Kuvitteellinen jäämyrsky katkaisi sähköt yli viikoksi – Pohjois-Savossa harjoiteltiin suuren kriisin varalle

Viranomaiset harjoittelivat yhteistoimintaa tilanteessa, jossa vaikeat sääolot lamauttaisivat sähköverkot.

sähkökatkot
Savon Voiman johtokeskuksessa seurattiin sähkönjakelutilannetta Jäätyvä -suurhäiriöharjoituksen aikana.
Antti Karhunen / Yle

Jäätävä sade iskee syksyiseen Itä-Suomeen lokakuun alussa. Kuopiossa on pakkasta yli kymmenen astetta ja lunta tulee 60 senttiä. Poikkeuksellinen jäämyrsky aiheuttaa vakavia sähköhäiriöitä ja yhteiskunnan perustoiminnot lamaantuvat.

Tällainen oli kuvitteellinen lähtökohta valtakunnallisessa Jäätyvä -harjoituksessa, jossa harjoiteltiin toimintaa laajassa ja poikkeuksellisen pitkässä sähkönjakeluhäiriössä. Harjoituksessa oli mukana sähköyhtiöitä, eri viranomaisia ja alueen kuntia. Harjoitustilanteessa sähköhäiriöt sotkivat arkielämää yli viikon.

– Jäätävä sade sinänsä on hyvin mahdollinen sääilmiö Suomessa, mutta ei todennäköinen. Maakunnan laajuisen sähkönjakeluhäiriön voi aiheuttaa moni muukin asia, joten tämä harjoituskuvio pätee muihinkin häiriötilanteisiin, sanoo harjoituksen ohjausryhmän puheenjohtaja Petri Nieminen.

Harjoitusta valmisteltiin 1,5 vuotta, mutta varsinainen harjoitustilanne vedettiin läpi kahdessa päivässä keskiviikkona ja torstaina. Toimintaa harjoittelemassa oli noin 400 henkilöä.

Harjoituksen kuvitteellinen tilanne oli totisinta totta Sloveniassa

Jäätyvä -harjoituksen kaltainen jäämyrsky aiheutti esimerkiksi Sloveniassa vakavia ongelmia vuonna 2014. Sähköyhtiö Savon Voiman käyttökeskuksessa seurattiin tarkasti sähköverkon tilannetta katkojen jatkuessa useita päiviä.

– Tässä on semmoinen tilanne, että Pohjois-Savossa on oltu viikko ilman sähköä. Se aiheuttaa suunnattomia vaikeuksia infraan myös vesi- ja viemäripuolella. Tilanne olisi hirvittävä, jos tämä toteutuisi oikeasti, sanoo Savon Voiman verkostopäällikkö Pekka Miettinen.

Savon Voiman johtokeskuksessa seurattiin sähkönjakelutilannetta Jäätyvä -suurhäiriöharjoituksen aikana.
Savon Voiman johtokeskuksessa seurattiin sähkönjakelutilannetta Jäätyvä -suurhäiriöharjoituksen aikana.Antti Karhunen / Yle

Pitkät sähkökatkokset sekoittavat ja pysäyttävät myös polttoaineen jakelun huoltoasemilla. Huoltovarmuuskeskuksella on Suomessa nykyisin varavoimakone neljällä huoltoasemalla.

Yksi koneista on siilinjärveläisellä huoltamolla. Varavoimalla voidaan turvata poikkeustilanteissa polttoaineen jakelua kriittisiin toimintoihin.

Viestintävälineiden käyttö kriisissä kompastuskivenä

Pitkään jatkuva poikkeustilanne koettelee suuresti myös viestintää. Viranomaiset olivat viranomaisten Virve-verkon varassa, kun matkapuhelimet ja tietoverkot eivät toimineet.

– Harjoitus osoitti, että viestintävälineiden käyttö on kompastuskivi. Välineiden käyttöharjoitteluun pitää jatkossa kiinnittää erityistä huomiota, viranomaisten viestintää poikkeusoloissa kommentoi harjoituksen ohjausryhmän puheenjohtaja Petri Nieminen.

– Viime vuodet ovat osoittaneet, että myrskyt ja erilaiset sääilmiöt voivat aiheuttaa tämän tyyppisiä katkoksia. Yhteiskunta on tietyllä tavalla muuttumassa yhä haavoittuvammaksi ja valitettavasti uhkakuvat ovat moninaistuneet. Sitä tärkeämpää on myös harjoitella, arvioi Kuopion kaupunginjohtajan viransijainen Jarmo Pirhonen.

Kuopion kaupungin johtokeskus Jäätyvä -suurhäiriöharjoituksen aikana.
Kuopion kaupungin johtokeskus.Antti Karhunen / Yle

Varavoimakoneita tarvittaisiin lisää

Harjoituksen aikana Kuopion kaupungin johtokeskuksessa käy kuhina, kun sähkönjakelussa oli edelleen pahoja ongelmia. Jäämyrskyn takia Kuopion koulut ovat olleet suljettuna toistaiseksi. Kaupungin johtoryhmä seuraa tilanteen etenemistä. Äkkiä kaupunginjohtajan sijainen Jarmo Pirhonen kysyy ryhmältään, voidaanko nyt vahvistaa, että koulut avataan taas huomenna. Harjoitus alkaa olla ohi.

Kuopion kaupungin turvallisuuspäällikkö Lauri Holappa on tyytyväinen kaksipäiväiseen harjoitukseen. Kuvitteellinen tilanne nosti esiin useita kehittämisideoita.

– Etenkin siirrettäviä varavoimakoneita meillä voisi olla enemmän. Harjoituksen jälkeen voi sanoa, että varautumistasomme on parantunut, sanoo Holappa.