1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulipuistot

Ikea tarttui Suomen tuettuun tuulivoimaan – uusiutuva energia osaksi imagoa

Huonekalujätin uusin investointikohde on Kemin Ajoksen tuulipuisto. Suomessa Ikea hyötyy myös markkinaehtoisesta takuuhinnasta eli syöttötariffista.

Kuva: Ikea

Ikea pyrkii vahvistamaan imagoaan uusiutuvan energian tuottajana. Tuorein esimerkki on Kemin Ajoksen tuulipuisto, joka nyt on siirtynyt IKEA Oy:n omistukseen. Yhtiön mukaan Ajoksen käyttöönotto tekee siitä Suomessa energiaomavaraisen.

Tuulipuiston 13 tuuliturbiinia tuottavat energiaa vuosittain noin 160 gigawattitunnin verran, mikä vastaa pienen kaupungin energiankulutusta.

– Suomi on ollut useana vuonna energiatehokkain IKEA-maa ja oma tuulipuisto on konkreettinen esimerkki sitoutumisestamme uusiutuvaan energiaan, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Huonekalujätti on investoinut tarmokkaasti uusiutuvaan energiaan ja yhtä määrätietoisesti se pyrkii myös tuomaan sen esille markkinoinnissaan.

Yhtiö kertoo, että sillä on tällä hetkellä ympäri maailmaa yhteensä 415 toiminnassa tai rakenteilla olevaa tuulivoimaturbiinia sekä 730 000 IKEA-rakennusten päälle asennettua aurinkopaneelia.

IKEA-konserni on myös ilmoittanut investoivansa 600 miljoonaa euroa ilmastonmuutoksen torjumiseen edellisten investointien lisäksi. Ajoksen puisto on osa tätä sitoumusta.

Ikea omistaa Ajoksen tuulipuistossa Kemissä kaikkiaan 13 turbiinia. Kuva: Ikea

Investoimalla tuulivoimaan Suomessa Ikea hyötyy myös Suomen valtion maksamasta markkinaehtoisesta takuuhinnasta eli syöttötariffista.

Suomessa tuulivoimalle maksetaan megawattitunnilta 83,5 euron suuruista takuuhintaa vuoteen 2030 saakka. Takuuhinta tarkoittaa, että tuulivoimatuottaja saa myymästään sähköstä markkinahinnan päälle tuen, joka on markkinahinnan ja takuuhinnan erotus.

Tuki on laskettu niin, että se kattaa noin 40 prosenttia maalle rakennettavien turbiinien investointikustannuksista.