Yle selvitti: Pisimmät päiväkotimatkat kestävät Helsingissä yli tunnin – näiltä alueilta lapsia kuljetetaan kauas

Tarinat Helsingin ylipitkistä päiväkotimatkoista ovat osittain urbaani legenda. Valtaosa lapsista saa hoitopaikan kodin läheltä, vaikka räikeitä poikkeuksiakin on.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Helsingin leikkipuistoissa on yksi kestopuheenaihe. Kun taaperot värikkäissä haalareissaan kerääntyvät hiekkalaatikoille, vanhemmat ryhtyvät puimaan päiväkotien paikkatilannetta. Asia on yhden jos toisenkin huulilla syksyisenä aamuna Vallilan ja Arabian leikkipuistoissa.

– Eihän täällä muusta puhutakaan! huikkaa joku.

Yhdelle päiväkodinjohtaja on suoraan sanonut, että lähipäiväkotiin pääseminen vuodenvaihteessa näyttää mahdottomalta. Toinen jännittää, sillä kuopukselle ei tahdo löytyä sijaa samasta rakennuksesta esikoisen kanssa.

Vähän yli vuoden ikäisellä Alvar Merikannolla päiväkodin aloitus on edessä ensi syksynä. Äitiä tuleva hirvittää jo nyt. Maija Merikanto toivoo, ettei matkaa kertyisi kilometrikaupalla.

– Niin verkkokeskusteluissa kuin täällä leikkipuiston pihalla yleinen käsitys on, että lähipäiväkotiin pääseminen on vaikeaa. En tiedä juuri ketään, joka olisi ihan tästä läheltä saanut päiväkotipaikkaa, Merikanto kertoo.

Maija Merikannosta tuntui hyvältä jäädä vielä kotiin, sillä hän on kuullut, että hoitopaikan saaminen Arabiasta voi olla vaikeaa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Mutta miten asiat todellisuudessa ovat? Kuinka monen lapsen päiväkotimatka venyy kohtuuttomaksi?

Ainakin virallisesti Helsinki haluaa tarjota perheille parempaa kuin laki vaatii. Päiväkotien johtajat käyttävät sijoituspäätöksiä tehdessään ahkerasti Reittiopasta ja pyrkivät varmistamaan, ettei lapsen yhdensuuntainen matka hoitopaikkaan kestä julkisilla kulkuneuvoilla yli puolta tuntia.

Siitä, kuinka hyvin johtajat tehtävässään onnistuvat, ei ole kokonaiskäsitystä edes varhaiskasvatuksen johdolla.

– Tarkkaa tietoa siitä, kuinka usein matka ylittää puoli tuntia, ei ole. Se tieto, mitä tulee asiakastyytyväisyyskyselyistä, muutoksenhausta ja palautteesta, ei ole paljoa, toteaa varhaiskasvatuksen johtaja Satu Järvenkallas.

Lasten osoitteet paljastavat: Jopa tunnin matkoja päiväkotiin

Asian selvittäminen ei kuitenkaan ole mahdotonta. Kaupunki ei tietenkään saa luovuttaa kotiosoitteita ulkopuolisille, mutta päiväkotikohtainen listaus yli 24 000 lapsen postinumeroista voidaan tehdä. Se antaa jo jonkinlaista suuntaa matkojen arviointiin.

Tulos yllättää: yli 70 prosentille lapsista päiväkotipaikka on löytynyt saman postinumeroalueen sisältä. Kun lukuun lisätään ne lapset, joiden kodin ja päiväkodin postinumeroalueiden keskipisteiden väli on korkeintaan neljä kilometriä, päästään yli 90 prosenttiin. Jo tällä melko karkealla laskutavalla voidaan päätellä, että asiat ovat kaupungissa enimmäkseen melko hyvin.

Valtaosa päiväkodeista täyttyy lähes yksinomaan lähiympäristön lapsista. Hyvin rajatulta alueelta saavutaan päiväkoteihin esimerkiksi Lauttasaaressa, Tapanilassa ja Myllypurossa. Yhden ja saman postinumeroalueen sisällä asuvat kaikki Arabianrannassa sijaitsevan päiväkoti Loiskeen, kivikkolaisen Ruudin ja kallahtelaisen Vellamon lapset.

Halki koko kaupungin kuljetaan päiväkotiin vain ani harvoin. Postinumeroiden keskipisteiden välisiä matkoja laskettaessa käy kuitenkin ilmi, että noin 700 lapsella matka venyy jopa 14 kilometriin tai sen yli.

Kun arviointitapaa tarkennetaan hieman ja lasketaan matkojen kestoja Reittioppaan avulla, voidaan havaita, että noin 40 minuutin matkat suuntaansa julkisilla liikennevälineillä ovat melko yleisiä.

Jopa tunnin yhdensuuntaisia matkoja tehdään esimerkiksi Malminkartanosta Heikinlaaksoon, Rastilasta Kannelmäkeen, Vattuniemestä Itä-Pakilaan, Talinrannasta Vesalaan ja Pikku-Huopalahdesta Vuosaareen.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Vallilan vanhempien havainnot heikosta paikkatilanteesta saavat postinumerolistauksesta vahvistusta. Alueen runsaat 300 lasta on jaettu yhteensä 39:ään päiväkotiin aina Itäkeskusta ja Tapanilaa myöten.

Vallila ei kuitenkaan ole ainoa kaupunginosa, jossa päiväkotien seinät ovat ratketa liitoksistaan. Lasten määrä Helsingin kunnallisessa päivähoidossa on kasvanut viime vuodesta noin viidellä sadalla, syyskuun alussa heitä oli yhteensä 24 300.

– Nyt esimerkiksi keskisellä alueella on enemmän lapsia kuin väestöennuste antoi ymmärtää. Vallila kasvaa ja Kalasatama kasvaa. Myös Lauttasaari ja Maunula ovat haasteellisia, listaa Järvenkallas.

Sen sijaan Myllypuron tilanne ei ole toimialan sisäisissä keskusteluissa noussut esille erityisen ongelmallisena, vaikka sieltäkin lapsia viedään yhteensä 41:een päiväkotiin eri puolille Helsinkiä.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Kielikylpy tai vuorohoito vetävät lapsia pitkien matkojen päästä

Esiin nousee myös joukko päiväkoteja, jotka keräävät kattonsa alle lapsia lähes ympäri kaupungin. Yksi tällainen on päiväkoti Takatasku Ylä-Malmilla. Tilanteelle on kuitenkin luonteva selitys. Takatasku on yksi kaupungin kuudesta läpi vuorokauden auki olevasta päiväkodista. Sen on siis tarkoituskin palvella vuorotyötä tekeviä perheitä laajalla alueella.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Myös päiväkoti Linnunlauluun lähelle Helsingin kaupunginteatteria moni saapuu kaukaa. Päiväkodin varajohtaja Jussi Hartonen arvelee erityisesti ruotsin kielikyvyn vetävän väkeä Kallioon vanhaan komeaan rakennukseen.

– Kielikylpy on monella tähtäimessä jo lapsen aloittaessa. Päiväkoti myös sijaitsee keskeisellä paikalla. Tietysti siinä vaiheessa, kun tullaan Laajasalosta, niin voisi kuvitella, että se ei enää ole kätevää, Hartonen pohtii.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Kielikylpy houkutteli Linnunlauluun myös Arabianrannassa asuvan Auli Stenbergin. Hän parkkeeraa pyöränsä päiväkodin eteen aamuhämärissä ja nostaa turvaistuimesta nelivuotiaan Leonin.

– Kun teimme päätöksen, että haluamme kielikylpyyn, päätimme, että matkasta ei sitten valiteta. Se on tällä hetkellä ihan ok, Stenberg sanoo.

Pitkä matka voi olla myös perheen oma valinta

Ei voidakaan olettaa, että pitkä päiväkotimatka olisi perheelle aina katastrofi. Viimeksi vuonna 2016 toteutetun Helsingin varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan päiväkotipaikkaa kodin läheltä haki yli 90 prosenttia vastaajista. Loput toivoivat paikan sijaisevan työn lähellä tai jossain aivan muualla. Luvut vastaavat hyvin tarkkaan Ylen postinumerovertailun tuloksia.

– Paikkaa saatetaan toivoa vaikkapa isovanhempien, työpaikan tai sisarusten koulun läheltä. Voi olla hyvin monenlaisia tekijöitä, jotka ovat perheelle tärkeitä, Järvenkallas selittää.

Perheet listaavat hakemusta tehdessään viisi itselleen mieluisinta kohdetta. Lista syntyy usein perusteellisen pohdinnan tuloksena ja pettymys voikin olla suuri, jos mikään toiveista ei toteudu. Muun muassa näin vanhemmat purkivat harmiaan asiakaskyselyssä:

"Yksinhuoltajana sain päivähoitopaikan kylän kaukaisimmasta kolkasta. Ei ole työmatkan varrella, ei ruokakauppaa matkalla jne. Päivämme piteni 40 minuuttia päivähoitopaikan sijainnin vuoksi."

"Emme saaneet lapselle hoitopaikkaa omalta alueelta, lähipäiväkodista, jossa esikouluikäinen sisarus aloitti samana syksynä. Toive toteutui sen suhteen, että lapsi pääsi äidin työpaikan lähelle tälle alueelle."

"Perheen toive siirtoon ei toteutunut, vaikka asialle painavat perusteet."

Heidi Mäkelä harmittelee päivähoitomatkan pituutta. Hän ei kuitenkaan hae siirtoa sillä, Oona on tottunut nykyiseen paikkaan Linnunlaulussa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Päiväkoti Linnunlauluun aamulla pyyhältävistä vanhemmistakaan kaikki eivät ole yksiselitteisen tyytyväisiä. Heidi Mäkelälle Linnunlaulu oli vaihtoehdoista viimeinen. Matka päiväkotiin kestää helposti puolikin tuntia, vaikka potkulauta auttaa Oonaa pysymään äidin reippaassa vauhdissa.

– Kun hakuvaiheessa soittelin hakemuksen perään, siinä oli semmoista maalailua, että pääseeköhän ollenkaan tähän samaan kaupunginosaan edes. Siinä mielessä olimme lopulta tyytyväisiä, hän naurahtaa.

Maalaileeko kaupunki kauhukuvia, jotta perheet tyytyisivät vähempään?

Järvenkallas kiistää jyrkästi, että huonon paikan tarjoaminen olisi taktiikka, jolla perheitä ajetaan vaihtoehtoisiin järjestelyihin, esimerkiksi yksityisiin päiväkoteihin, oman lastenhoitajan palkkaamiseen tai lykkäämään töiden aloitusta.

– Tällaista meidän asiakasohjauksessa ei ole. Tämä ei ole lähtökohta. Palveluohjauksessa on tärkeää, että kerrotaan perheelle eri vaihtoehdot. Mutta perheen ratkaisu sen pitää olla, hän toteaa.

Järvenkallas ymmärtää, että asia on vanhemmille herkkä. Tietoa päivähoidon järjestymisestä saattaa joutua odottamaan hyvinkin lähelle h-hetkeä ja päätös voi elää aivan loppuun asti esimerkiksi peruutusten vuoksi.

– Tämä johtuu siitä, että me pyrimme tekemään työmme mahdollisimman hyvin ja löytämään kaikille parhaat paikat. Kokemus on perheille huono, koska he odottavat ratkaisua pitkään.

Järvenkallas pohtiikin, miten perheiden huolia voitaisiin hälventää. Hän lupaa, että ylipitkien päiväkotimatkojen yleisyys selvitetään lähitulevaisuudessa lasten tarkkojen kotiosoitteiden perusteella. Huhut saattaisivat hellittää, kun prosessia avattaisiin entistä paremmin ja selvää olisi, että valtaosalle perheistä käy lopulta vallan hyvin.

– Ja vaikka paikkaa ei saisikaan sieltä, mistä on ajatellut, saattaa tutustuessaan huomata, että vaihtoehtoinen päiväkotikin on ihan hyvä eikä sieltä haluakaan pois. Näitäkin kokemuksia on aika paljon, Järvenkallas huomauttaa.

Joka kahdeskymmenes perhe sanoo toiveensa toteutuneen erittäin huonosti

Valtaosa vanhemmista onkin paikkapäätökseen tyytyväisiä. Hoidon aloittamisen jälkeen tehdyssä asiakastyytyväisyyskyselyssä vain viitisen prosenttia vastaajista sanoo toiveensa toteutuneen erittäin huonosti.

Leikkipuisto Arabiassa Alvar Merikanto kömpii hiekkalaatikolle. Maija Merikannon suunnitelmiin alueen täydet päiväkodit ovat jo vaikuttaneet.

– Se oli yksi syy siihen, että tuntui hyvältä olla vähän pidempään kotona. Ainakaan ihan heti ei tarvitse mihinkään kauhean kauas lähteä. Edessä on vielä selvittely, mihin tie vie.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Yle pyysi Helsingin varhaiskasvatukselta tiedot kussakin päiväkodissa olevien lasten kotiosoitteiden postinumeroista. Käytetty listaus kertoo tilanteesta vuoden 2017 elo-syyskuun taitteessa.