1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusiutuvat energialähteet

Jääkylmä järvivesi lämmittää pian valtavan kylpylän – ensin tulevat aurinkopaneelit

Vuokatin Katinkullan kylpylä siirtyy vähin erin uusiutuvan energian käyttöön. Aluksi energiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla. Jatkossa kaukolämpö vaihdetaan järvestä saatavaan lämpöön.

uusiutuvat energialähteet
Vuokatin Katinkulta vuonna 2016
Holiday Club Resorts

Vuokatin Katinkullan katolla kimmeltää satoja syvänsinertäviä aurinkopaneeleita. Intialaisomisteinen lomakohde aikoo tuottaa osan tarvitsemastaan sähköenergiasta suoraan auringosta.

– Aurinkopaneelit tuottavat arviolta 240 000 kilowattituntia vuodessa. Tällä korvataan vajaan yhden kuukauden sähkönkulutus kylpylässä, sanoo Katinkullan Pallohalli Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Antikainen. Yhtiö on osa intialaisomisteisen Mahindra & Mahindra -konsernin Holiday Club Resorts -omistuksia.

Paneeleita on asennettu pitkin syksyä ja viimeiset tässä vaiheessa asennettavat paneelit nousevat katolle lokakuun ensimmäisellä viikolla.

– Sitten siirrytään sisätöihin. Aurinkovoimala aloittaa toimintansa tämän kuun aikana.

Aurinkopanelien asennusta.
Aurinkopaneleiden kiinnitysten asennusta Katinkullassa. Holiday Club Resorts

Kattoja Katinkullassa riittää. Nyt asennettavat paneelit käyttävät kolmea eri kattopintaa. Laajennusvaraa on, rajan asettavat ainoastaan kattomitoitukset, sanoo Antikainen.

– Eli rakennesuunnittelija määrittelee meille, paljonko niitä saadaan millekin katolle asentaa.

Järjestelmään kuuluu tässä vaiheessa 636 paneelia, joiden arvonlisäverottomaksi hinnaksi Antikainen sanoo tulevan noin 270 000 euroa. Järjestelmä on tässä vaiheessa yksi Pohjois-Suomen suurimmista.

Veikkaanpa, että se tulee olemaan ihan suurimpia, ellei suurin, Suomessa tätä laatua.

Seppo Juurikko

– Kylpylä kuluttaa nyt sähköä noin 400 000 kWh kuukaudessa. Uusi järjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 11 vuodessa, laskee Antikainen.

Katinkulta ei ole yksin liikkeessä aurinkoenergian lisäämisen kanssa. Vuoden 2016 lopussa oli verkkoon kytkettyä aurinkoenergiaa Suomessa jo 27 megawatin edestä. Energian tehokasta käyttöä edistävän valtionyhtiö Motivan arvion mukaan määrän arvioidaan tuplaantuvan vuoden 2017 aikana.

Katinkullan uusiutuvaan energiaan tehty investointi on ketjun ensimmäinen. Sillä on kuusi muutakin kylpylää Suomessa. Muista suomalaisista kylpylöistä ainakin Rantasalmen Järvisydän-kylpylä (siirryt toiseen palveluun) (Itä-Savo) käyttää energialähteenään aurinkoenergiaa ja maalämpöä. Lisäksi helsinkiläinen Allas Sea Pool -merikylpylä tuottaa energiaa aurinkovoimalalla (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin kaupunki).

Kylpylä lämpiämään järvivedellä

Katinkullan tavoitteisiin suhteutettuna nyt rakennettu aurinkosähköjärjestelmä on vasta välitavoite, sanoo Antikainen.

– Meillä on tällainen ekoenergia-työryhmä ja sen tavoitteissa aurinkovoimala on yksi askel. Työryhmä jatkaa muiden asioiden eteenpäin vientiä.

Tällä hetkellä kylpylän energia saadaan kaukolämmöstä ja sähköstä.

Käytännössä seuraava askel on ottaa kylpylän tarvitsema lämpö läheisestä Nuasjärvestä, sanoo Katinkullan perustajiin kuuluva Seppo Juurikko. Hän on myös Katinkullan yhtiöiden hallituksen jäsen.

Aurinkopanelien asennusta.
Aurinkovoimala on tarkoitus saada käyntiin lokakuun 2017 aikana.

– Järvestä imetään vettä maalla olevaan lämmönvaihtimeen, vedestä otetaan puoli astetta lämpöä ja vesi puhalletaan takaisin järveen. Se tuottaa tarvittavan lämmön muun muassa Katinkullan kylpylään.

Kaikki lämpö on Juurikon mukaan alun perin lähtöisin auringosta – se on varastoituneena joko maahan tai veteen. Maasta lämpöä ei Juurikon mukaan saada tarpeeksi, koska kylpylän energian tarve on niin suuri.

– Kun siellä on niin isoista tarpeista kyse kuin Katinkullassa, niin maahan ei voida porata niin suurta määrää reikiä. Nykytekniikalla yhden maalämpöreiän syvyys on 200–300 metriä tällä alueella.

Kaikki on aivan uutta.

Seppo Juurikko

Juurikko ei vielä halua puhua vedestä lämpöä keräävän laitteiston teknisistä yksityiskohdista.

– Meillä on yhtiökokouksen päätös, että tällainen hankitaan, mutta täytäntöönpano on vielä kesken. Tässä ei sinänsä ole mitään salaista ja sitten kun meillä on riittävästi selkeää tietoa, niin kerrotaan asiasta. Minulla on käsitys, että tämä toteutetaan ensi vuoden aikana.

Sen verran Juurikko sanoo, että laitteistosta tulee suuri.

– Veikkaanpa, että se tulee olemaan ihan suurimpia, ellei suurin, Suomessa tätä laatua. Näitä ei tällä tekniikalla ole useista edes valmistettu vielä. Kaikki on aivan uutta.

Lue seuraavaksi