Tuulipuiston valmistelut ovat mullistaneet Lokalahden maalaiselämää kesän ajan – lähiviikkoina alkaa sähköntuotanto

Laitetoimittaja lupaa, että Uudenkaupungin myllyt ovat tavallista hiljaisempia.

tuulienergia
Rakenteilla oleva tuulivoimala
Minna Rosvall / Yle

UusikaupunkiLokalahden metsäteillä Uudessakaupungissa on ollut melkoinen liikenne menneenä kesänä. Muntilan maastoa on muovattu, jotta rakenteilla olevien kolmen tuulivoimalan osat saadaan kuljetettua paikalle.

Yhtä tieosuutta on levennetty noin puolitoistakertaiseksi ja loivennettu huomattavasti. Lisäksi voimalan tarpeisiin tulevaa sähkökaapelia on rakennettu Vehmaan Vinkkilään saakka.

Juurikaan ei valituksia ole tullut, enemmän kyselyitä.

Aapo Koivuniemi

Lokakuun ensimmäisten viikkojen aikana asennustyöt on tarkoitus saada valmiiksi. Marraskuun puolessa välissä alkaa sähköntuotanto.

Tuulipuistoa toteuttavan ABO Windin maajohtaja Aapo Koivuniemi kertoo, että työt ovat pari viikkoa edellä aikatulusta. Puisto on herättänyt kiinnostusta. Paikkakuntalaiset ovat pyrkineet työmaan läheisyyteen

– Juurikaan ei valituksia ole tullut, enemmän kyselyitä, kertoo Koivuniemi.

Isoja osia pitkin maastoa

Tuulivoimalan mittasuhteet hämmentävät. Yksi voimala maksaa neljä miljoonaa. Painavin osa on 60 000 kilon konehuone. Suurin osa on siipi, joka on yli 60 metriä pitkä. Voimalat ovat 114 metriä korkeita.

Autojen päällä on useita kymmeniä metrejä pitkiä tornin osia.

– Tämä on voimalan torni. Se koostuu neljästä tällaisesta pötköstä, jotka laitetaan päällekkäin. Ne pultataan toisiinsa ja perustukseen kiinni. Päälle tulee konehuone, johon roottori laitetaan kiinni, selittää maajohtaja Aapo Koivuniemi.

Tuulivoimaloiden osia Lokalahdella.
Minna Rosvall / Yle

Turvallisuus on tärkeä asia työmaalla. Autot on pysäköitävä nokka poistumissuuntaan päin, ja torneissa lukee isoilla kirjaimilla kohteen osoite. Näin sen saa kerrottua nopeasti pelastusviranomaisille.

Tuulisella säällä työtä ei voi tehdä, sillä työskenteleminen sadan metrin korkeudessa on vaarallista.

Ainoa uusi voimala lähiaikoina

Tuulivoimalat ovat ainoat Uuteenkaupunkiin nousevat vähään aikaan, sillä muiden puistojen rakentaminen törmäsi vastustukseen. Valtuusto päätti, ettei voimaloita rakenneta alle kahden kilometrin päähän asutuksesta. Vastustajat olivat huolestuneita muun muassa meluhaitoista.

Melurajat alittuvat suurin piirtein 500 metrin etäisyydellä voimaloista.

Aapo Koivuniemi

Muntilassa lähimmät yksittäiset rakennukset ovat vähän alle kilometrin päässä. Nämä uudet myllyt ovat ABO Windin maajohtajan Aapo Koivuniemen mukaan hiljaisempia kuin vanhemmat mallit.

– Melurajat alittuvat suurin piirtein 500 metrin etäisyydellä voimaloista. Silloinkin tietenkin voimalasta saattaa kuulua ääntä tietynlaisella kelillä, mutta äänen ei pitäisi olla häiritsevää.

Tuulivoimaloiden melun vähentäminen on tuotekehittelyn tulosta. Koivuniemi kertoo, että taustalla ovat mittaustulokset.

– Eroa aikaisempiin malleihin on noin viisi desibeliä. Vaikka ero kuulostaa pieneltä, uusi mylly on moninkertaisesti hiljaisempi, kertoo Koivuniemi.

Lokalahden sähkö ajetaan valtakunnan verkkoon Vinkkilän sähköasemalla. Sen jälkeen se myydään pohjoismaisessa sähköpörssissä sähkön kuluttajille.

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan Lounais-Suomessa on tuulivoimaloita 77. Niistä suurin osa eli 69 on Satakunnassa, jonne tuulivoimaloita nousi viime vuonna 17.