Täystyrmäys: Sodankylästä ei tule kaupunkia – "Turhaa ja pöyhkeilevää"

Sodankylästä ei ole tulossa kaupunkia. Näin sanoo enemmistö Sodankylän kunnanvaltuutetuista Ylen kyselyssä. Suurin osa kyselyyn vastanneista valtuutetuista epäilee, ettei kaupungiksi julistautumisesta olisi mitään hyötyä.

Sodankylä
Sodankylän Pomokairan Paistipuolet
Jos Sodankylästä tulisi kaupunki, olisi se pinta-alansa puolesta Euroopan suurin kaupunki. Kuvassa Sodankylän Pomokairan Paistinpuolet. Jukka Brusila

Sodankylästä kaupunki, ehdottaa kunnanvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Pekka Heikkinen (kok.).

Kysyimme kaikilta Sodankylän valtuutetuilta, pitäisikö Sodankylästä käyttää jatkossa nimitystä kaupunki. Tavoitimme yhtä lukuunottamatta kaikki 27 valtuutettua.

Selvä enemmistö sanoo, että Sodankylää ei pidä muuttaa kaupungiksi. Peräti 18 valtuutettua vastustaa Heikkisen aloitetta kunta-nimityksen hylkäämisestä. Viisi valtuutettua sanoo kaupungille kyllä – ja heistäkin osa perin varovaisesti.

- Sanotaan että 65-prosenttisesti KYLLÄ ja 35-prosenttisesti EI. Ehkä siinä on enemmän hyviä puolia kuin huonoja puolia, muotoilee aloitetta kannattava Markku Lehtinen (kok.).

Kannattajissa on kolme kokoomuslaista, yksi perussuomalainen ja yksi vasemmistoliiton valtuutettu.

Kunnanvaltuutettu Pekka Heikkinen (kok.) ehdottaa, että Sodankylä hakisi kaupunkioikeuksia.
Sodankylän kunnanvaltuuston nykyinen puheenjohtaja Pekka Heikkinen (kok.) teki viime keväänä valtuustoaloitteen kaupunki-nimityksen käyttöönotosta. Jorma Korhonen / Yle

Sittenkin kirkonkylä?

Vastustajat eivät näe kaupunki-nimityksestä olevan hyötyä. He eivät myöskään usko, että kaupunki-nimitys lisäisi paikkakunnan vetovoimaa.

– En näe, että vetovoimaisuus kasvaisi nimikemuutoksen myötä. Kyllä työpaikkamahdollisuudet ja yritystoiminta ja muu on se, mikä luo mahdollisuuksia muuttaa tänne, valtuutettu Hanna Riipi (kesk.) kiteyttää.

Moni päättäjä ei pidä runsaan 8000 asukkaan kuntaa kaupunkina.

– Sodankylä ei ole kaupunkimainen paikkakunta eikä sen sellaiseksi kannata edes pyrkiä. Kyllä meidän on etu on, että olemme virkeä ja luonnonläheinen kunta, Riikka Karppinen (vihr.) toteaa.

Riikka Karppinen
Riikka Karppinen (vihr.) ei kannata kaupunkistatuksen käyttöönottoa.Riikka Karppinen

– Ei tämä ole kaupunkimainen taajama, että se kannattaisi. Asioiden hoidon kannalta on epäolennaista, onko tässä nyt kaupunki vai kunta, Sakari Karkkola (sd.) sanoo.

Esimerkiksi Anne Mäkelä (sd.) ja Ville Häkkinen (ps.) ovat samoilla linjoilla.

– Sodankylä ei vastaa palveluiltaan kaupunkia enkä miellä sitä kaupungiksi. Pitäisi miettiä muita keinoja Sodankylän kehittämiseksi kuin kaupungiksi julistautumista, Mäkelä sanoo.

– Mielestäni Sodankylän palvelut eivät vastaa mielikuvaa kaupungista. En ymmärrä koko keskustelun motiivia. Mitä hyötyä muutoksesta on, Häkkinen kysyy.

Kunnanjohtajan palkka nousee?

Valtuutettujen enemmistön näkemykset ovat pääpiirteittäin yhteneviä. Kriittisesti kaupunkistatukseen vaihtamiseen suhtautuu myös Juha Karppinen (vas.), jonka mielestä pienen ja pienenevän kunnan ei ole syytä haikailla kaupungiksi.

– Kyllä kaupungin pitäisi olla kaupungin kokoinen ja kaupungin veroinen, Karppinen toteaa.

Kyllä kaupungin pitäisi olla kaupungin kokoinen ja kaupungin veroinen.

Juha Karppinen (vas.)

Kunnan pienuutta korostaa myös Risto Niemi (kesk.).

– Sodankylän kirkonkylä on ihan kohtuullisen kokoinen mutta kaupunkina se olisi hyvin pieni.

Myös Kauko Nurmela (vas.) pitää kylässä heränneitä kaupunkihaaveita turhina.

– Kaupunkistatuksella ei ole mitään erikoisempaa merkitystä. Kaikki kaupungitkin ovat kuntia. En näe siinä mitään etua. Minusta se on turhaa ja pöyhkeilevää, Nurmela perustelee.

Jotkut epäilevät, että vain kunnanjohtaja Viljo Pesosen palkka nousisi, jos hänestä tulisi kaupunginjohtaja.

– Ei missään nimessä, koska kaupunginjohtajalla on kova palkka. Ja maksut nousisivat muutenkiin, Lea Aikio (kesk.) arvelee.

Boostia ja investointeja

Kannattajat puolestaan uskovat, että Sodankylän kutsuminen kaupungiksi parantaisi imagoa, lisäisi näkyvyyttä ja houkuttelisi paikkakunnalle jopa lisää investointeja.

– Kaupunki-nimitys voisi tuoda boostia, houkutella investointeja ja lisätä näkyvyyttä. Tämä ei ole mitään tekohengitystä vaan Sodankylä nostettaisiin kaupunkina paremmin sille kuuluvalle paikalle, aloitteen allekirjoittaja Pekka Heikkinen (kok.) perustelee.

– Vaikka Sodankylän keskusta ei ole kaupunkimainen, se on kuitenkin Lapin neljänneksi suurin kunta. Olisimme vähän erilainen kaupunki, Eila Kivioja (ps.) toteaa.

Tuula Annala (kok.) on mielissään siitä, että aihe on herättänyt erilaisia mielipiteitä.

– Hyvä, että joku asia herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Pitäähän meidän joskus uskaltaa tehdä uusiakin juttuja. Enkä usko, että Sodankylän imago siitä ainakin kärsisi, kaupunki-ajatusta kannattava Annala sanoo.

"Ihan yksi lysti"

Kolme valtuutettua ei ota kantaa suuntaan eikä toiseen.

– Ihan yksi lysti. Kaupungiksi nimittäminen ei muuttaisi mitenkään elämää Sodankylässä. Toisaalta en vastustakaan ajatusta. Saahan ehdotuksia aina selvittää, Heikki Lakkala (vas.) kiteyttää.

Ihan yksi lysti. Kaupungiksi nimittäminen ei muuttaisi mitenkään elämää Sodankylässä.

Heikki Lakkala (vas.)

– Yhdentekevää, minulla ei ole perusteita kumpaankaan suuntaan. Jotkut äänestäjät pelkäävät, että vain kunnanjohtajan palkka nousisi kun hänestä tulisi kaupunginjohtaja, Mauri Mikkola (kesk.) sanoo.

Sodankylässä valmistellaan asiaa keräämällä kuntalaisten mielipiteitä. Keskiviikkoiltana asiasta järjestetään kuntalaisraati kunnanvirastolla ja ensi viikolla asiasta voi antaa ääniä ruokakauppoihin tulevilla laitteilla.

Kunnanvaltuusto päättää loppuvuoden aikana, julistautuuko Sodankylä kaupungiksi vai jääkö se kunnaksi.

Sodankylän keskusta heinäkuu 2016
Urbaania sykettä Sodankylän malliin?Tapio Räihä / Yle