1. yle.fi
  2. Uutiset

Atlantin rannikolle ajautuneiden valaiden arvoitus selvisi: syynä ihmisen toiminta

Uhanalaiset valaat ovat törmänneet merellä liikkuviin aluksiin tai sotkeutuneet kalastusverkkoihin.

uhanalaiset lajit
Mustavalaan pyrstö veden pinnan yläpuolella.
Mustavalaan pyrstö kuvattuna Etelä-Afrikassa 2010.Helmut Fohringer / EPA

Kanadan ja Yhdysvaltain Atlantin rannikolta on viime aikoina löytynyt kymmeniä kuolleita mustavalaita. Uhanalaiset valaat ovat kuolleet joko seurauksena aluksen kanssa yhteentörmäyksestä tai kalastusverkkoihin sotkeutumisen vuoksi, tutkijat kertovat tuoreessa raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat ovat tehneet ruumiinavaukset kuudelle mustavalaalle. Seitsemäs valas on parhaillaan tutkittavana.

Kanadalainen Wildlife Health Cooperativen (CWHC) tutkijat olivat vakuuttuneita siitä, että muiden valaiden lisätutkimus viittaisia samoihin syihin.

Kesäkuusta lähtien kymmeniä mustavalaita on löydetty kuolleina Kanadassa, alueelta, jossa merenkulku on vilkasta. Alueella harjoitetaan myös laajaa kaupallista kalastusta. Kolme valasta lisää löydettiin myöhemmin kuolleina New Englandin rannikolta Yhdysvalloissa.

Kuolettavat törmäykset

Viisi tutkituista valaista näyttää kuolleen iskun aiheuttaman vamman vuoksi. Iskun valas on saanut törmättyään aluksen kanssa. Kuudes tutkituista mustavalaista oli hukkunut sotkeuduttuaan kalastusverkkoon.

– Ihmisen toiminta on erittäin tärkeä syy tämän kesän kuolleisuuteen, villieläinpatologi Pierre-Yves Daoust kertoi tiedotustilaisuudessa.

WWF Kanada kertoi myös valaiden kuolemasta sosiaalisessa mediassa. Ihmisen toiminnalla on ollut vaikutusta mustavalaiden kuolemaan.

Pohjois-Atlantilla elää alle 500 mustavalaan populaatio, joten näillä kuolemilla oli suuri vaikutus uhanalaiseen lajiin.

Kanada on säätänyt 10 solmun nopeusrajoituksen Saint Lawrencen lahdelle, jossa useat mustavalaista kuoli. Alueella on osin myös rajoitettu kalastusta. Alueella myös seurataan valasparvia vedenalaisia akustisia laitteita ja valvontalentoja hyödyntäen.

Lue lisää: Incident Report: North Atlantic Right Whale Mortality Event In the Gulf of St. Lawrence, 2017 (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi