Rinne kannatuksen noususta: SDP:n tarjoama vaihtoehto on huomattu

SDP:n kannatus on kasvanut elokuusta 1,7 prosenttiyksiköllä 17,3 prosenttiin. SDP saavutti tuloksella syyskuun kannatusmittauksessa kakkossijan.

puolueet
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.Markku Ulander / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on mielissään syyskuun kannatusmittauksesta, joka näyttää puolueelle lähes kahden prosentin kannatuksen nousua kuukauden takaiseen verrattuna. 17,3 prosentin kannatukseen Rinne ei kuitenkaan vielä ole tyytyväinen.

– En todella ole tyytyväinen tähän kannatuksen nykytasoon vielä. SDP:llä on paljon potentiaalia korkeampaan kannatukseen, Rinne sanoo.

Kannatuksen kasvua Rinne selittää SDP:n onnistuneella politiikalla.

– Ihmiset ovat havainneet hallituksen eriarvoistavan, tuloeroja kasvattavan politiikan sisällön omassa elämässään, ja nyt alkaa selkeytyä ihmisille, että Sipilän hallituksen epäoikeudenmukaiselle politiikalle on olemassa selkeä vaihtoehto, ja se on SDP:n vaihtoehto, SDP:n talouspolitiikka.

Rinteen mukaan hallituksen politiikasta ovat hyötyneet sellaiset ihmiset, joilla nyt menee muutenkin kohtuullisen hyvin, ja keski- ja pienituloiset ihmiset ovat kärsineet. Rinteen mukaan erityisesti kokoomus on hyötynyt tästä ja kirinyt melkein kuusi prosenttia parempaan kannatukseen kuin keskusta.

Keskusta havahtui kannatuksen laskuun

Keskustan johto aikoo lähteä laajalle kenttäkierrokselle vastauksena kannatusmittausten osoittamalle jatkuvalle kannatuksen laskulle. Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvisen mukaan puolueen on nostettava esiin erityisesti vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeisiä tavoitteita.

– Eduskuntaryhmä, ministerit ja puolueen johto lähtee liikkeelle. Meidän pitää vaan ruveta nostamaan esiin meidän omia avauksia ja tavoitteita nimenomaan keskustana ja keskustapuolueena, sanoo keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen.

Syyskuun mittauksessa keskustan kannatus on laskenut 15,8 prosenttiin ja pääministeripuolue on suuruusjärjestyksessä vasta neljäntenä.

Kurvisen mukaan kannatuksen lasku johtuu osaltaan vaikeista päätöksistä, joita keskusta on joutunut toteuttamaan hallituksessa. Hän muistuttaa kuitenkin, että keskusta on pystynyt hallituksessa ajamaan omia tavoitteitaan.

– Jos ajatellaan niitä ratkaisuja mitä tehdään esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa, niin ne ovat hyvin pitkälle keskustan tavoitteiden mukaisia, ollaan saatu opiskelijoille helpotusta huoltajakorotuksella, takuueläkettä korotettu kaksi kertaa, kyllä minusta aika keskustalaisia ratkaisuja hallituksessa on tehty. Ei voi sanoa, että joku muu puolue olisi pyörittänyt tätä hallitusta, sanoo Kurvinen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi puolueen kannatuseroa hallituskumppaniinsa kokoomukseen saman suuntaisesti kuin SDP:n puheenjohtaja Rinne.

– Tätä pitää nyt arvioida tarkemmin. Voiko olla sitten niin, että kun keskustan kannattajissa on paljon pieni- ja keskituloisia ihmisiä, ja siellä sitten ehkä vähän enemmän jotkut säästöt ovat kirpaisseet kuin kokoomuksen kannattajakunnassa, en tiedä, Kaikkonen pohtii.