Yösyöttö-elokuvan katoaminen Finnkinosta näkyy pienissä elokuvateattereissa – yleisöltä tulee soittoja ja ohjelmistoja rukataan

Finnkinon ja elokuvan levittäjän välisestä riidasta syntynyt kohu on saanut yleisöt kysymään Yösyöttö-elokuvan näytännöistä pienistä teattereista.

elokuvat
Mies pitää lasta sylissään.
Marja Pyykön ohjaaman Yösyöttö-elokuvan pääosaa esittää Petteri Summanen.Marek Sabogal / Solar Films

Uuden suomalaiselokuvan, Yösyötön, poisvetäminen Finnkinon teattereista on nostanut pienten elokuvateattereiden toiveet ja elokuvayleisön uteliaisuuden Itä-Suomessa. Eilen kerrottiin, että Yösyöttö-elokuva on vedetty yllättäen pois Finnkinon ohjelmistosta, vaikka ensi-ilta on jo perjantaina ja se oli valittu kuukauden elokuvaksi.

Kuopion keskustassa toimiva arthouse-elokuvateatteri Kino Kuvakukon elokuvatoiminnanohjaaja Paul Staufenbielin mukaan elokuvateatteriin on tullut paljon kyselyitä yleisöltä elokuvan näytäntöihin liittyen.

– On tullut normaalia enemmän kyselyitä elokuvaan liittyen, esimerkiksi siitä, voiko lippuja varata etukäteen ja saako varmasti paikan elokuvan näytökseen, hän kertoo.

Joensuussa, Kiteellä, Savonlinnassa, Varkaudessa ja Iisalmessa toimivissa Savon Kinoissa elokuva on aiottu esittää alusta lähtien. Kyselyitä näytöksistä on tullut myös heille. Savon Kinojen tiedottaja Anne Nupponen toivoo, että elokuvan jättäydyttyä pois Finnkinon ohjelmistosta, se lisäisi kävijämääriä pienemmissä teattereissa.

– Levittäjällä on ollut aika suuret odotukset tälle elokuvalle ja ylipäätään kotimainen elokuva on menestynyt viime vuosina hyvin. Toivottavasti meilläkin tämä lisää kävijämääriä, tai ettei ainakaan vähennä niitä, Nupponen kertoo.

Yllättävän tilanteen vuoksi Kino Kuvakukko nosti elokuvan ohjelmistoonsa pikaisella aikataululla, alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen.

– Se ei olisi tullut alun perin ohjelmistoon, vaan tämä tilanne tuli yllättäen. Haluamme palvella kuopiolaisia elokuvanystäviä näyttämällä elokuvan, Kino Kuvakukon Staufenbiel kertoo. Elokuva tulee ensi-iltaan myös Kuvakukon ylläpitämässä Kino Mantussa Nilsiässä 13.10.

Yösyöttö-elokuva vedettiin pois Finnkinon teattereista, koska elokuvan levittäjä Nordisk Film ja Finnkino eivät päässeet sopimukseen siitä, miten elokuvan tuotot jaetaan.

Päivitetty 6.10. klo 11.26: Lisätty tieto Kino Mantusta.