1. yle.fi
  2. Uutiset

2020-luvun Pasilan ulkomuodosta kilpaillaan jo: tornitaloalueen tulevaisuudesta nokittelee neljä suunnitelmaa

Keski-Pasilaan rakennettavan tornialueen lopullinen ulkonäkö paljastuu ensi vuoden syksyllä. Kilpailussa on mukana neljä erilaista toteutussuunnitelmaa.

kaupunkisuunnittelu
Havainnekuva Kvartsista.
Havainnekuvassa on Kvartsi, yksi neljästä kilpailuehdotuksesta 2020-luvun Keski-Pasilan tornitaloalueeksi.Trium Arkkitehdit

Keski-Pasilaan ensi vuosikymmenellä rakennettavasta tornialueesta on järjestetty toteutuskilpailu, jonka toiseen vaiheeseen on valittu neljä ryhmää.

Suunnittelualue kattaa Pasilansillan eteläpuolisen alueen Pasilankadulta Ratapihantielle. Alue käsittää jopa 200 000 kerrosneliömetriä asuin-, toimisto- ja liiketiloja.

Helsinki High-rise -kilpailuun jätettiin kaiken kaikkiaan kymmenen ehdotusta, jotka arvioitiin anonyymeinä ilman tekijätietoja.

Kilpailutöiden arvioinnissa annettiin painoarvoa kaupunkitilalliselle laadulle, toiminnallisuudelle ja toteutettavuudelle. Ehdotuksia arvioitiin myös muun muassa kestävän kehityksen ja kehityskelpoisuuden osalta.

Helsingin kaupungin ja Valtion Senaatti -kiinteistöjen järjestämän kilpailun seuraavassa vaiheessa laaditaan tarkennettu suunnitelma. Voittaja valitaan kaupunkisuunnittelullisin perustein.

Tässä ovat ehdotukset seuraavaksi Pasilaksi:

Havainnekuva arkkitehtitoimisto ALA Oy:n Etelä-Pasilasta.
Etelä-Pasila-kilpailuehdotus. Havainnekuva.Arkkitehtitoimisto ALA Oy

*Etelä-Pasila *on Skanska CDF Oy:n ja Sato-Rakennuttajat Oy:n ehdotus. Kilpailija kuvailee ehdotuksen luovan Pasilalle "urbaanin siluetin, jossa jokaisella tornilla on oma vahva naapureista erottuva luonteensa".

Havainnekuva Trigonista.
Trigoni-kilpailuehdotus. Havainnekuva.YIT ja Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

*Trigoni *on YIT Rakennus Oy:n ehdotus. Kilpailija haluaa ehdotuksessaan varmistaa kävelyn ja oleskelun mahdollistavat, elävät katualueet. Piirteenomaista kilpailuehdotukselle ovat kolmionmuotoiset tornit.

Havainnekuva Pasilan Silvasta.
Silva-kilpailuehdotus. Havainnekuva.Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy, Fira Oy

*Silva *on Fira Oy:n, Bonava Suomi Oy:n ja NREP Oy:n ehdotus. Kilpailijan mukaan "jalankulun mittakaava on rajattu selkeäksi ja inhimilliseksi matalilla massoilla".

Havainnekuva Kvartsista.
Kvartsi-kilpailuehdotus. Havainnekuva.Trium Arkkitehdit

*Kvartsi *on Spondan Oyj:n ehdotus. Kilpailijan mukaan ehdotuksessa "Pasila erottuu tunnistettavana, dynaamisena ja eheänä kokonaisuutena".

Voittaja valitaan syksyllä 2018

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (Kok.) pitää Pasilaa esimerkkinä maailman toimivimman kaupungin rakentamisesta.

– Tulevaisuuden Pasila on Helsingille tärkeä työnteon, asumisen ja kaupunkielämän keskus. Helsinki on tulevaisuudessa suurkaupunki, ja suurkaupunkeja leimaa korkea ja tiivis kaupunkirakentaminen, josta Helsinki High-Rise on hieno esimerkki, Vapaavuori kertoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Kilpailun voittaja valitaan ensi vuoden syksyllä.

Tornialueen rakentaminen on määrä aloittaa vuonna 2020–2021.

Lue seuraavaksi