1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sampo Terho

Sampo Terho sävelsi teoksen satavuotiaalle Suomelle – Kuopion kaupunginorkesteri esittää sävellyksen marraskuussa

Luvassa on viisiminuuttinen maailman- ja kansanmusikkiin viittaava, popahtava instrumentaaliteos sinfoniaorkesterille.

Sampo Terho
Sampo Terho.
Sampo Terho.Jarno Kuusinen / AOP

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) on kunnostautunut säveltäjänä. Hänen teoksensa "Satavuotiaalle Suomelle" kuullaan kantaesityksenä Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa 23. marraskuuta (siirryt toiseen palveluun). Ministeri Terho on luvannut saapua itse paikalle kuuntelemaan kantaesitystä.

Terho teos esitetään osana "Meet Me in Musical" -konsertissa, jonka ohjelmisto koostuu nimensä mukaisesti musikaalisävellyksistä. Konsertin solisteina ovat Maria Ylipää ja Juha Kotilainen ja sen johtaa säveltäjä ja kapellimestari Heikki Elo.

Kulttuurikummi orkestroi

Heikki Elo on ollut myös Terhon ns. kulttuurikummi ja sovittanut sekä orkestroinut Terhon teoksen.

– Siinä on pikkasen maailmanmusiikkia ja kansanmusiikin piirteitä. Se on rytmistä, melodista ja kaunista. Siinä on paljon jousia ja mieleen tulee irlantilainen kansanmusiikki, Elo luonnehtii teoksen tyylilajia.

Kappale ei ole mikä tahansa ralli, vaan yli viisiminuuttinen, koko sinfoniaorkesterille sovitettu instrumentaalikappale. Elon mukaan se lähenee pop-musiikkia olematta sitä kuitenkaan suoranaisesti. Teos alkaa oboe-soololla.

Yhteiset idolit

Elolla ja Terholla on useampi vuosi yhteistä tuttavuutta tämän vuosikymmenen alkupuolelta lähtien, sillä Elo ryhtyi Terhon kulttuurikummiksi tekijänoikeusjärjestö Teoston ideoimassa kampanjassa. Tarkoituksena oli yhyttää päättäjät ja muusikot keskenään ilman välikäsiä, jotta ymmärrys musiikkiammattilaisten arjesta valkenisi paremmin.

– Sampo sanoi kerran, että hänellä olisi tällainen kappale ja sitten lähdimme tsekkailemaan sitä, Elo kertoo teoksen synnystä.

Alkuun oli Terhon pianolla tekemä teema, josta Terho ja Elo lähtivät sovittamaan laajempaa kappaletta. Lopputulos kuullaan sitten marraskuussa.

Terhon ja Elon yhteistyö lienee sujunut myös yhteisten musiikkimieltymysten ansiosta. Kummatkin ovat eri haastatteluissa ilmoittaneet fanittaneensa muun muassa Led Zeppeliniä ja Deep Purplea.

Terho kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) rakastavansa myös klassista musiikkia ja soittavansa harrastelijatasoisesti koskettimia ja rumpuja.

Lue seuraavaksi