1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Yösyötön ensi-iltajuhlia vietettiin Finnkinon Tennispalatsissa – Petteri Summanen: "Hoitakaa nyt perkele asiat kuntoon"

Elokuvan tekijät ja kutsuvieraat juhlivat Yösyötön kutsuvierasnäytöksessä Tennispalatsissa, vaikka elokuvaa ei edelleenkään olla näyttämässä Finnkinon teattereissa.

elokuvat
Näyttelijät Petteri Summanen ja Marja Salo.
Näyttelijät Petteri Summanen ja Marja Salo nähdään Yösyöttö-elokuvan päärooleissa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Show must go on. Sanat tulevat mieleen, kun ohjaaja Marja Pyykkö hymyilee kameroille punaisella matolla. Se on levitetty Finnkinon komeimman salin, Scapen, edustalle.

Syksyn kotimaista ja odotettua uutuuselokuvaa juhlistettiin Finnkinon pyhätössä, vaikka viikolla selvisi, ettei Yösyöttöä esitetä Finnkinon teattereissa. Syynä on levittäjän ja elokuvateatteriketjun riita siitä, miten lipputulot jaetaan.

Uutinen oli kova paikka tekijöille.

– Olen tietysti ihan äärimmäisen pettynyt ja surullinen. Elokuva on taiteenlaji, jota tehdään suoraan yleisölle. Nyt kun tällaisella tilanteella rajataan suuri jengi ulkopuolelle, niin se on ihan katastrofaalista. Se on tosi surullista, Pyykkö sanoo.

Pääosaa esittävä Petteri Summanen kertoo, että uutinen iski kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Se oli vähän kuin heräisi aamulla ja katsoisi ikkunasta ja näkisi, että siellä on mellakka pystyssä. Kivitetään ikkunoita ja poltetaan autoja. Mitä on tapahtunut? Kaiken piti mennä hyvin.

Mies pitää lasta sylissään. Kuvattu huoneiston katonrajasta. Ulkona on pimeää.
Marek Sabogal / Solar Films

Tekijöille viikko ennen ensi-iltaa on kuin joulua odottaisi. Riita puhkesi pahimpaan mahdolliseen aikaan.

– Yhtäkkiä puhelimessa laulaa joku hirviö. Eihän tämän näin pitänyt mennä. Toivon, että tämä ratkeaisi tosi nopeasti. Hoitakaa nyt perkele asiat kuntoon, Summanen sanoo vakavana.

Näyttelijä vakuuttaa, ettei hän anna levittäjän ja elokuvateatteriketjun riidan varjostaa ensi-iltajuhlia.

– En politisoi tätä tapahtumaa. Annetaan arvo elokuvalle ja ensi-illalle. Uskon, että riidatkin saadaan sovittua, kunhan ihmiset ymmärtävät, että ne pitää sopia nyt.

Ei pelkästään mies ja vauva -hassuttelua

Itse elokuva kertoo isästä, joka päätyy vastasyntyneen vauvansa yksinhuoltajaksi. Tarinalla halutaan kertoa, että arki rullaa silloinkin, kun se tuntuu mahdottomalta. Pääosassa voisi ohjaajan mukaan olla kumpi tahansa, isä tai äiti.

– Juju ei ole siinä, että on hassua, kun isä keittää vellit yli, Pyykkö vakuuttaa.

Ohjaaja Marja Pyykkö Yösyöttö-elokuvan kutsuvierasensi-illassa.
Ohjaaja Marja Pyykkö Yösyöttö-elokuvan kutsuvierasensi-illassa.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hassuttelu on toki tärkeä osa elokuvaa, mutta komedian rinnalla on draaman aineksia. Elokuva perustuu Eve Hietaniemen kehuttuun romaaniin.

– Siinä on voimakkaita huomioita elämästä. Selviytymisestä ja avun pyytämisestä.

Ne ovat Pyykölle henkilökohtaisia aiheita – etenkin työelämästä.

– Ammatillisesti tuntuu, että pitää koko ajan osata ja pärjätä. "Ei tarvitse auttaa" on yksi niitä sloganeista, joita vitsilläkin viljellään, mutta se on itse asiassa aika totta.

Summanen ja Pyykkö ovat isiensä kasvattamia. Ehkä sillä voi kuitata ennakkoluulot elokuvan vanhanaikaisuudesta. Tekijät kyllä tietävät, etteivät kotityöt ja lastenhoito ole pelkästään äidin hommaa.

– Lähinnä ihmetyttää, että vielä tällä vuosikymmenellä valitetaan siitä, että miehet eivät tee kotitöitä. Toivoisin, että nykypolven nuoret parit sopisivat siitä, miten kotona tapahtuvat asiat jaetaan, Summanen sanoo.

Synnytystalkoot?

Syntyvyys laskee Suomessa. Onko Yösyöttö-elokuvasta synnyttämään baby boom -ilmiötä?

– Hyvä jos on. Tänä päivänä vanhemmuuteen kohdistuu aika kovia odotuksia. Niitä luovat sekä yhteiskunta että ihmiset itse. Elokuvassa näytetään naurun kautta, että kyllä tästä selvitään, löysätkää vähän, Pyykkö hymyilee.

Mies pitää lasta sylissään.
Marek Sabogal / Solar Films

Petteri Summasen, 48, nuorin lapsi on 11-vuotias. Vauva-arjesta on siis jo aikaa, mutta pienten ihmisten käsittely tuli kuvauksissa selkäytimestä.

– Vauvan syliin ottaminen herättää tunteita. Pienten lasten nuuhkiminen saattaa tuottaa jopa sellaisia aivokemiallisia juttuja, jotka ovat pelottavia näin vanhalle miehelle, Summanen nauraa.

Lisää lapsia Summanen ei silti ilmeisesti enää ole hankkimassa?

– Ihanaa niiden kanssa on puljata. Sellaista pientä ihmistä käsittelee hellävaroen ja rakkaudella.

Elokuvan tekemisen kannalta vauvat tuovat mukanaan haasteita ja ongelmia. Summanen kertoo, että Yösyötön kohdalla suurimpaan osaan oli varauduttu etukäteen. Aikaa pitää varata siihen, että vauvat saavat totutella tilanteeseen ja uusiin ihmisiin.

– Alle vuoden ikäiset lapset tuottavat joka tapauksessa yllätyksiä. Sen takia olimme varpaillaan oikeastaan koko kuvausten ajan, Summanen kertoo.

Elokuva levitykseen kaikesta huolimatta

Yösyötön ensi-iltaa vietetään perjantaina siitä huolimatta, ettei sitä näytetä Finnkinon teattereissa. Pienemmät elokuvateatterit ovatkin markkinoineet itseään aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Elokuvan tekijöiden toive riidan sopimisesta Nordisk Filmin ja Finnkinon välillä saattaa vielä toteutua. Neuvotteluja käydään koko ajan.

Lue seuraavaksi