FBI-agentti käynnisti eläkepäivinään mittavan rikostutkinnan: Kuka paljasti Anne Frankin Gestapolle?

Entinen agentti Vince Pankoke kokosi 19 rikostutkijan ryhmän, joka käyttää uusinta tekniikkaa selvittääkseen yli 70 vuotta vanhan rikoksen.

Anne Frank
Anne Frankin päiväkirja.
Anne Frankin päiväkirja.AP Graphics Bank

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n agenttina työskennelleellä Vince Pankokella on kunnianhimoinen suunnitelma eläkepäivikseen. Hän aikoo selvittää viimeisenä rikostutkintanaan, kuka paljasti juutalaistyttö Anne Frankin piilopaikan Saksan salaiselle valtionpoliisille Gestapolle vuonna 1944.

Hän on koonnut tutkimusta varten 19 asiantuntijan ryhmän, johon kuuluu historioitsijoita, profiloijia ja entisiä poliisin rikosetsiviä, kertovat brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja israelilainen Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Joukossa on muun muassa FBI:n käyttäytymistieteellisen yksikön entinen johtaja Roger Depue, joka analysoi aikalaisten lausuntoja ja haastatteluja.

Vuosikymmenien varrella on käynnistetty useita tutkimuksia siitä, kuka ilmiantoi Amsterdamissa Hollannissa piileskelleen perheen natsimiehittäjille. Jopa mahdollisten epäiltyjen nimiä on nostettu esiin, mutta totuutta ei ole saatu selville.

Pankoke kuitenkin uskoo heidän mahdollisuuksiinsa, koska aikaisemmin tutkimusta ei ole tehnyt pätevien rikostutkijoiden ryhmä, joka käyttää uusinta pimeiden rikosten selvittämiseen kehitettyä tekniikkaa.

Ryhmä aikoo muun muassa käydä läpi valtavat määrät asiakirjoja, Pankoken mukaan yli miljoona asiakirjaa. Arkistonsa avaa esimerkiksi Amsterdamissa sijaitseva Anne Frank -museo (siirryt toiseen palveluun),

Ryhmä on myös rekonstruoinut eli lavastanut uudelleen Frankin perheen pidätyspäivän tapahtumat.

Frankeja auttaneeseen ryhmään kuuluneet Miep ja Jan Gies vuonna 1987 rakennuksessa, jossa Frankit piileskelivät. Kuvassa näkyy kirjahylly, jonka takana oli Frankien piilopaikka.
Frankeja auttaneeseen ryhmään kuuluneet Miep ja Jan Gies vuonna 1987 rakennuksessa, jossa Frankit piileskelivät. Kuvan kirjahyllyn takana oli Frankien piilopaikka.Dick Coersen / EPA

Pankoke: Uutta jo löytynyt

Pankoke uskoo jo valmisteluvaiheessa löytäneensä uusia näkökulmia Yhdysvaltoihin viedyistä asiakirjoista, jotka tulivat vastikään julkisiksi.

On uskottu, että kaikki Frankin perheen tapaukseen liittyneet asiakirjat tuhoutuivat brittien pommituksissa vuonna 1944.

Pankoke kertoo kuitenkin löytäneensä Yhdysvaltain kansallisarkistosta amsterdamilaisia asiakirjoja, joita ei pitänyt olla olemassa.

– Osa asiakirjoista on kärsinyt vesivahinkoja tai vahingoittunut palossa. Ne on kirjoitettu sotilassaksalla, joten tämä kestää aikansa. Mutta olemme löytäneet listoja, joissa on petettyjen ja pidätettyjen juutalaisten sekä Amsterdamissa asuneiden Gestapon agenttien nimiä, Pankoke kertoo The Guardianille. Hän uskoo, että asiakirjojen avulla voi löytyä yhteyksiä.

"Viimeinen rikostutkintani"

Pankoken mukaan tarkoitus ei ole osoittaa ketään sormella tai asettaa syytteeseen.

– Yritän vain ratkaista urani viimeisen rikoksen, 59-vuotias Pankoke sanoo.

Tutkimusryhmä lupaa kertoa työnsä etenemisestä internetsivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Loppuraporttinsa se aikoo antaa 4. elokuuta 2019, jolloin on kulunut 75 vuotta Anne Frankin pidättämisestä.

Ryhmä uskoo, että sen tutkimustyö voi auttaa selvittämään myös muita vastaavia natsimiehityksen aikaisia rikoksia.

Hollannin poliisi on tutkinut Frankin perheen pidätystä kahdesti, vuosina 1948 ja 1963. Pankoken mukaan kyse ei kuitenkaan ollut kunnollisista tutkimuksista, sillä ne jättivät paljon avoimia kysymyksiä.

Joulukuussa Anne Frank -museo julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan ei olekaan varmaa, että joku ylipäätään ilmiantoi Frankin perheen, vaan he saattoivat löytyä ratsiassa sattumalta. Tätäkin tutkimusta on kritisoitu, muun muassa yrityksistä hämärtää kuvaa natsien kanssa yhteistyötä tehneistä hollantilaisista.

Vain isä Otto jäi henkiin

Anne ja Margot Frankin muistokivi.
Anne ja Margot Frankin muistokivi paikalla, jossa Bergen-Belsenin keskitysleiri sijaitsi.Rainer Jensen / EPA

Anne Frank, hänen sisarensa Margot, isänsä Otto ja äitinsä Edith muuttivat Saksasta Hollantiin, kun natsit ottivat Saksassa vallan.

Saksa kuitenkin miehitti Hollannin vuonna 1940 ja alkoi vainota myös siellä asuneita juutalaisia. Vuonna 1942 Frankit päättivät mennä piiloon yhdessä neljän muun juutalaisen kanssa.

He piileskelivät Amsterdamin Joordanin alueella sijainneessa varastorakennuksessa, joka kuului Otto Frankin yritykselle. Työntekijät auttoivat heitä piileskelemään.

He ehtivät olla piilossa kaksi vuotta ennen kuin Gestapo löysi heidät rakennukseen tekemässään ratsiassa.

Frankit vietiin keskitysleireille. Anne ja Margot kuolivat Bergen-Belsenin keskitysleirillä ilmeisesti lavantautiin tai pilkkukuumeeseen. Äiti Edith kuoli Auschwitzin keskitysleirillä. Isä Otto sen sijaan selvisi sieltä hengissä.

Anne Frank nousi natsien vainoamien juutalaisten symboliksi, kun hänen piileskelyaikana pitämänsä päiväkirjat löytyivät ja julkaistiin.