Hyppää sisältöön

Kuurojen opetuksen isästä C.O. Malmista kertova näytelmä tänään ensi-illassa

Näytelmä on osa virallista Suomi100-ohjelmistoa ja samalla Teatteri Totin 30-vuotisjuhlavuotta.

Teatteri Totin kaksi näyttelijää harjoittelemassa.

Teatteri Totin uusin produktio "Tiennäyttäjä tähtien joukossa" saa ensi-iltansa tänään Helsingissä. Näytelmä on osa virallista Suomi100-ohjelmistoa ja samalla Teatteri Totin 30-vuotisjuhlavuotta.

Näytelmä kertoo kuurojenopetuksen isän Carl Oscar Malmin elämäntyöstä ja kuurojenopetuksen alkuajoista nykyaikaan sovitettuna.

Totti kiinnitti produktioon neljä näyttelijää, joista yksi on vantaalainen ensikertalainen Lari-Pekka Larjola. Hän sai seurakseen australialaisen ammattinäyttelijä Colin Allenin.

– Minulla ei ole yhtään kokemusta näyttelemisestä. Laitoin huvikseni hakemuksen sisään ja pääsinkin. Mukava saada uusia kokemuksia, Larjola kertoo.

"Kuurojenopetuksen isä"

Kuurojenopetusta on järjestetty Suomessa yli 170 vuoden ajan.

Itsekin kuuro Carl Oscar Malm perusti ensimmäisen kuurojen koulun Porvooseen vuonna 1846.

Malm ystävystyi kansallisrunoilija J.L. Runebergin kanssa, mitä seikkaa näytelmässä myös sivutaan.

Malm on legenda kuurojen keskuudessa, mutta tarinan voi kertoa aina uudella tavalla, jolloin se siirtyy myös uusille sukupolville.

– Opin hänestä paljon lisää. Aloin lukea enemmän Malmin elämästä ja taustaa hänen oppilaistaan. Se oli kiinnostavaa, Larjola kertoo.

Malmin monipuolinen elämäntarina sisälsi monia uusia asioita myös näytelmän ohjaajalle, joka toivoo niiden välittyvän myös yleisölle.

– Asiantuntijat kertoivat paljon uusia asioita. Malm oli kiinnostunut mielettömän monista asioista ja ehti lyhyen elämänsä aikana tehdä vaikka mitä. Koulun ja viittomakielen lisäksi häntä kiinnosti mm. tähtitiede. Näistä näytelmä kertoo enemmän, kertoo näytelmän ohjaaja Marita S. Barber.

Helsingissä näytelmää esitetään ensi-illan lisäksi kolmena päivänä ja ensi viikolla se siirtyy Lahteen ja Turkuun.

.
.