Ulkoministeri Soini Pariisissa: Katalonian tapahtumia ei voi lakaista vihreän veran alle

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Euroopan unioni ei voi kuitenkaan toimia välittäjänä Espanjan ja Katalonian kriisissä. Pariisissa vieraillut ministeri toivoi osapuolten aloittavan nopeasti neuvottelut tilanteen rauhoittamiseksi. 

EU-politiikka
Timo Soini Pariisissa.
Juha Nurminen

PariisiUlkoministeri Timo Soini ja Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian keskustelivat Pariisissa Katalonian kiistellystä kansanäänestyksestä ja sen seurauksista.

Katalonian alueparlamentin odotetaan julistavan alue itsenäiseksi ja välit Espanjan keskushallintoon ovat hyiset.

– Toivoimme malttia ja valttia sekä tilanteen rauhoittamista kaikilta osapuolilta, Soini sanoi.

Katalonian aluehallinto on toivonut EU:n toimivan itsenäisyyskiistassa välittäjänä. Ulkoministeri Soinin mukaan se ei ole realistinen ajatus – ainakaan tässä vaiheessa.

– Espanjan ja Katalonian edustajien olisi ensin päästävä neuvottelupöytään sekä sopuun jonkinlaisesta yhteisestä ehdotuksesta, ministeri totesi.

Katalonian itsenäisyyshankkeen on pelätty hidastavan parhaillaan käynnissä olevia EU:n uudistushankkeita. Soinin mukaan vaikutuksia ei kannata liioitella, mutta EU:n ei kannata liioin laittaa päätään piiloon.

– Näitä asioita ei voi eikä niitä pidä painaa vihreän veran alle. Neuvottelut kuitenkin ovat ainoa tie, ei näitä asioita kukaan pysty osapuolille sanelemaan.

Ministerit haluavat turvapaikanhakijoiden palautuksiin vauhtia

Ulkoministerit puhuivat myös Euroopan pakolais- ja turvapaikkapolitiikasta, etenkin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden hakijoiden palautusten nopeuttamisesta.

– Totesimme, että tätä puolta täytyy saada EU-tasolla paremmin kuntoon. Jos yhdestä maasta ei saada turvapaikanhakijoita palautettua, muuttuu se nopeasti turhan houkuttelevaksi vetovoimatekijäksi, Soini sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati vastikään EU-maita keskeyttämään pakkopalautukset Afganistaniin. Järjestön mukaan maa ei ole turvallinen ja Euroopan maat rikkovat palautuksia tehdessään kansainvälistä oikeutta.

– Me noudatamme lakia ja oikeusvaltion periaatteita. Viranomaiset päättävät näistä asioista eivätkä poliitikot puutu näihin päätöksiin, Soini kommentoi Amnestyn kannanottoa.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ehdotti viime viikon EU-linjapuheessaan yhteisen, eurooppalaisen turvapaikkahakemusten käsittelykeskuksen perustamista. Soinin mukaan Macronin avauksesta ei suoraan keskusteltu, mutta hän muistutti Ranskaa Suomen tiukkana pysyvästä linjasta.

– Muistutin Ranskan ulkoministeriä siitä, että Suomi on ottanut vapaaehtoisesti runsaat kaksituhatta turvapaikanhakijaa. Vasta sitten voidaan tehdä uusia päätöksiä, kun kaikki jäsenmaat ovat vastanneet edellisiin vaatimuksiin ja kantaneet osansa, Soini sanoi.

Tiukka ei EU:n valtiovarainministerille ja yhteisvastuun lisäämiselle

Mitä EU-uudistuksiin tulee, ovat Suomi ja Ranska olleet samoilla linjoilla puolustuksen tiivistämisen suhteen. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tuoreet puheet yhteisestä, eurooppalaisesta puolustusbudjetista kuitenkin epäilyttävät Soinia.

– Puolustusrahasto voi sen sijaan tulla kyseeseen. Siitä voisi olla hyötyä myös suomalaiselle puolustusteollisuudelle kuten Patrialle, Soini sanoi.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin aloitteet rahaliiton lisäämisestä saavat Soinilta täystyrmäyksen. Hän vastustaa ehdotuksia EU:n yhteisestä valtiovarainministeristä tai EU:n yhteisestä budjetista.

– Jokainen maa hoitaa omat velkansa ja taloutensa sekä pitää huolta sitoumuksistaan. En näe mitään tarvetta rahaliiton muuttamiseen muuhun suuntaan, ministeri Soini jyrähti.