Sampo Terho satavuotiaalle Suomelle tekemästään sävellyksestä: "Siitä huomaa, että kuuntelen paljon heviä ja progea"

Teoksen vastaanotto jännittää, sillä kulttuuriministeri on soittanut yleisölle lähinnä kevyen musiikin huumoribändissä.

Sampo Terho
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Herkkää ja jylhää. Tätä lupaa Sampo Terho kuulijoille, kun kaupunginorkesteri esittää hänen sävellyksensä marraskuun lopussa Kuopiossa.

Yle Uutiset kertoi aiemmin tänään torstaina, että Eurooppa- ja kulttuuriministeri Terho (sin.) säveltänyt teoksen satavuotiaan Suomen kunniaksi. Se esitetään ensi kertaa 23. marraskuuta.

Terho avaa nyt Ylelle sävellyksensä taustaa. Hänen mukaansa homma sai lähtölaukauksen kulttuuriministeriyden myötä. Terho sai ajatuksen, että osallistuisi panoksellaan Suomi 100 -juhlavuoteen.

Pitkään pöytälaatikossa olleen sävellyksen työstämisessä auttoi Terhon kulttuurikummi, Heikki Elo, joka sovitti ja orkestroi teoksen. Terho kuvaa sävellyksen työstämistä hyvin opettavaiseksi. Prosessin aikana hän sai käsitystä, millaista musiikin ammattilaisen sävellystyö oikeasti on.

– Aluksi minä soitin hänelle säveltä pianolla, ja hän istui tietokoneen ääressä. Vähitellen ryhdyimme sitä näillä nykyaikaisilla systeemeillä rakentamaan.

Teos tavoittelee Suomi 100 -tunnelmaa

Terhon mukaan termi "elokuvallinen" kuvaa hyvin tuotoksen luonnetta. Teoksessa tavoitellaan Suomi 100 -tunnelmaa, joka on Terhon mukaan herkkää ja hetkittäin jylhää.

– Siinä on klassinen orkesteri taustalla. Teosta voisi ehkä kutsua neoklassiseksi, Terho arvioi.

– Varmaan siinä kuulee sen, että kuuntelen myös paljon populaarimusiikkia, hevimusiikkia ja progressiivista musiikkia. Teoksessa on vaikutteita tällaisista tyylisuunnista.

Terho myöntää, että sävellyksen vastaanotto jännittää.

– No totta kai. Tämähän on minulle ensimmäinen kerta, kun tällaiseen tempaukseen osallistun. Olen lähinnä kevyen musiikin huumoribändissä soittanut elävälle yleisölle pienessä ja yksityisessä piirissä, joten totta kai tämä on jännittävä ja hauska tapahtuma.

Terho ei ainakaan heti lupaile jatkoa uralle säveltaiteen parissa.

– Katsotaan. Onhan sitä varmaan ideoita itse kullakin musiikin harrastajalla, mutta nyt tällä hetkellä on niin paljon työn puolesta kiireitä, että eiköhän tämä juhlavuoden tiimoilta ole nyt ainoa, ainakin tässä vaiheessa.