1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seurakunnat

Lähes sata turvapaikanhakijaa liittynyt Satakunnan helluntaiseurakuntiin – "Kastetta ei saa helposti"

Helluntaiseurakuntien mukaan kasteen saamisessa on kyse jopa puolentoista vuoden prosessista.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Helluntaiseurakunnat ovat Satakunnassa saaneet lähes sata uutta jäsentä turvapaikanhakijoista. Esimerkiksi Rauman ja Porin helluntaiseurakuntiin on liittynyt vuoden 2015 jälkeen yhteensä noin 60 turvapaikanhakijaa.

Uusista jäsenistä suurin osa on ollut muslimeja. Osa liitetyistä on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, osalla prosessi on vielä kesken. Seurakunnat ovat itse olleet aktiivisesti yhteydessä vastaanottokeskuksiin.

Aitous kiinnostaa maahanmuuttoviranomaista

Helluntaiseurakuntia on syytetty siitä, että kasteen saa liian helposti.  Monen turvapaikanhakijan arvellaan kääntyvän kristityksi vain voidakseen jäädä Suomeen. Maahanmuuttoviranomainen onkin pyytänyt seurakunnilta selvityksiä kristityksi kääntymisten aitoudesta.

Helluntaiseurakuntien mukaan kastetta edeltää pitkä, jopa puolentoista vuoden prosessi. Tähän kuuluu muun muassa kuukausien uskonnon opetus. Muutoksen pitää näkyä myös arjessa.

– Olen lähettänyt toistakymmentä lausuntoa niistä kastetuista, jotka tunnen. Vaikea sitä on toisen pään sisään mennä, mutta olen kyllä huomannut todellista aitoutta näiden ihmisten uskossa, kertoo Porin helluntaiseurakunnan johtava pastori Petri Harjula.

Yhteisön paine on niin kova, etteivät he uskalla leikkiä tällaisella asialla.

Jari Puustelli, Harjavallan helluntaiseurakunta

Seurakunnat aktiivisia

Harjavallan helluntaiseurakunnassa kansainvälistä työstä vastaavan  Jari Puustellin mukaan kristityiksi kääntyneet ovat kohdanneet Suomessa painostusta.

– En ole nähnyt peliä uskonnolla. Yhteisön paine on niin kova, etteivät he uskalla leikkiä tällaisella asialla.

Rauman helluntaiseurakunta on ollut aktiivisesti yhteydessä kaupungin vastaanottokeskuksen asukkaisiin.

– Olemme hakeneet heitä linja-autokyydillä tutustumaan toimintaamme, mutta kerromme kaikille, ettei kristityksi kääntymällä voi vaikuttaa turvapaikkapäätökseen, toteaa Tuomo Ahonen.

Uusia jäseniä myös luterilaisiin seurakuntiin

Myös luterilaiset seurakunnat ovat Satakunnassa saaneet uusia jäseniä turvapaikanhakijoista. Esimerkiksi Porin Teljän seurakuntaan on liittynyt toistakymmentä turvapaikanhakijaa.

– He ovat liittyneet perusteellisen kasteopetuksen jälkeen. Opetuksessa käsitellään kristinuskon perusasioita Raamatun ja katekismuksen pohjalta kuten rippikoulussa yleensäkin. Olemme myös kirjoittaneet selvityksiä kristityiksi kääntyneistä, kertoo kirkkoherra Kaisa Huhtala.