1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteiskunta

Mitä kansalaiset oikeasti ajattelevat? Miten maailma muuttuu huomaamatta? Sitra etsii keinoja hankkia aiempaa syvempää tietoa päätöksenteon tueksi

Yle on mukana kokeilussa ja kaipaa tarinoita ihmisten elämästä ja arjesta.

yhteiskunta
Maailmanpyörä Helsingin kauppatorilla.
Luotettava ja paikkansapitävä tieto on Sitran johtavan asiantuntijan Mervi Porevuon mukaan elintärkeää yhteiskunnalliselle päätöksenteolle. Menetelmässä tarinat muodostavat eräänlaisen kertomusten kokonaisuuden, narratiivien avaruuden. Sitä analysoidaan Sensemaker-työkalun avulla. Näin etsitään pieniä muutoksen merkkejä, joista voi tulla isoja liikkeitä tulevaisuudessa. Yle

Jytky, Brexit, Trump – monet viime vuosien tapahtumat ovat osoittaneet, etteivät perinteiset tavat kysyä ja tutkia yhteiskunnassa tapahtuvia muutoksia aina mittaa koko kansan pulssia tai kaikkien syvimpiä tuntoja.

Sitra kokeilee yhteistyössä eri tahojen kanssa uudenlaista tapaa kerätä tietoa yhteiskunnassa tapahtuvista muutoksista. Valmiiksi pureskeltujen vaihtoehtokysymysten sijaan kokeilussa kerätään merkityksellisiä tarinoita ja vastaajien kokemuksia eri teemoista.

Jotkut voivat olla kieli keskellä suuta ja välttää oman mielipiteensä kertomista.

Mervi Porevuo, johtava asiantuntija

Luotettava ja paikkansapitävä tieto on Sitran johtavan asiantuntijan Mervi Porevuon mukaan elintärkeää yhteiskunnalliselle päätöksenteolle. Yksi tiedon keräämisen ongelma on Porevuon mukaan tällä hetkellä se, että ihmiset ovat kyllästyneitä erilaisiin kyselytutkimuksiin. Lisäksi yhteiskunnallinen keskustelu on usein kahtiajakautunutta, mikä voi saada osan varovaiseksi.

– Jotkut voivat olla kieli keskellä suuta ja välttää oman mielipiteensä kertomista. Monissa kyselyissä myös joku toinen päättää, mitä kysytään, ja vastaajan täytyy toisen henkilön ajatusten mukaan arvottaa onko jokin asia esimerkiksi hyvä vai huono. Nyt ajatus on se, että vastaaja saa itse kertoa ja arvioida oman kokemuksensa ja tarinansa, vaikka kysyjä määritteleekin aiheen.

Sensemaker-työkalu tulkitsee ihmisten tarinoita

Kokeilussa käytetään walesilaisen tietojohtamisen tutkijan Dave Snowdenin kehittämää Sensemaker-työkalua. Mukana on kymmenen Sitran aiemmin kouluttamaa henkilöä eri yhteiskunnan tahoilta – oman kyselynsä tekevät muun muassa Suomen Punainen Risti, tiedekeskus Heureka ja Yle.

– Kyselystä riippuen se voi koskea aivoterveyttä, vapaaehtoistyötä, urheilun tulevaisuutta tai ihmisten arkea. Kaikkiin kyselyihin liittyy se, että vastaajaa jakaa jonkin todellisen ja itselleen merkityksellisen tarinan liittyen määriteltyyn viitekehykseen, Porevuo kuvailee.

Menetelmässä tarinat muodostavat eräänlaisen kertomusten kokonaisuuden, narratiivien avaruuden. Sitä analysoidaan Sensemaker-työkalun avulla. Näin etsitään pieniä muutoksen merkkejä, joista voi tulla isoja liikkeitä tulevaisuudessa. Yritykset ovat käyttäneet samaa työkalua muun muassa selvittääkseen muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä.

Vaikka Sitran hanke on vasta kokeilu, voidaan jo näistä kyselyistä saada kiinnostavaa tietoa, jos ihmisten tarinoita saadaan kerättyä kuhunkin kyselyyn vähintään 150 kappaletta. Ensimmäisiä tuloksia käydään läpi jo tämän kuun puolessa välissä, ja myöhemmin Sitra tekee tarkemman koosteen kyselyjen tuloksista.

Yle on kiinnostunut ihmisten arjesta

Myös Yle on mukana kokeilussa ja kerää parhaillaan ihmisten arjen tarinoita ja kokemuksia. Kyselyä vetää toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto, jonka mukaan Ylen tavoitteena on ymmärtää paremmin suomalaisten elämää ja muutoksia siinä.

– Toivottavasti saamme mahdollisimman paljon vastauksia. Yritämme selvittää ihmisten arjessa olevia, pinnan alla viriäviä yhteiskunnan ilmiöitä, joita on perinteisillä tavoilla ja määrällisesti tai tilastollisesti vaikea seurata, Tuija Aalto sanoo.

_Haluatko osallistua Ylen kyselyyn ja kertoa oman tarinasi? Se onnistuu painamalla tätä linkkiä (siirryt toiseen palveluun). _

Lue seuraavaksi