ICAN-järjestön Kati Juva Nobelin rauhanpalkinnosta: Olemme äärimmäisen tyytyväisiä ja ylpeitä

Juvan mukaan järjestö on onnistunut siinä, että keskustelu on siirtynyt megatonneista ja rakettien kantomatkojen pituuksista ydinaseiden inhimillisiin ja ympäristövaikutuksiin.

Nobelin rauhanpalkinto
Kati Juva
ICAN-verkoston Suomen-osaston koordinaattori Kati Juva kuvattuna vuonna 2015.Yle

Ydinaseita vastaan kampanjoivan ICAN-verkoston Suomen-osaston koordinaattori Kati Juva sanoo olevansa äärimmäisen tyytyväinen ja ylpeä Nobelin rauhanpalkinnosta.

– Jonkin verran osasimme odottaa, että se saattaisi olla tulossa. ICAN-verkosto on ollut viime vuosina erittäin aktiivinen ydinaseettomien maiden ja kansalaisjärjestöjen toiminnassa niin, että nyt YK:ssa on saatu aikaan ydinaseet kieltävä sopimus, Juva kertoo.

– ICAN-verkoston panos on ollut siinä aivan ratkaiseva, hän näkee.

122 maata hyväksyi sopimuksen äänestyksessä heinäkuussa. Toistaiseksi sen on allekirjoittanut 53 maata (siirryt toiseen palveluun). Yksikään ydinasevaltio ei ole mukana sopimuksessa.

Juvan mukaan ICAN on pyrkinyt aktiivisesti selittämään, mitä ydinaseet oikeastaan ovat ja mitä ne saavat aikaan.

– Olemme 10 viime vuoden aikana onnistuneet siinä, että keskustelu on siirtynyt megatonneista ja rakettien kantomatkojen pituuksista siihen, mitä ydinaseet oikeasti tekevät eli inhimillisiin ja ympäristövaikutuksiin.

Juva sanoo olevansa "hyvin pettynyt ja vähän pöyristynytkin" siitä, että Suomi ei ole halunnut mukaan ydinaseet kieltävään sopimukseen.

– Suomi asemoituu nyt ydinasevaltojen puolelle ydinaseettomia valtioita vastaan.

Euroopan liittoutumattomat, ydinaseettomat maat äänestivät pääosin sopimuksen puolesta, Juva toteaa. Esimerkiksi Ruotsi, Itävalta, Irlanti ja Kypros kannattivat sitä äänestyksessä. Suomi ei osallistunut sopimuksesta käytyihin neuvotteluihin eikä äänestykseen.

*Lisää aiheesta: *

Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus