Valtioneuvoston kanslia: Ministeriöiden vieraslistojen nopea tuhoaminen ei liity eduskunnan vieraiden salaamiseen

Alivaltiosihteeri Timo Lankinen sanoo, että valtioneuvostossa ja ministeriöissä ei ole julkista vieraskirjaa, eikä sellaista ole tulossa.

valtioneuvoston kanslia
Timo Lankinen mikrofoni kädessä
Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo LankinenPetteri Paalasmaa / AOP

Tietoja valtioneuvoston ja ministeriöiden vierailijoista ja kokoustilojen käytöstä aiotaan merkitä yhteiseen tietojärjestelmän vuoden vaihteesta lähtien.

Ministeriöissä ei ole tällä hetkellä yhtenäistä vierailijarekisteröintiä, vaan käytännöt poikkeavat osin toisistaan, kertoo alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta. Uusi käytäntö mahdollistaa myös tietojen poistamisen nopeasti.

Lankisen mukaan uutta järjestelmää tarvitaan, jotta kokoustilat voidaan ottaa yhteisen käyttöön. Näin voidaan myös huolehtia paremmin vierailijoiden turvallisuudesta ja ohjata heidät oikeisiin paikkoihin.

On pidetty erilaisia listoja päivän kuluessa siitä, että minkälaisia vierailijoita on valtioneuvoston ja sen ministeriöiden kiinteistöissä ollut.

Timo Lankinen

– Pääsääntö on ollut, että on ilmoitettu sähköpostitse vastaanottopisteille vierailijat ja niissä on pidetty hivenen erilaisia listoja päivän kuluessa siitä, että minkälaisia vierailijoita on valtioneuvoston ja sen ministeriöiden kiinteistöissä ollut. Nämä tiedot on aina kussakin tilanteessa hävitetty päivän päätteeksi.

– Nyt me olemme siirtymässä järjestelmään, jossa kokousvieraat ja yleensäkin valtioneuvoston tiloissa vierailevat henkilöt ilmoitetaan sähköisen järjestelmän kautta vastaanottopisteisiin ja automatisoidaan järjestelmää.

Se ei ole vieraskirja, kun sitä ei säilytetä sitä varten.

Timo Lankinen

Lankisen mukaan valtioneuvostossa ja ministeriöissä ei ole ollut vieraskirjaa eikä sellaista ole syntymässä yhteisen järjestelmän myötä.

– Se ei ole vieraskirja, kun sitä ei säilytetä sitä varten. Eikä meillä ole tarkoituskaan sitä säilyttää ikään kuin vieraskirjana sellaisenaan, että me jotenkin haluaisimme jälkeenpäin varmistua siitä, että keitä on [vieraana] ollut.

– Katsomme tässä tilanteessa, että tämä on nimenomaan vain turvallisuuden takaamista varten tarkoitettu tieto ja henkilöiden ohjaamiseen oikeisiin paikkoihin tarkoitettu tieto, ei siis mitään muuta käyttötarkoitusta varten.

Lankinen: Lobbausrekisteri tarpeen

Lankisen mukaan kiista eduskunnan vieraslistojen julkisuudesta ei ole vaikuttanut valtioneuvoston suunnitelmiin.

Korkein hallinto-oikeus on linjasi viime vuonna, että tiedot eduskunnassa vierailevista ihmisistä ovat julkisia.

– KHO:n ratkaisu koski eduskunnan vieraskirjajärjestelmää. Siinä varmaan on yhtymäkohtia tähän valtioneuvoston ja sen ministeriöiden vieraiden rekisteröintiin, mutta eihän siinä samasta asiasta ole kysymys.

KHO:n ratkaisu koski eduskunnan vieraskirjajärjestelmää.

Timo Lankinen

– Jos sellainen vieraskirja olisi, jossa säilytetään tietoja, ja on kenties tarkoitus antaa niitä jonnekin muualle, muille viranomaisille tai muuhun käyttötarkoitukseen, niin tietysti voisi sanoa, että silloin se on viranomaisen asiakirja. Silloin se on myös julkinen asiakirja ja siitä annettaisiin tietoa.

Sähköisessä varausjärjestelmässä vain turvallisuudesta vastaavat avainhenkilöt näkevät, keitä tapaamisiin osallistuu. Lankisen mukaan tarkoitus on, että tiedot poistuisivat järjestelmästä automaattisesti kokousten jälkeen.

Mikäli lobbaajat haluttaisiin poimia valtioneuvoston ja ministeriöiden tiloissa vierailevista, se tulisi Lankisen mukaan hoitaa toisin kuin vierailijatietojen avulla. Hän kuitenkin pitää lobbausrekisteriä tärkeänä.

Pitää pohtia kansallisena kysymyksenä, että kuinka sellainen saataisiin aikaan.

Timo Lankinen

– Minun mielestäni pitää pohtia kansallisena kysymyksenä, että kuinka sellainen saataisiin aikaan. Se koskee tietenkin eduskuntaa ja valtioneuvostoa, se varmaan olisi tarpeen.

– Mutta se, että se tapahtuisi tällaisten vieraskirja- tai tällaisen rekisterin kautta, niin se ei minun mielestäni ole edes hyvä menettely, koska näihinhän varmaan rekisteröityy muitakin kävijöitä aika paljon.

Lue lisää:

KHO tuomitsi eduskunnan vieraslistat julkisiksi – nyt tiedot hävitetään päivittäin

Kohutuista vieraslistoista odotetaan päätöstä tänään – eduskunta on tehnyt kaikkensa, ettei listoja julkaistaisi

Eduskunta jatkaa ainakin toistaiseksi vieraslistojen tuhoamista päivittäin

Professori: Eduskunta rikkoo lakia salatessaan vierailijalistat

Ministeriöiden vieraslistat tuhotaan jatkossa välittömästi – uusi järjestelmä käyttöön vuoden loppuun mennessä