Hanne Dahl nosti pienen Hauhon murhamysteeriensä keskuspaikaksi: "Otin salanimen kaiken varalta, jos kirja menee ihan pieleen"

Pienellä paikkakunnalla ikävät tapahtumat voivat leimata asuinpaikat ikävällä tavalla jopa vuosiksi. Kirjailija Hanne Dahl sijoittaa murhajuttunsa Etelä-Hämeeseen Hauholle, mutta käyttää taiteilijan vapauttaan sekoittaessa totta ja tarua.

rikoskirjallisuus
Kirjailija Hanne Dahl kirjahyllyn edessä.
Hauholaiset innostuivat paikkakunnalle sijoittuneista murhamysteereistä ja vaativat kirjailija Hanne Dahlilta alias Anne Syrjältä jo viidettä kirjaa.Kati Turtola / Yle

Kirjailija Hanne Dahl, oikealta nimeltään Anne Syrjä, kirjoittaa dekkarisarjaa, jonka murhamysteerit tapahtuvat Etelä-Hämeessä, Hauholla.

Ensimmäisen dekkarin tapahtumapaikat vasta muistuttivat erästä pientä hämäläispitäjää, mutta jo toiseen kirjaansa Dahl rohkaistui sijoittamaan tapahtumat avoimesti Hauholle.

– Minua neuvottiin, että laita vain Hauhoksi se paikka. Mielessänihän kaikki oli jo ollutkin Hauhoa.

Hauho on kirjailijalle tärkeä pitäjä, koska siellä sijaitsee rakas kesäpaikka. Dahl asuu Espoossa, mutta synnyinkaupunki Hämeenlinna ja varsinkin lapsuusajan kulmat Kaurialassa ovat myös vahvasti Dahlin mielessä kirjoja kirjoittaessa.

Kirjan murhapaikka ei ole koskaan oikea paikka

Dahl tietää, että lukijat nauttivat oikeiden tapahtumapaikkojen tunnistamisesta kirjoissa. Dekkaria lukiessa tarinan yksi tärkeistä tasoista on juuri miljöö ja sen kuvaaminen.

Täysin realistisiin paikkoihin Dahl ei kuitenkaan murhiaan halua sijoittaa, etteivät kenenkään kotikulmat leimaudu murhapaikaksi.

– Eräskin hauholainen lukija kysyi, miksi kirjojeni paikat eivät ole ihan yksi yhteen. Kuulemma väki käy kiertelemässä ja katsomassa niitä. Kirjoissa tapahtuu ikäviä asioita, enkä halua pienellä paikkakunnalla ihan juuri oikeaan osoitteeseen ohjatakaan.

Dekkarifanit ovat tarkkaa väkeä

Kollegojensa kanssa keskustellessaan Hanne Dahl on huomannut, että dekkarien lukijat ovat erityisen tarkkaa väkeä.

– Tein ensimmäisessä kirjassani ihan hirveän virheen, kun isännät istuivat tarinassa pubissa ja katselivat ikkunasta ulos. Minulle tultiin sanomaan, että ei siellä voi katsella ikkunasta, kun se on kellarissa. En ollut koskaan käynyt siellä. Siitä mä opin, hän nauraa.

Viidettä kirjaa varten olen käynyt jo kuvaamassa murhapaikkaa, mutta en sano, missä se on.

Hanne Dahl

Suunnitellessaan kirjojensa tapahtumapaikkoja Dahl valokuvaa tapahtumapaikoiksi sopivia rakennuksia tai miljöitä. Kirjassa oikea talo saattaa saada todellisuudesta poikkeavan merkityksen.

Uusimmassa kirjassaan Dahl sijoitti keskeisenä tapahtumapaikkana olevan pubin Hämeenlinnan Hallituskadulle, mutta rakensi mielikuvituksessaan siihen kauniimman talon, joka todellisuudessa sijaitsee aivan toisaalla.

– Nyt tätä seuraavaa, viidettä kirjaa varten olen käynyt jo pariin kolmeenkin otteeseen kuvaamassa murhapaikkaa, mutta mä en sano, missä se on!

Osa lukijoista toivoo pääsevänsä mukaan tarinaan

Osa lukijoista epäilee joutuneensa kirjojen hahmoksi, toiset puolestaan toivovat pääsevänsä mukaan tarinaan. Kirjailija ei lupaa toteuttaa näitä toiveita.

– En ketään käytä esikuvana, mutta ihmiset ovat näkevinään siellä aina jonkun. Toiset ovat jopa sitä mieltä, että minun olisi pitänyt olla siellä, että näinkin päin se menee, miettii kirjailija lukijoitaan.

Kaipuu lapsuuden Hämeenlinnaan

Hauho-sarjan kasvaessa pieni pitäjä on alkanut käydä kirjojen tapahtumille pieneksi paikaksi.

Tarinoiden henkilöt liikkuvatkin yhä enemmän myös Hämeenlinnassa. Dahlin uusimmassa kirjassa tapahtumat sijoittuvatkin vahvasti myös Hämeenlinnan ydinkeskustaan, kirjailijan rakkaisiin lapsuusmaisemiin.

– Mä olen sitä mieltä, että koko mielikuvitukseni kumpuaa 1950-luvun Hämeenlinnasta, jonka puen valepukuun, miettii Dahl.

Irwin Goodman asui meidän kanssa samassa talossa.

Hanne Dahl

Kirjailijan entisajan Hämeenlinnaan ja sen maisemaan liittyvät tiiviisti myös Kaurialan kulmilla aikoinaan liikkuneet kuuluisat, nuoret miehet.

– Kaurialassa me asuttiin 60-luvulle kaikki talvet. Siellä oli Vexi Salmi ja Irwin Goodman, joka asui meidän kanssa samassa talossa. Me pikkutytöt ihasteltiin näitä kahta kaverusta ja se ruokki mielikuvitusta kaikella tavalla, Dahl muistelee.

– Olin sellainen polkkatukkainen poikatyttö, joka sai selkäsaunoja, kun kaikkea sattui.

Salanimi varmuuden vuoksi

Työuransa Hanne Dahl eli Anne Syrjä teki lääketeollisuudessa. Työhön kuului runsaasti tarkkojen tieteellisten tekstien lukemista ja vapaalla nainen rentoutui dekkareiden parissa.

Pari vuotta ennen eläköitymistään Dahl osallistui kirjoittajakurssille ja päätti kokeilla itsekin dekkarin kirjoittamista. Omaa nimeään hän ei kuitenkaan heti arvannut käyttää.

– Otin salanimen kaiken varalta, jos kirja menee ihan pieleen, niin minua ei ihan heti tunnisteta.

Sekä lukijat että itse kirjailija jäivät kuitenkin kiinni Hauho-sarjaan ja sen henkilöihin. Nyt tekeillä on jo viides kirja.

– Ei ollut tarkoitus tehdä minkäänlaista sarjaa. Kokeilin vain rajojani, mutta hauholaiset innostuivat ihan valtavasti. Itsekin jäin vähän koukkuun niihin. Hauholaiset vaativat viidettä kirjaa ja se täytyy nyt kirjoittaa. Siinä on kansi kyllä jo valmiina, paljastaa Dahl.

Ilman hyviä nimiä kirjaa ei synny

Hanne Dahlille itselleen sekä kirjan että henkilöiden nimet ovat tärkeä osa kirjoitusprosessia.

– Jos ei nimet onnistu, niin minulla ei lähde juttu ollenkaan. Käytän ihan hirveästi aikaa nimiin.

Kansainvälisessä lääkefirmassa uransa tehnyt Dahl kertoo käyttävänsä ulkomaisten kollegoiden nimiä ja osia niistä hyväkseen, kun muovaa uusia henkilöitä kirjoihinsa.

– Joko etunimi tai sukunimi. Suomalaisissa nimissä käytän sellaisia vähän erikoisia nimiä. Googletan tietysti kovasti, ettei oikeasti tulisi vastaan ihan vastaavaa.

– Se on aika vaikeaa keksiä. Melkein kaikki, mitä pitää hyvinä, on jo olemassa. Sen jotenkin tuntee, jos ei se istu suomen kielessä, niin se ei ole hyvä, napauttaa kirjailija.

Hanne Dahlin nimikaima muuten löytyy Tanskasta Aalborgin kaupungista. Siellä asuu samanniminen pappi.