Tasavallan tietokone aukaisi tien suomalaiselle peliteollisuudelle – Commodore 64:sta myytiin Suomessa eniten maailmassa

Commodore-kotikone kylvi siemeniä suomalaiselle peliteollisuudelle.

Commodore 64
Ylen aamu-tv: Commodore 64 oli koko Suomen tietokone
Ylen aamu-tv: Commodore 64 oli koko Suomen tietokone

Pelimaailma näytti hyvin toiselta 1980-luvulla, jolloin Commodore-yhtiö toi ensimmäiset kotikoneet markkinoille. Tuolloin yhtiön piti markkinoinnissaan häivyttää taka-alalle tosiasia, että konetta käytettiin pääsääntöisesti pelaamiseen.

– Pelkästään pelaamiseen tarkoitettuja pelikonsoleja ei Suomessa paljoa myyty. Pelaamista ja itsensä viihdyttämistä pidettiin syntinä. Commodore 64:lla ainakin teoriassa pystyi tekemään myös muuta.

Kyse oli kuitenkin markkinointikikasta.

– Kyllähän se oli vain ovela savuverho, mikä oikean käyttötarkoituksen päälle kylvettiin. Suurin osa suomalaisista käytti sitä kuitenkin pelaamiseen, sanoo tietokirjailija ja päätoimittaja Juho Kuorikoski.

Kuorikosken teos Tasavallan tietokone on julkaistu tällä viikolla ja se kertoo Commodore 64 –koneen tarinan Suomessa, jossa koneesta tuli suosituin maailmassa, suhteutettuna väkilukuun.

– Konetta myytiin Suomessa väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muualla maailmassa. Commodore 64:sta voi perustellusti sanoa tasavallan tietokoneeksi.

Tietokoneen suosion taustalla oli ovelien myyntiargumenttien lisäksi oikea-aikainen tuleminen markkinoille ja kilpailukykyinen hinta. Commodore 64 oli ilmestyessään hinta-laatu-suhteeltaan ylivoimaisesti paras kone.

Tasavalta hyötyi koneesta myös myöhemmin, sillä se kylvi siemenet suomalaiselle peliteollisuudelle. Suomalaiset kehittivät Kuorikosken arvion mukaan noin parikymmentä peliä, joista muutama tähtäsi kansainväliseen levitykseen.

– Commodore 64 on ollut pelialan kummisetä. Mitään varsinaista läpimurtoa koneella ei tehty, mutta se kylvi siemenperunat.

Lähinnä Commodore muutti suomalaisten ajattelutapoja. Vasta 1980- ja 1990-luvun taitteessa julkaistiin suomalaisia läpimurtopelejä, kun PC- ja Amiga-koneet tulivat markkinoille.