1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Hurrikaani suuntaa suoraan kohti New Orleansia – katso animaatio myrskyn reitistä

Nate-hurrikaani olisi jo kolmas Yhdysvaltain etelärannikolle osuva myrsky tänä vuonna. Sen ei kuitenkaan uskota olevan yhtä tuhoisa kuin Harvey- ja Irma-myrskyt olivat.

Hirmumyrskyt
Ihmisiä trooppisen myrskyn Naten tuhoamalla Ajuelitan alueella san Josen lähistöllä Costa Ricassa 5. lokakuuta.
Ihmisiä trooppisen myrskyn Naten tuhoamalla Ajuelitan alueella san Josen lähistöllä Costa Ricassa 5. lokakuuta. Jeffrey Arguedas / EPA

Keski-Amerikassa riehuu parhaillaan trooppinen myrsky Nate. Se on saanut aikaan suuria tulvatuhoja ja ainakin 20 ihmistä on menettänyt myrskyn takia henkensä.

Myrskyn keskus on siirtynyt Nicaraguasta Hondurasiin, ja on nyt etenemässä Karibianmerelle.

Säätieteilijät ennustavat, että Nate ottaa suunnan luoteeseen, mikä tarkoittaisi osumista Jukatanin niemimaalle Meksikossa. Tämän jälkeen myrsky jatkaisi etenemistään yli Meksikonlahden.

Meksikonlahdella myrskyn ennustetaan voimistuvan hurrikaanin mittoihin ja tämänhetkisen ennusteen mukaan se osuisi suoraan New Orleansin suurkaupunkiin sunnuntaina aamuyöllä tai aamulla paikallista aikaa.

Katso tästä animaatio myrskyn ennustetusta reitistä.

Viranomaiset valmistautuvat suuriin sateisiin, tuuliin ja tulva-aaltoon. Mississippin osavaltion ympäristönsuojeluvirasto päästää 150 miljoonaa litraa jätevettä Pascagoulan varastoaltaista mereen. Näin on tarkoitus estää pahempi jätevuoto. Viraston mukaan jätevesi ei aiheuta haittaa ympäristölle.

Meksikonlahdella toimivat öljy-yhtiöt siirtävät henkilöstöään turvaan.

Yhdysvaltain etelärannikolle on tänä vuonna osunut jo kaksi tuhoisaa hurrikaania. Elokuun lopussa hurrikaani Harvey aiheutti Texasissa valtavat tulvat ja syyskuussa hurrikaani Irma riepotti Floridaa.

Naten ei uskota olevan yhtä tuhoisa. Sen arvioidaan kehittyvän vain 1. luokan hurrikaaniksi, eli sen tuulet eivät ole edeltäjiensä veroisia. Lisäksi Nate liikkuu melko nopeasti, joten se ei jätä jälkeensä yhtä suurta sademäärää.

Vuonna 2005 New Orleansiin osui suuri hurrikaani Katrina, joka aiheutti valtavat tuhot.

Uutista korjattu 6.10.2017. Vuoden 2005 pahimmat tuhot aiheutti hurrikaani Katrina.

Lähteet: Reuters, Yle