Öljyvahingon laajuus selvitetään Kauhajoella – kartoitus vahingoista alkamassa

Keskiviikkona paljastuneen onnettomuuden laajuus on viranomaisille vielä epäselvä. Pohjavesialueella tapahtuneen öljyvuodon ei arvella aiheuttaneen vaaraa ihmisille.

öljyvahingot
Pohjavesialue kyltti.
Kalle Niskala / Yle

Vastuu Kauhajoella keskiviikkona paljastuneen öljyvahingon torjunnasta on siirtynyt Kauhajoen kaupungille.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on suorittanut paikalla akuutit torjuntatehtävät keskiviikkona. Pelastuslaitos tyhjensi onnettomuuspaikalla sijaitsevassa kiinteistössä olleen öljysäiliön sekä esti öljyvahingon laajenemisen. Aluetta myös tutkittiin aistinvaraisesti mahdollisten tuhojen kartoittamiseksi.

Kauhajoen kaupungin johdolla selvitetään seuraavaksi, miten laajasta vahingosta on kyse.

– Nyt ruvetaan konsultin kanssa tekemään kunnossapitotoimenpiteitä paikalla ja selvittämään, miten laajalle vahinko on levinnyt, sanoo Kauhajoen kaupungin kunnossapitopäällikkö Eetu Myllyniemi.

Vahingot kartoitetaan

Ölyvahingon havaitsivat Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valvojat rutiinikäynnin yhteydessä. Jo päättyneeseen maa-ainesten ottamistoimintaan liittyneen varaston tiloissa oli säilytetty polttoaineita ja ilmeisesti myös muita öljypohjaisia tuotteita. Polttoöljyä oli valunut varaston betonilattialle ja sen läpi maaperään.

Eetu Myllyniemen mukaan vahingon laajuudesta ja öljytuotteen tarkasta laadusta ei ole vielä tietoa. Ne selviävät mahdollisimman pikaisesti alkavissa tutkimuksissa.

– Maaperä on läpäisevää eikä pystytä sanomaan, ennen kuin ruvetaan kaivamaan, että miten laajalle vahinko on levinnyt. Nyt tehdään kartoitus, saatujen tulosten perusteella laaditaan toimintasuunnitelma ja ruvetaan toteuttamaan sitä, Myllyniemi sanoo.

Pohjavesialuetta

Onnettomuus on tapahtunut pohjavesialueella, jonka vettä ei kuitenkaan käytetä juomavetenä. Alueella ei ole pohjavedenottamoa.

Eetu Myllyniemen mukaan noin puolen kilometrin päässä tapahtumapaikasta sijaitsee kuitenkin yksityistalouden kaivo, jonka omistajaa on tapahtumasta informoitu. Kaivosta tullaan ottamaan näytteet perjantaina.

– Nyt yritetään mahdollisimman nopeasti saada kartoitus käyntiin, että saadaan lähipäivinä selville, kuinka pahoin on käynyt, Eetu Myllymäki sanoo.

Kauhajoen kaupunki toteuttaa onnettomuuden jälkitorjunnan yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa. ELY-keskuksen arvion mukaan öljyvahingosta ei ole aiheutunut vaaraa ihmisille.

Pohjanmaan poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeellä ympäristön turmeleminen.