Espanjan perustuslakituomioistuin: Katalonian alueparlamentin pitää lykätä itsenäistymistä käsittelevää istuntoaan

Alueparlamentissa oppositiossa oleva Katalonian sosialistipuolue oli vaatinut istunnon estämistä. Puolue vastustaa Katalonian itsenäistymistä.

Espanja
Mies kantaa molemmilla olkapäillään Katalonian itsenäisyyslippua.
Pau Barrena / AFP

Espanjan perustuslakituomioistuin on määrännyt, että Katalonian alueparlamentin on lykättävä ensi maanantaille suunniteltua istuntoaan.

Katalonian alueellisten johtajien on odotettu julistavan Katalonian yksipuolisesti itsenäiseksi Espanjasta kyseisessä istunnossa.

Katalonian sosialistipuolue, joka vastustaa itsenäistymistä, vaati istunnon estämistä. Perustuslakituomioistuin antoi ratkaisunsa tämän jälkeen.

Alueparlamentin puhemies Carme Forcadell sanoi, että perustuslakituomioistuimen päätös "haittaa sananvapautta ja tämän parlamentin edustajien aloiteoikeutta ja osoittaa jälleen kerran, miten tuomioistuimia käytetään poliittisten ongelmien ratkaisemiseen".

Forcadellin mukaan alueparlamentti ei ole vielä päättänyt, aiotaanko maanantain istunto yhä järjestää.

Myös alueparlamentin juristit olivat varoittaneet, että istunto saattaa olla laiton, koska siinä on tarkoitus käsitellä viime sunnuntain kansanäänestyksen tuloksia. Perustuslakituomioistuin oli julistanut kansanäänestyksen Katalonian itsenäistymisestä laittomaksi.

Kansanäänestyksen järjestäjien mukaan 42 prosenttia äänioikeutetuista kävi antamassa äänensä viime sunnuntaina. Heidän mukaansa 90 prosenttia noin 2,2 miljoonasta äänestäneestä kannatti itsenäistymistä, mikä on huomattavasti enemmän kuin mielipidetiedustelujen perusteella oli odotettavissa.

Espanjan poliisivoimat yrittivät estää äänestystä kovin ottein.

Lisää aiheesta:

Useat kansat haaveilevat itsenäisyydestä Euroopan unionissa – EU-maat ovat haluttomia moittimaan Madridia Katalonia-kiistassa

Espanja ei aio samaan neuvottelupöytään Katalonian kanssa

Lähteet: AP, AFP, Reuters