Ihmisoikeusjärjestö vaatii keskeyttämään palautukset Afganistaniin – Ministeri Risikko: "Arvioimme yksilöllisesti"

Amnestyn mukaan Afganistan on siviileille liian vaarallinen. Sisäministeri Risikon mukaan turvapaikanhakijoiden palautuksia voidaan kuitenkin jatkaa ja harkinta tehdään tapauskohtaisesti.

Afganistan
Sisäministeri Paula Risikko.
Sisäministeri Paula Risikko valtioneuvoston sisäistä turvallisuutta koskevan strategian julkistamistilaisuudessa Helsingissä 5. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään julkistamassa raportissa vaaditaan Euroopan maita keskeyttämään turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin välittömästi. Järjestön mukaan Afganistan on kokonaisuudessaan tällä hetkellä liian epävakaa ja vaarallinen.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) myöntää, että osa Afganistanin alueista on palautuksille liian vaarallisia, mutta kaikkia Afganistaniin suuntautuvia palautuksia Suomi ei aio keskeyttää.

– Me emme lähde siitä, että keskeyttäisimme täysin kaikki palautukset sinne. Arvioimme yksilöllisesti, voidaanko palauttaa vai ei, Risikko sanoo Ylelle.

Risikko luottaa Maahanmuuttoviraston maatietoyksikön keräämään tietoon Afganistanin tilanteesta. Hän viittaa myös mahdollisuuteen palauttaa turvapaikanhakijoita rauhallisemmille alueille.

– Kyllä me olemme sen tienneet, että siellä on alueita, jonne ei todellakaan voida palauttaa. Katsomme, onko siellä maassa muuta mahdollisuutta. Meillä joka ikinen hakemus katsotaan tarkasti. Maatietoyksikkö arvioi koko ajan sitä, millainen tilanne Afganistanissa on.

Maahanmuuttoviraston tulkinta eroaa Amnestyn raportista esimerkiksi pääkaupunki Kabulin turvallisuustilanteen osalta. Migrin mukaan aseellisesta selkkauksesta aiheutuva väkivalta kaupungissa on satunnaista ja sinne voidaan palauttaa turvapaikanhakijoita, kun taas Amnesty pitää kaupunkia Afganistanin vaarallisimpana alueena.

Amnestyn mukaan myöskään rauhallisemmille alueille palauttaminen ei ole perusteltavissa, sillä kahden vuoden aikana pahemmaksi muuttunut konflikti on arvaamaton. Afganistanissa toimii järjestön mukaan tällä hetkellä yli 20 erilaista aseellista joukkoa, ja ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu joka puolella maata riippumatta siitä, mikä taho alueella on vallassa.

Suomesta Afganistaniin palautettiin viime vuonna 114 henkilöä, joista 13 oli lapsia. Kuluvan vuoden aikana palautuksia on ollut yli 60.

Suomi allekirjoitti palautussopimuksen Afganistanin kanssa kesäkuussa 2016.