Valokuvien katselua, sauvakävelyä ja ristikoiden täyttämistä – muistisairaan Jorman kuntoutus on tavallisia askareita

Kun Tuula Koiviston puoliso Jorma tuli töistä kotiin jatkuvasti ärtyneenä ja väsyneenä, avaimia ja kännykkää etsiskellen, vaimo aavisti että kaikki ei ollut kohdallaan.

terveys
Jorma Koivisto.
Petri Aaltonen / Yle

Terveyskeskuskäynnillä Saarijärvellä tehty muistitesti ohjasi miehen lisätutkimuksiin, jotka osoittivat, että kyseessä oli Alzheimerin tauti.

Tuosta diagnoosista on nyt lähes kahdeksan vuotta. Jorman tauti eteni nopeasti, ja toimintakyvyn kaikkoaminen vei miehen pian ennenaikaiselle eläkkeelle. Alkuvuodet Jorma pärjäsi päivät enimmäkseen yksin, kun vaimo oli töissä.

Tuula Koivisto jäi eläkkeelle vuosi sitten, ja nyt hänen päivänsä täyttyvät puolison omaishoidosta. Työnsarkaa riittää.

– Voi sanoa, että ihan täystyöllistetty olen. 24/7.

Jorma ja Tuula Koivisto.
Jorma ja Tuula KoivistoPetri Aaltonen / Yle

Noin kolme vuotta sitten Koiviston pariskunnan arkea tuli helpottamaan Maikki Kuusela. Maikki työskentelee Saarikan peruspalvelujen kotihoidossa muistisairaiden kotikuntoutumisen tukihenkilönä.

Kuntoutusta kerran viikossa

Jorma Koivisto on yksi Maikin kolmestatoista muistikuntoutettavasta. Kuntoutuskäyntejä on kerran viikossa, noin puolitoista tuntia kerrallaan.

– Totta kai sillä on ihan positiivinen merkitys. Minä hoidan nämä arjen hommat mutta Maikki hoitaa sitten sen kuntoutuksen, Tuula kiittelee.

Kuntoutuskäynti tarjoaa myös Tuulalle kerran viikossa mahdollisuuden irrottautua hoitorutiineista. Tuula käyttää ajan esimerkiksi asioiden hoitoon ja ystävien tapaamiseen.

Saarikka aloitti muistisairaiden kotikuntoutuksen veteraanien kuntoutuksesta saatujen hyvien kokemusten innoittamana pilottikokeiluna neljä vuotta sitten.

Ajatuksena oli se, että muistisairauden etenemistä hillitään tutuissa kotioloissa tehtävällä kuntoutuksella. Menetelmä vaikuttaa hyvältä, sillä pilottikokeiluun osallistuneista useimmat ovat halunneet pysyä kuntoutuksessa.

Maikki Kuusela ja Jorma Koivisto muistelevat tuttujen kuuluisuuksien nimiä.
Maikki Kuusela ja Jorma Koivisto muistelevat tuttujen kuuluisuuksien nimiä.Petri Aaltonen / Yle

Unohtuneet taidot takaisin

Muistikuntoutus pitää sisällään monenlaista toimintaa liikunnasta valokuvien katseluun.

– Hyvin paljon ulkoillaan, sauvakävellään, tehdään kotijumppaa, muistiharjoitteita kuten ristikkoja ja sudokua ja muistipelejä sekä muita pelejä, Maikki Kuusela kuvailee kotikäyntien sisältöä.

Arkiaskareet ovat tärkeä osa muistisairaan kuntoutusta. Kahvinkeitto, pyykkien ripustaminen, lehtien haravointi. Tavalliset päivittäiset kotityöt ovat monelta muistisairaalta unohtuneet, mutta taidot voi saada takaisin riittävällä harjoittelulla.

Että tehdään sitä mitä ennenkin, ei pysähdytä sen sairauden vuoksi.

Muistikoordinaattori Tarja Liimatainen

Saarikka räätälöi muistisairaan kotikuntoutuksen yksilöllisesti asiakkaan motivaation ja toiveiden sekä tarpeiden mukaan. Tuttu ympäristö tarjoaa paljon mahdollisuuksia toiminnalle.

– Että tehdään sitä mitä ennenkin, ei pysähdytä sen sairauden vuoksi. Siellä kotonahan on rajattomat mahdollisuudet, muistikoordinaattori Tarja Liimatainen toteaa.

Kuntouttaja aina sama tuttu

Saarikassa on pidetty kiinni siitä, että muistisairaan kuntouttaja on aina sama, tuttu henkilö. Se on tärkeää paitsi kuntoutettavalle myös hoitajalle - tuttu hoitaja huomaa helposti, milloin asiakkaan muisti ja kunto on heikentynyt.

– Silloin mietitään, mitä asialle tehdään. Voi olla paikallaan esimerkiksi lisätä sitä kotiin annettavaa apua, Maikki Kuusela huomauttaa.

Kun ovella on vastassa iloinen ja pirteä kuntoutuja, joka sanoo että "On kiva kun tulet".

Tukihenkilö Maikki Kuusela

Tukihenkilö saa kokea työssään usein myös onnistumisen hetkiä.

– Kun ovella on vastassa iloinen ja pirteä kuntoutuja, joka sanoo että "On kiva kun tulet". Hän saattaa muistaa sen, mitä on tehty aiemmin ja vaikka jo odottaa siellä kävelysauvojen kanssa, Maikki Kuusela kuvailee työnsä palkitsevimpia hetkiä.

Onko kerran viikossa tehtävä kuntoutus sitten riittävän usein? Ei aina, sanoo Maikki Kuusela.

– Joku voisi hyötyä kahdestakin kerrasta viikossa, Maikki sanoo.

Musitikuntoutus harvinaista herkkua

Vaikka muistikuntoutus perustuu arkiseen toimintaan, se on vielä harvinaista herkkua suomalaisissa kunnissa. Esimerkiksi Keski-Suomessa Saarikan alue on toistaiseksi ainoa, joka järjestää nimenomaan muistisairaille räätälöityä kuntoutusta.

Kehittämispäällikkö Ulla Halonen Keski-Suomen Muistiyhdistyksestä arvelee, että kuntoutuksen puutteeseen on kaksikin tärkeää syytä.

– Muistisairaudet ovat yleistyneet ja ne on tunnistettu aikana, jolloin taloudella on mennyt huonosti, eli säästösyyt varmaan vaikuttavat. Toinen syy voi olla asenne: ajatellaan, että "mitä ne muistisairaat hyötyvät kuntoutuksesta", Halonen aprikoi.

Tulevaisuudessa tilanne on toivottavasti parempi, sillä Keski-Suomessa käynnistyi viime syksynä uusi ikääntyneiden kotihoitoa kehittävä pilottihanke.

Hallituksen Kukoistava kotihoito -kärkihankkeen tavoitteena on luoda yhtenäinen, toimiva kotihoidon malli koko maakuntaan. Hanke aikoo hyödyntää Saarikan kokemuksia muistisairaiden kotikuntoutuksesta.

Valtakunnallisesti kattavaa tietoa muistisairaiden kotikuntouksen kattavuudesta ei ole.