Ainutlaatuista kaupunginjohtajien illallista isännöivä Jan Vapaavuori: "Kaikki on mahdollista, myös maakuntauudistuksen kaataminen"

Maakuntauudistus on asialistalla Helsingin pormestarin kapinakokoukseksikin kutsutussa tapaamisessa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Suomen suurimpien kaupunkien johtajat kokoontuvat tänään torstaina Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren isännöimälle illalliselle. Vapaavuoren mukaan kaikki kutsuvieraat ovat ilmoittautuneet tapaamiseen.

Hän ei myönnä, että tapaaminen olisi kapinakokous hallituksen maakuntauudistusta vastaan.

– Ei tämä ole minkään sortin kapinaliike. Kysymys on siitä, että kaupungistuminen jatkuu, ja kaupunkien merkitys Suomessakin korostuu. Kaupunkeihin liittyy paljon mahdollisuuksia, mutta myös haasteita. Meillä on tarve yhteiselle foorumille, kanssakäymiselle ja kaupunkipoliittiselle keskustelulle.

Illan aikana on tavoitteena kartoittaa, onko 21 suurella kaupungilla yhteisiä intressejä ja jos on, niin minkä tyyppisiä. Vapaavuori haluaa myös selvittää, ovatko muiden kaupunkien johtajat huolissaan kehityksestä, johon maakuntauudistus johtaa.

Mutta onko Vapaavuoren tavoitteena maakuntauudistuksen kaataminen?

– Ei semmoista tarkoitusta ole. Näin suuressa joukossa kaupunkeja on erilaisia käsityksiä maakuntauudistuksen suhteen, mutta on selvää, että se on tänään asialistalla, ja siitä puhutaan.

Vapaavuori on kuitenkin itse vastustanut voimakkaasti maakuntauudistusta.

Tavoitteleeko hän isojen kaupunkien yhteistyön jatkumista uuden fooruminsa C21:n kautta?

– Kaikki on mahdollista tässä maailmassa, myös maakuntauudistuksen kaataminen.