Hallitus esittää: Lisämaksut pois pankki- ja luottokorttien käytöstä

Käyttäjän vastuu huolimattomuudesta tulevista kuluista pienenisi esityksen mukaan nykyisestä.

Maksupalvelulaki
Rahaa ja maksukortteja
Kalevi Rytkölä / Yle

Hallitus esittää maksupalvelulakiin uudistusta, jonka myötä maksamisen yhteydessä ei saisi enää periä lisämaksua tavallisimpien pankki- ja luottokorttien eli esimerkiksi Visan tai Mastercardin käytöstä.

Maksupalvelulain uudistamista koskeva hallituksen esitys annettiin tänään eduskunnalle. Muutosten taustalla on EU:n uusi maksupalveludirektiivi.Eduskunnan on määrä käsitellä asiaa lähikuukausina. Lakiuudistusten on määrä tulla voimaan ensi tammikuussa.

Vastuu huolimattomuudesta vähenisi

Laissa säädetty maksupalvelun käyttäjän huolimattomuuteen perustuva vastuu puolestaan rajoitettaisiin jatkossa enintään 50 euroon tilanteissa, joissa maksuvälinettä, esimerkiksi luottokorttia, on käytetty oikeudettomasti.

Nykyisin vastaava summa on 150 euroa. Rajoitus ei jatkossakaan koskisi tilanteita, joissa on menetelty tahallisesti tai törkeän huolimattomasti.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Pekka Pulkkisen mukaan törkeänä huolimattomuutena pidetään yleensä tilanteita, joissa esimerkiksi pankkikortin tunnuslukua on säilytetty lompakossa, joka on varastettu ja tämän seurauksena pankkitili on tyhjennetty.

– Tällöin vastuu on yleensä kokonaan asiakkaalla, Pulkkinen sanoi STT:lle.

Esityksen mukaan palveluntarjoajien olisi yleensä käytettävä asiakkaan vahvaa tunnistamista esimerkiksi sähköisen maksamisen yhteydessä. Palveluntarjoaja, joka ei käytä vahvaa tunnistamista, olisi vastuussa maksuvälineen oikeudettomasta käytöstä.

Lakimuutoksen myötä pankkien olisi sallittava asiakkaille pääsy maksutileilleen myös muiden palveluntarjoajien kuin pankin välityksellä. Asiakas voisi siten esimerkiksi tehdä tilisiirron pankkitililtään tai saada tilitietoja pankkitileistään myös muun palveluntarjoajan kuin tiliä pitävän pankin välityksellä.