Maksoitko matkasi pikavipillä? Olisi kannattanut selvittää vaihtoehdot – katso vertailu

Käteisellä ostaminen on halvinta, mutta jos rahaa ei ole ja matka houkuttaa tai pesukone hajoaa, kannattaa uhrata hetki aikaa vertailuun. Säästö voi olla todella iso.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Setelisade on viime vuosina kasvanut vauhdilla. Laina- ja vippitarjouksia näkyy joka paikassa ja postin mukana lainasopimuksia tippuu tiheään kotiin asti. Kannattaako tarttua?

VertaaEnsin.fi -palvelun toimitusjohtaja Lauri Timgren ei tarttuisi.

– Lainanantajien markkinointi on aika aggressiivista ja pahimmissa tapauksissa harhaanjohtavaa. Kyllä se kuluttajilta vaatii paneutumista ja tarkkuutta, että siellä saa oikean hintavertailun tehtyä. Se on yksi syy siihen, miksi meidän kaltainen palvelu on olemassa.

Mitä tuote siis todella maksaa eri rahoitusvaihtoehdoilla, jos ei pysty hankkimaan sitä halvimmalla vaihtoehdolla eli käteisellä?

Poimimme eri myyjiltä neljä tuotetta. Ylen pyynnöstä VertaaEnsin.fi -palvelu laski, mitä ne tulisivat todellisuudessa maksamaan, jos ne maksettaisiin pikavipillä tai osamaksusopimuksella. Vertailuun poimittiin esimerkkejä halvimmista vaihtoehdoista.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Taulukossa "uusi asiakas" tarkoittaa, että on avannut tililuoton, jossa ensimmäinen nosto on ilmainen. Asiakas säästää siis nostopalkkion. "Vanha asiakas" taas tarkoittaa, että nostaa tililuotolta jo vähintään toistamiseen, jolloin joutuu maksamaan nostopalkkion.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Kalliimmissa tuotteissa hintaero maksutapojen välillä voi olla jopa satoja euroja. Eroa syntyy etenkin silloin, kun ottaa pitkän maksuajan mahdollisimman pienellä kuukausierällä. Koroista ja maksuista kertyy sievoinen summa.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Isoja eroja on myös vippifirmojen ja kauppojen osamaksusopimusten kesken.

– Hintaerot kertovat ainakin osittain siitä, että ihmiset eivät osaa vertailla eivätkä välttämättä ymmärrä, mikä tuote on itselle se edullisin. Lainamarkkina on monimutkistunut tosi dramaattisesti viime vuosina. Pelaajia on tullut paljon lisää ja niiden välillä hintaerot voivat olla aika valtavia, Timgren sanoo.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Jos käteinen ei riitä ja on pakko hankkia vaikkapa pesukone, kannattaa siis tutkia useita rahoitusvaihtoehtoja.

– Pikavippien lisäksi on hyvä muistaa luottokortti. Kauppaketjuilla on myös aika hyviä osamaksuvaihtoehtoja. Laitteen voi parhaimmillaan saada samaan hintaan käteisellä kuin osamaksullakin, koska lliikkeet haluavat edistää kaupantekoaan, ja joissakin tapauksissa maksavat rahoituksen kustannuksia myös asiakkaiden puolesta, Timgren sanoo.