Rinnekeskus kokeili lumen säilömiseen lukuisia eri tekniikoita – vain todetakseen ikivanhan menetelmän ylivoimaisuuden

Säilötty lumi jatkaa rinnekeskusten kautta jopa parilla kuukaudella ja vähentää kalliin tykkilumen tarvetta alkukaudesta.

hiihtokeskukset
Rukan kesän ajan säilöttyä lunta lokakuussa 2017
Rukalla avataan viikonloppuna kaksi laskettelurinnetä ennätysaikaisin. Rinteeseen on levitetty metrin kerros kesän yli säilöttyä lunta.Ensio Karjalainen / Yle

Työkoneet ovat levitelleet viikon ajan valtavia lumimassoja Itä-Rukan rinteille. Laskettelukautta ollaan avaamassa Rukalla aiemmin kuin koskaan.

Aikaisen avauksen takaa kesän yli säilötty menneen talven lumi. Rukan Saaruan kahdessa rinteessä on nyt lunta yli 50 000 kuutiota, metrin vahvuudelta.

Itä-Rukan kahdesta lumetetusta rinteestä toinen avataan perjantaina 6. lokakuuta (siirryt toiseen palveluun) ja toinen lauantaina 7. lokakuuta.

Perinteiset keinot valttia

Lunta säilöttiin Rukalla kesän ajan nyt toista kertaa. Tällä kertaa säilöntää testattiin kuudessa eri lumikasassa erilaisin peittein. Ja kas: ylivoimainen materiaali säilönnässä oli perinteinen sahanpuru.

– Sahanpuru osoittautui aivan ylivoimaiseksi suojamateriaaliksi. Lumesta suli sahanpurun alla 24 prosenttia, kun heikoin tulos testikasoissa oli yli 50 prosentin sulaminen, toteaa Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Korvaavaa materiaalia hyväksi todetulle sahanpurulle ei ole vielä löytynyt.

Matti Parviainen

– Muut eristeet jäivät sahanpurusta formulatermejä lainatakseni lähtöruutuun, paikallisjohtaja Parviainen naurahtaa.

Sahanpurussa on omat ongelmansa

Sahanpuru ei ole kuitenkaan rinnekeskukselle lopullinen ratkaisu.

– Sahanpurussa on ongelmansa. Se pitää myös puhdistaa heinäisestä rinteestä ja se ei ole helppoa.

Rukan lumetus
Rukalla on rinteitä lumetettu lumitykein 1980-luvun puolivälistä lähtien.Ensio Karjalainen / Yle

Parviaisen mukaan sahanpurulle pitää löytää korvaava materiaali.

Uutta eristemateriaalia Rukakeskus lähtee hakemaan ensi kesänä. Itä-Rukan rinteille perustetaan testikeskus, jossa lumikasoja suojataan jälleen useilla eri materiaaleilla.

– Korvaavaa materiaalia hyväksi todetulle sahanpurulle ei ole vielä löytynyt, Parviainen harmittelee.

Sulamisprosentti pitää saada alle kolmenkymmenen

Kesän yli säilötystä 80 000 kuution lumivuoresta suli syksyyn mennessä lähes 40 prosenttia. Hävikin pitäisi jäädä alle 30 prosentin, jolloin rinneyhtiö hyötyisi lumen kesäsäilönnästä taloudellisesti. Myös energiankulutusta saataisiin alennettua.

Säilöttävä lumi tehdään tammikuussa kovilla pakkasilla. Se tietää energiakulujen kasvua ja henkilöstön ylimääräisiä palkkakuluja. Varastolumen tekeminen vaatii parin viikon työjakson.

Nyt kausi alkaa lokakuun alussa ja jatkuu äitienpäivään.

Matti Parviainen

Jos toukokuussa kesäksi kasattavaa lunta on paljon, se lisää edelleen kuluja.

– Eli jos voisimme säilöä lunta vähemmän ja pienemmillä sulamisprosenteilla, kulut olisivat pienemmät, Parviainen sanoo.

Parviaisen mukaan tällä hetkellä säilötty lumi korvaa lauhan kelin lumetuksen. Rinnekeskus voi rauhassa odotella kipakampia pakkasia, jolloin tykkilunta voidaan syytää rinteeseen lauhaa keliä kevyemmin kustannuksin.

Rukan rinteille levitellän kesän ajan säilöttyä lunta lokakuun alussa 2017
Rukan kahteen rinteeseen on levitetty säilöttyä lunta yli 50 000 kuutiota.Ensio Karjalainen / Yle

Säilötty lumi ja tykkilumi jatkavat laskettelukautta pitkästi yli kahdella kuukaudella.

– Luonnonlumella on lasketeltu Rukalla viimeksi 1980-luvun alussa. Tuolloin rinteisiin pääsi useimmiten itsenäisyyspäivän tienoossa. Kausi päättyi silloin yleensä ennen vappua. Nyt kausi alkaa lokakuun alussa ja jatkuu äitienpäivään.

Matkailu herää henkiin rinnekauden myötä

Ruka-Kuusamon matkailualueelle Rukan rinteiden aikaisella avauksella on Parviaisen mukaan merkittävä vaikutus. Alue herää uuteen eloon.

– Työpaikkoja käynnistyy rinnekauden avauksen myötä satakunta, kun esimerkiksi Rukan alueen ravintolat availevat oviansa. Matkailuvirrat tuovat asiakkaita tietenkin alueen kauppoihin, Parviainen toteaa.

Myös Levillä on säilötty lunta   

Ruka avaa laskettelukauden viikonloppuna ensimmäisenä Suomessa. Pohjois-Suomen suurista rinnekeskuksista Levi avaa rinteensä lokakuun loppupuolella.

Levillä on säilötty lähes 40000 kuutiota huopapeitteiden alle.
Levillä on säilötty lähes 40000 kuutiota huopapeitteiden alle.Antti Mikkola / Yle

Myös Levillä on säilötty lunta viime kesänä. Noin 40 000 kuution lumimassa on varastoitu marraskuussa järjestettävää alppilajien maailmancupia varten. Lunta on säilötty Levillä fleece-tyyppisellä kankaalla.

Näillä lumilla pystymme varmuudella järjestämään maailmancupin.

Jouni Palosaari

– Meidän säilötyn lumen hävikki on ollut 30–40 prosenttia. Näillä lumilla pystymme varmuudella järjestämään maailmancupin, lupaa Levin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Palosaari ei pidä mahdottomana ajatusta, että Levilläkin lunta säilöttäisiin tulevaisuudessa matkailijoita varten.

– Syyslomakaudelle olisi hyvä saada rinteet auki. Asia on pohdinnassa. Totuus on kuitenkin se, että meidän talvi on kuukauden väärässä paikassa, Palosaari naurahtaa.