Mistä maailma puhuu: Ruotsissa koulut pohtivat henkilökortteja ja lähiöiden jengiväkivalta huolestuttaa

Podcast-sarjassa Ylen kirjeenvaihtajat kertovat asioita suurten uutisten taustalta ja paneutuvat arkielämän yksityiskohtiin kohdemaissaan.

Ulkomaat
Kirjeenvaihtajat-grafiikka.
Stina Tuominen / Yle

Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen oli paikalla, kun satoja uusnatseja kokoontui Göteborgiin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssille viime viikonloppuna. Vastamielenosoittajia saapui paikalle tuhansia.

Nyt marssi on ohi, mutta keskustelu jatkuu. Ruotsissa pohditaan, miten marssijoihin pitäisi suhtautua.

Natsit ovat vain yksi teema, josta Ruotsissa tällä hekellä "diskuteerataan", kuten Uosukainen kuvailee Ruotsin polveilevaa keskustelukulttuuria. Mistä maailma puhuu -podcastilla Uosukainen kertoo, kuinka kaikenlaiset turvallisuuteen liittyvät pohdinnat ovat nyt pinnalla.

Ruotsissa puhutaan esimerkiksi siitä, pitäisikö kouluihin ottaa käyttöön henkilökortit tunnistautumiseen sekä siitä, miten ihmeessä nuoria estetään valumasta väkivaltaisiin jengeihin.

Juuri nyt keskustelua värittää vaalikamppailu, sillä puolueet ovat ottaneet vahvan etunojan vuoden kuluttua pidettäviin vaaleihin.

Mistä maailma puhuu -podcastsarja on ikkuna kirjeenvaihtajien arkeen ja uutistapahtumien taustoille jääviin aiheisiin. Podcasteissa kirjeenvaihtajat kertovat joka toinen viikko kohdemaidensa ilmiöistä ja puheenaiheista. Sarjan voi kuulla myös perjantaiaamuisin Yle Puheessa.

Kuuntele tästä sarjan uusin osa, Riikka Uosukainen ja ruotsalaiset diskuteeraajat:

Riikka Uosukainen ja ruotsalaiset diskuteeraajat

Koko sarjan löydät Yle Areenasta:

Mistä maailma puhuu -podcastsarja