1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Postin kilpailutettava jakelu suuressa osassa Lappia

Uuden postilain mukaan postin on kilpailutuksella taattava viisipäiväinen kirjejakelu niillä alueilla, jotka eivät ole sanomalehtien varhaisjakelun piirissä.

Lappi
Postilaatikoita maaseudulla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Viestintävirasto on määritellyt postinumeroalueet, joille Postin on ensi heinäkuuhun mennessä hankittava kilpailutuksella viikoittainen viisipäiväinen postijakelu. Kilpailutus koskee suurinta osaa Lappia eli niitä alueita, jotka eivät ole sanomalehtien varhaisjakelun piirissä

Kattava varhaisjakelu on Lapissa vain reilulla 50 postinumeroalueella, lähinnä taajamissa ja niiden lähialueilla. Kaikkiaan postinumeroalueita on Lapissa noin 250.

Viestintäviraston viestintämarkkina-asiantuntija Petri Peutereen mukaan kilpailutuksella pyritään saamaan jakelutoimintaan mukaan uusia yrityksiä ja tehostamaan muitakin palveluita. Viraston toiveena on, että markkinoille tulisi uusiakin toimijoita, jotka voisivat esimerkiksi yhdistää kuljetuksia.

– Ajatus on, että mukaan tuleva yritys ei pelkästään kuljettaisi yleispalvelukirjeitä, joita kilpailutus koskee, vaan samalla kyydillä voisi kuljettaa muutakin tavaraa tai palveluita ja henkilöitä.

Postilain muutos tarkoittaa Lapissakin jatkossa sitä, että kilpailuun menevillä alueilla on ensi heinäkuusta lähtien viisipäiväinen jakelu.

– Näillä alueilla postin pitäisi kulkea, vaikka jaettavana ei olisikaan Postin yleispalveluvelvoitteen piirissä olevaa kirjepostia. Tavallaan pyritään huolehtimaan myös siitä, että sanomalehtikin voisi samassa kyydissä kulkea viitenä päivänä samassa kyydissä kuin kirjeet, Petri Peutere sanoo.

Kilpailuprosessi itsessään on nyt Postin vastuulla. Posti voi myös määritellä, minkä kokoisina maakunnan alueet tulevat kilpailutukseen. Postinumeroalueittain ei kilpailutusta tarvitse tehdä.

Postin on toteutettava hankintamenettely ensi vuoden heinäkuuhun mennessä. Se voi kilpailla jakelusta myös itse. Jos halukkaita jakeluyrityksiä ei joillekin alueille löydy, Posti on silloin velvollinen huolehtimaan jakelusta.