Joet tulvivat jo eteläisessä Suomessa – viikonlopulle luvassa lisää sateita

Viikonlopulle ennustetut runsaat sateet voivat edelleen nostaa jokien ja järvien pintoja sekä Uudellamaalla että Varsinais-Suomessa.

Kuva: Yle Sää / Tulvakeskus

Viime päivien runsaat sateet ovat nostaneet etelärannikon joet monin paikoin tulvakorkeuksiin, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Siuntionjoen, Vantaanjoen ja Mustijoen pinnat ovat korkeammalla kuin viime keväänä. Keravanjoella virtaama vastaa keskimääräistä tulvaa. Vantaanjoella virtaama on 80 kuutiometriä sekunnissa, mikä ylittää selvästi viime kevättulvan 52 kuutiometriä sekunnissa. Vesi on paikoin tulvinut tielle ainakin Siuntiossa ja Kirkkonummella, kerrotaan ympäristökeskuksesta.

Tällä hetkellä Vantaanjoen ja Mustijoen pinnat ovat ympäristökeskuksen mukaan kääntymässä laskuun, mutta Keravanjoella ja Siuntionjoella pinnat nousevat edelleen. Keravanjoella pinta on korkeimmillaan tänään torstaina tai perjantaina. Siuntionjoen pinta nousee hitaasti mahdollisesti vielä seuraavan viikon ajan.

Viikonlopulle ennustetut sateet voivat edelleen nostaa jokien ja järvien pintoja Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Maaperä on nyt hyvin märkää runsaimpien sateiden alueilla ja sateet näkyvät nopeasti vesistöissä.

Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan runsaita sateita ja jopa myrskytuulia sisältävä matalapaine on tulossa sunnuntaina lounaasta kohti Suomea.

– Tuuli saattaa käväistä viikonvaihteessa selkämerellä myrskylukemissa. Matalapaine näyttää jäävän pyörimään Suomen ylle eli pilvinen, epävakainen ja sateinen sää jatkuu myös ensi viikolla, Hellinen sanoo.