Matti Rag Paanasen monipuolisuus sekä lelu- ja sarjakuvakulttuuri palkittiin Kritiikin punnuksilla

Kriitikot jakoivat tunnustusta Turun kirjamessuilla. Punnukset menivät Casagranden leluliikkeeseen, Turun Sarjakuvakauppaan sekä taiteilija Matti Rag Paanaselle.

kulttuuri
Kritiikin punnuksen saajat
Kritiikin punnukset jaettiin Petteri Ojalle, Sabrina Casagrandelle ja Matti Rag Paanaselle. Satu Aaltonen / Yle

Vuoden 2017 Kritiikin punnukset on jaettu Sabrina Casagrandelle ja Leluliike Casagrandelle, Petteri Ojalle ja Turun Sarjakuvakaupalle sekä kulttuurin monitoimimiehelle Matti Rag Paanaselle.

Suomen arvostelijain liiton Turun osasto jakoi tunnustuksiaan nyt 39. kerran.

Lastenkulttuuripunnus, Taikapunnus myönnettiin Sabrina Casagrandelle ja Leluliike Casagrandelle tunnustukseksi yli 100 vuotta kestäneestä toiminnasta. Antonio Casagrande perusti liikkeen vuonna 1912. Leluliikkeen yhteydessä on lelumuseo, jossa voi tutustua eri aikakausien suosikkileluihin peltiautoista ja paperinukeista keinuhevosiin ja nukkeihin.

Petteri Oja ja vuonna 2010 perustettu Turun Sarjakuvakauppa saavat Kritiikin punnuksen hienosta ja monipuolisesta toiminnastaan suomalaisen ja turkulaisen sarjakuvakulttuurin hyväksi. Liike on laajentanut sittemmin myös Ouluun ja Helsinkiin. Turun Sarjakuvakauppa on toimintakeskus, joka järjestää myös tapahtumia, koulutustilaisuuksia ja piirtäjävierailuja.

Kolmannet Kritiikin punnukset myönnettiin turkulaisen kulttuurin monitoimimiehelle Matti Rag Paanaselle laajasta tuotannostaan. Matti Rag Paananen on säveltäjä, sovittaja, pianisti, runoilija, aforistikko ja taidemaalari, joka on vuosikymmenet ilahduttanut ihmisiä jazz- ja pianomusiikilla, sinfonioillaan ja omalaatuisilla taideteoksillaan.

Kritiikin punnukset on Suomen arvostelijain liiton ainoa alueellinen tunnustuspalkinto. Niitä myönnetään varsinaissuomalaisille taiteilijoille.

Kilon punnus jaetaan pitkäaikaisesta, valtakunnallisestikin merkittävästä kulttuurityöstä. Puolen kilon punnus taas annetaan merkittävästä kulttuuriteosta, läpimurrosta tai debyytistä. Punnuksia on jaettu vuodesta 1979 alkaen.