabiskasvia. He käyttivät kasvatuksessa kasvien tuottoa lisäävää vesiviljelyjärjestelmää, jonka ansiosta yhdestä kasvista olisi saanut keskimääräistä enemmän huumetta.

Kasvatus ehti jatkua muutamia kuukausia, kunnes miesten puuhat paljastuivat sattumalta viime vuoden keväällä.

Pohdintaa pöpelikössä

Lähellä tilaa syttyi maastopalo ja sammutusmiehistö havaitsi kannabiskasvattamon. Sitä kautta tieto kulki myös poliisille.

Kasvattajat huomasivat jääneensä kiinni, kun heidän mennessään paikalle kasvit olivat tiessään ja ovilla oli poliisin eritysnauhaa. Toisen miehen kertoman mukaan kaksikko meni läheiseen "pöpelikköön" pohtimaan, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä.

Poliisi selvitti kiinteistön omistajan ja teki tämän kotiin etsinnän. Toinen tekijä päätti käydä ensin isossa jalkaleikkauksessa, ja hän otti itse yhteyttä poliisiin sen jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan navetassa oli kasvatettu 22 kannabiskasvia ja päärakennuksessa 50 kasvia. Käräjäoikeus arvioi käyttövalmiin kannabiksen kokonaismääräksi yli 4 kiloa.

Toiselle ehdoton tuomio

Kiinteistön omistaja yritti pestä kätensä kannabisviljelystä kokonaan. Mies ei kertomansa mukaan tiennyt lainkaan, että tilalla villjeltiin kannabista. Kymenlaakson käräjäoikeus kuitenkin tuomitsi hänet törkeästä huumausainerikoksesta. Hänen puolentoista vuoden tuomionsa oli ehdollinen.

Entinen yrittäjä puolestaan kertoi, että hän oli kannabisviljelmällä lähinnä rengin osassa, koska kiinteistön omistaja kiristi häntä vanhoilla veloilla.

Mies tuomittiin ehdottomaan vankeuteen, koska mies oli vielä koeajalla aiemmin saamastaan tuomiosta törkeästä veropetoksesta. Yhdistetty tuomio oli vuosi ja kahdeksan kuukautta vankeutta.

Hän valitti tuomiosta, mutta Itä-Suomen hovioikeus ei katsonut aiheelliseksi muuttaa tuomiota.