1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päihteet

Nyt puhuvat tamperelaisnuoret: "Päihteiden saanti on erittäin helppoa”

Terveyskyselyn mukaan valtaosa nuorista hyväksyy ikäistensä alkoholin käytön.

Nuorten mukaan myös Tampereen Keskustorilla välitetään päihteitä nuorille. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Missä nuoriso kokoontuu, siellä myös päihteet vaihtavat omistajaa. Esimerkiksi Tampereen keskustassa sijaitseva kauppakeskus Koskikeskus on suosittu tapaamispaikka. Siellä nähdään kavereita ja vietetään aikaa.

– Itse käyn Koskikeskuksessa nykyään enemmän ostoksilla, mutta näen siellä silti usein kavereita, tamperelainen Eevi Lähteenmäki, 15, kertoo.

Ostoskeskuksen Tammerkosken puoleisen sisäänkäynnin edusta on nuorten suosima tupakkapaikka. Läheskään kaikki suojaisessa katoksessa tupakoivat eivät ole täysi-ikäisiä. Nuoret kertovat, että Tampereen keskustassa on helppoa saada käsiinsä päihteitä.

– Keskustan alueet, varsinkin Keskustori ja Koskikeskus ovat paikkoja, joissa päihteitä liikkuu paljon koko ajan, Eevi Lähteenmäki ja Emilia Suoranta, 16, sanovat.

– Tupakkaa, nuuskaa ja alkoholia näkyy jatkuvasti alaikäisten käsissä, Suoranta jatkaa.

"Hakijoita on kaikkialla"

Peruskoulun viimeistä luokkaa käyvä Merima Saajoranta, 15, arvioi, että yhä nuoremmat polttavat, nuuskaavat ja juovat alkoholia.

– Valitettavaa, että monet käyttävät päihteitä sosiaalisen paineen, pahan olon ja epävarmuuden takia. Kokeilu kuitenkin kuuluu tähän ikään. Kohtuuden rajoissa pitäisi silti pysyä, Saajoranta sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli puolet peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista hyväksyy ikäisillään alkoholin juomisen vähissä määrin ja 24 prosenttia hyväksyy alkoholin juomisen humalaan asti. Kyselyyn vastanneista peruskoulun kahden viimeisen vuosiluokan oppilaista 28 prosenttia hyväksyy ikäisillään nuuskan käytön ja 26 prosenttia tupakoinnin. Lukiolaiset ja ammattikoululaiset ovat sallivampia kuin peruskoululaiset.

– Päihteiden saanti on erittäin helppoa. Hakijoita on nykyään kaikkialla, joka kulman takana, Saajoranta sanoo.

Merima Saajoranta uskoo, että monet nuoret käyttävät päihteitä sosiaalisen paineen, pahan olon ja epävarmuuden takia.. Kuva: Carola Hakola

Myös Emilia Suorannan mielestä päihteitä saa käsiinsä liiankin helposti. Täysi-ikäisiltä kavereilta tai täysin tuntemattomiltakin mennään kysymään, voisiko tämä hakea tupakkaa tai kaljaa maksua vastaan.

– Suuri osa aikuisista suostuu.

Suoranta kertoo tietävänsä muutaman nuoren, jonka vanhemmat hyväksyvät lapsensa päihteiden käytön.

– Onhan se ihan uskomatonta, että jotkut vanhemmat ovat noin vastuuttomia, Suoranta sanoo.

Välitä lapsestasi, aseta rajat

Tampereen kaupungin etsivän työn vastaava ohjaaja Satu Muikku kertoo, että eniten tamperelaisnuoret käyttävät päihteitä vappuna, erilaisten festivaalitapahtumien aikana ja koulujen kesäloman alkaessa, kun nuoret kokoontuvat juhlimaan Pyynikin uimarannalle.

– Näyttäisi siltä, että jokaisella keskustan alueella on omia nuorten tiedossa olevia paikkoja, jossa päihteitä käytetään, Muikku sanoo.

Tampereen kokoisessa kaupungissa on Muikun tietojen mukaan monia paikkoja, joissa päihteitä välitetään nuorille. Kaupankäyntiä tapahtuu myös paljon netissä, aikuissilmien ulottumattomissa.

– Uskon kokeilunhaluisen nuoren kuitenkin löytävän jonkin väylän päihteiden saamiselle.

Satu Muikku korostaa, miten tärkeää vanhempien on olla aidosti kiinnostuneita lapsensa tekemisistä ja kaveripiireistä. Rajojen asettaminen on välittämistä.

– Yksin ei kannata huolten kanssa jäädä. Jos nuoren käytös muuttuu nopeasti, kannustan vanhempia ottamaan yhteyttä esimerkiksi Nuorisoasemalle tai Perhepiste Nopeaan, joihin voi mennä yhdessä mennä puhumaan matalalla kynnyksellä.

Kirjoittaja Carola Hakola on Yle Tampereen toimituksessa tutustumassa työelämään TET-jaksolla.