1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenranta saa osan Pietarin kisaturisteista: Jalkapallon MM-kisat tarvitsee lisämajoitusta ja pikakaistan rajan yli

Pietari odottaa kesällä 2018 pelattaviin jalkapallon MM-kisoihin miljoonaa turistia. Osa kisaturisteista majoittuu Lappeenrannassa, koska Pietarista ei löydy tarpeeksi hotellihuoneita.

miesten jalkapallon MM-kisat
Kosovon Alban Pnishi taklaa Suomen Teemu Pukkia.
Tomi Hänninen

Pietari haluaa varmistaa jalkapallostadionien täyttymisen majoittamalla osan kisaturisteista Lappeenrannassa. Kisojen ajaksi 14.6.–15.7. Pietariin odotetaan noin miljoonaa turistia, mutta kaupungin hotelleissa on vain 35 000 vuodepaikkaa. Varsinkin kohtuuhintaisista hotellihuoneista on pulaa.

Kisajärjestäjien huolena on, että osa jalkapallofaneista jättää tulematta Pietariin, mikäli lisämajoitusta ei löydy.

Visit Russia ja Lappeenranta ovat sopineet markkinointiyhteistyöstä (siirryt toiseen palveluun), jossa keskieurooppalaisille ryhmille ja omatoimimatkailijoille tarjotaan vaihtoehtoista majoitusta Suomen puolelta. Lappeenrannan ja sen naapurikaupungin Imatran hotelleissa ja kylpylöissä on käytettävissä 8 000 vuodepaikkaa.

visit russia, lappeenranta, jalkapallon mm-kisat pietarissa
Visit Russia ja Lappeenranta sopivat Pietarissa jalkapallon MM-kisojen markkinointiyhteistyöstä.Lappeenrannan kaupunki

Tarkoituksena on varmistaa, että Pietariin saadaan piipahtamaan enemmän kisaturisteja. Jalkapallofaneja majoittavista hotelleista järjestetään bussikuljetus peleihin ja takaisin.

– Venäläiset aikovat avata rajanylityspaikoille oman kaistan kisabusseille, jotta fanit ehtivät ajoissa otteluihin, sanoo Lappeenrannan matkailupäällikkö Mirka Rahman.

Pietarilaisten huoli matkojen peruuntumisesta on todellinen. Tänä kesänä kaupungissa järjestetyn Confederations Cupin ottelujen yleisömäärä oli pettymys, sillä osa jalkapallofaneista jätti tulematta Pietariin. Syynä matkojen peruuntumiseen olivat ennätyskalliit hotellihuoneet. Myös kisajärjestelyjä moitittiin kankeiksi.

Jalkapallofanien sijaan hotelleissa majoittui puoli miljoonaa kiinalaisturistia.

Lappeenrannan lentoasema toimii Pulkovon varakenttänä

Pietarilaisten kisajärjestäjien mukaan läheskään kaikki kisaturisteja kuljettavat lentoyhtiöt eivät tule saamaan lupaa lentää Pietarin Pulkovon kentälle. Visit Russia markkinoi matkanjärjestäjille mahdollisuutta lentää kesällä Lappeenrannan kentälle, josta matkustajat viedään busseilla Pietariin.

Lentoyhtiöt ovat jo tiedustelleet mahdollisuutta lentää Lappeenrantaan, mutta lopullisia sopimuksia tehdään vasta, kun karsintaottelut on saatu päätökseen marraskuussa 2017.

– Aloitamme markkinointiyhtiö goSaimaan kanssa markkinoinnin peleihin osallistuvissa maissa heti joulukuussa, kun lopullinen kisaohjelma selviää, sanoo Rahman.

Jalkapallon MM-kisojen oheistapahtumia Suomessa

Jalkapallon MM-kisojen yhteydessä järjestettävät Fun Camp -ottelut pelataan Suomessa.

– Tosifanit kohtaavat Lappeenrannassa MM-kisojen ensimmäisenä viikonvaihteena, sanoo matkailupäällikkö Mirka Rahman.

Fun Camp on jalkapallofaneille järjestettävä leiri, jossa pelataan jalkapalloa yhdessä ja käydään katsomassa Pietarissa järjestettäviä otteluita.

– Monet tosifaneista ovat 20–40-vuotiaita miehiä, joiden mukana matkaa perhe. Järjestämme perheille oheisohjelmaa Saimaan alueella, mikäli he eivät halua lähteä mukaan Pietariin, jatkaa Rahman.

Markkinointiyhteyistyön tekee mahdolliseksi se, että kisavieraat eivät tarvitse viisumia MM-turnaukseen.

Lue seuraavaksi