Kaikki Vapaavuoren koolle kutsumat 21 kaupunkia vaativat kasvupalvelujen järjestämisvastuuta kunnille - Lyly: "Yksimielisyys yllätti"

Helsingissä kokoontunut suurten kaupunkien työillallinen johti yhteiseen julkilausumaan, jossa 21 kaupunkia vaativat hallitusta muuttamaan maakuntauudistuksen kasvupalvelulakia. Aikaisemmin tätä ovat vaatineet Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu.

politiikka
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi Suomen 21 suurimman kaupungin johtoa suurten kaupunkien tapaamisessa Helsingin kaupungintalolla torstaina 5. lokakuuta 2017.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi Suomen 21 suurimman kaupungin johtoa suurten kaupunkien tapaamisessa Helsingin kaupungintalolla torstaina 5. lokakuuta 2017.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kohun saattelemana, pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) koolle kutsumat Helsingissä tavanneet 21 kaupungin johtajat allekirjoittivat torstai-iltana kaupunkipoliittisen julkilausuman (siirryt toiseen palveluun), jossa vedotaan, että hallituksen jättihankkeet, sote- ja maakuntauudistukset toteutettaisiin niin, että ne suovat kaupungeille mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa omaan hallintoon ja elinkeinopoliittisiin ratkaisuihin.

Kannanoton mukaan sote- ja hallintouudistusten lähtökohtana tulee olla subsidiaariperiaate eli se, että lainsäädäntö ja julkinen hallinto toimivat niin lähellä ruohonjuuritasoa kuin mahdollista.

Käytännössä kaupungit yhtyvät kannanotollaan kuuden suuren kaupungin aikaisemmin esittämään vaatimukseen siitä, että kaupunkien pitäisi saada järjestää niin sanotut kasvupalvelut eli työvoima- ja yrityspalvelut itse.

"Merkittävä kannanotto"

Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan (kesk.) mukaan kaupunkien yksimielisyys oli laaja, ja kannanoton painoarvo siksi suuri.

– Kun näin suuri joukko kaupunkeja on näin yksimielinen, kyllä se merkittävä kannanotto on, Laajala sanoo.

Kaupungit haluavat nyt, että maakuntauudistuksen kasvupalvelulaki valmistellaan uudestaan. Nykyisen lakiesityksen mukaan kasvupalveluja hoitaisi hallintouudistuksen jälkeen maakunta.

– Siitä oli laaja yksimielisyys. Nähtiin, että jo nyt julkaistua työ- ja elinkeinoministeriön lakiluonnosta pitäisi muuttaa niin, että kasvupalveluissa järjestämisvastuu olisi kunnilla, Laajala sanoo.

Näin toteaa myös Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell (kok).

– Nämä palvelut ovat aivan ytimessä, kun puhutaan kasvusta ja kilpailukyvystä. Ei tätä olisi nostettu esiin, ellei nähtäisi että asia on menossa väärään suuntaan, Randell sanoo.

– Turun seudulla myös suurimmat naapurikunnat näkevät asian hyvin samoin tavoin, hän lisää.

Päivi Laajalan mukaan sen valmistelu pitäisi nyt rauhoittaa kiireeltä. Laki kuuluu elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) tontille.

– Aikaa kyllä olisi pyytää asianmukainen lausuntokierros. Kyllä me hämmennyimme, kun kerrottiin, että kasvupalvelulaki on julkaistu, eikä se tule laajalle lausunnolla, vaan ainoastaan kuullaan joitakin tahoja.

Mikäli yksittäinen kaupunki tai kunta on liian pieni järjestämään kaikkia kasvupalveluja, puhuttiin, että niillä tulisi halutessaan olla mahdollisuus järjestää ne myös yhteistyössä toisen kunnan kanssa, Laajala kertoo.

Lyly: Nyt alkaa lobbaus

Tampereen pormestari Lauri Lyly sanoo yllättyneensä 21 kaupungin yksimielisyydestä.

– Kaupungit haluavat pitää kasvuun ja elinvoimaan liittyvät asiat nykyistä laajemmin pitää omissa käsissään, maakuntien yhden takin politiikka ei käy. Se oli tämän illan hyvin selkeä näkemys, Lyly sanoo.

– Toinen selkeä näkemys oli, että sote-uudistus pitää tehdä, vaikka 18 alueen malli ei olekaan optimimalli, Lyly lisää.

Hallitus käsittelee sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakiesityksiä juuri nyt. Kuusi suurta kaupunkia, joihin Tamperekin kuuluu, ovat vaatineet paitsi kasvupalveluita, myös maakuntamallin purkamista.

– Nyt kun lainsäädäntö on vielä kesken, pitää kunkin tahoillaan vaikuttaa poliittisiin päättäjiin ja ministereihin, Lyly kuvailee seuraavia askeliaan.

– Luulen, että soten osalta 18 maakuntaa toteutuu, mutta mitä muita tehtäviä maakuntiin jää, se on nyt työn alla, hän arvioi.

"Kapinakokousta" ei Lylyn mukaan kuitenkaan ajoitettu tarkoituksella samaan päivään kuin lakiesitystä puristettiin kokoon, vaan kuuden suuren kaupungin kuusikko valitsi ensimmäisen mahdollisen ajan.

Kuusikko esitti Lylyn mukaan myös kutsun esittäjäksi juuri Vapaavuorta.

Kari Karjalainen: "Kapinasta ei ole kyse"

Toisin kuin suurten kaupunkien kuusikko, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen (sd.) on tukenut hallituksen maakuntamallia.

Hänkin on samoilla linjoilla siitä, että kasvupalvelut tulisi jättää kaupunkien järjestettäväksi. Joensuulle keskeistä on muun muassa maankäytön suunnittelu.

– On minullakin huolia maakuntauudistuksesta: mikä on Joensuun asema kasvupalveluissa, onko meillä vapauksia hoitaa elinkeinopolitiikkaa? Mikä on valtion, maakunnan ja kaupungin välinen työnjako, Karjalainen kysyy.

Myös Karjalaisen yllätti se, miten samanlaisia 21 kaupungin ajatukset sote- ja maakuntauudistuksesta olivat.

– Maakuntauudistuksen suhteen äänenpainoissa oli eroja, mutta kaikilla oli yhteinen huoli kaupunkien elinkeinopolitiikan työnjaosta. Jotkut enemmän huolissaan kuin toiset, Karjalainen arvioi.

Karjalainen painottaa, että kapinakokouspuheista huolimatta tapaamisessa ei ole kyse vastakkainasettelun luomisesta kaupunkien muun Suomen välille.

– Tämä ei ollut missään tapauksessa mikään junttakokous tai keskuskaupunkien vastaliike, vaan keskusteltiin siitä miten keskuskaupugit voidaan pitää vahvoina ja hyödyttää koko Suomea, Karjalainen sanoo.

Julkisuusmyllytyksestä oli Karjalaisen mukaan hyötyäkin.

– Koska tästä nousi niin iso kohu, kaikki halusivat olla paikalla, jos ei olisi niin iso meteli noussut, olisi saattanut osa ihmisistä tulematta.

LUE MYÖS: Ainutlaatuista kaupunginjohtajien illallista isännöivä Jan Vapaavuori: "Kaikki on mahdollista, myös maakuntauudistuksen kaataminen"

Suurten kaupunkien johtajat koolla Helsingissä – "Kapinasta ei missään nimessä ole kyse"

Analyysi: Keskustan sukellus kiristää tunnelmaa hallituksessa