Olemattomien loma-asuntojen vuokraajat yhä härskimpiä – asiakkaalle voidaan antaa avain, joka ei käy oveen

Yli 50 asiakasta ympäri Eurooppaa matkusti viime uutena vuotena mökkilomalle Itävallan Kitzbüheliin. Perillä heitä kaikkia yhdisti se, että jo maksettua lomamökkiä ei ollut. 

vapaa-ajan asunnot
Asuntoja Espanjan Mallorcalla.
Loma-asuntohuijaus onnistuu kaikkialla maailmassa. Espanjan poliisi otti kiinni Mallorcaan erikoistuneen rikollisjengin, joka tienasi tekaistujen loma-asuntojen vuokrailmoituksilla ainakin 800 000 euroa. AOP

Loma-asunnoilla huijaaminen on ollut tänä vuonna kovassa kasvussa maailmalla. Huijareina on sekä ammattirikollisia että satunnaisia onnenonkijoita. Pikkurikollisten ja huippuammattilaisten tekotavoissa on suuria eroja.

Esimerkiksi Mallorcalla jäi elokuussa kiinni pariskunta, joka tarjosi kahdella netin lomasivustolla muun muassa merenrantaa lähellä olevaa asuntoa 750 eurolla viikoksi. Itse palmalaisessa kaupungin vuokratalossa asunut pariskunta tienasi olemattomien asuntojen ”varausmaksuina” vain pari tuhatta euroa.

Mutta Espanjan poliisi on ottanut kiinni myös Mallorcaan erikoistuneen rikollisjengin, joka tienasi tekaistujen loma-asuntojen vuokrailmoituksilla ainakin 800 000 euroa.

Asunto jopa olemassa, mutta siellä asutaan

Loma-asuntohuijaus onnistuu kaikkialla maailmassa. Tekijätkin voivat olla mistä vain. Huijausasuntoja on tarjolla varmasti sieltä, missä kysyntä on kovinta ja vapaita asuntoja tarjolla vähän.

Saksan yleisradioyhtiö ZDF:n rikosohjelma Aktenzeichen XY (siirryt toiseen palveluun) kertoi tällä viikolla, että viime vuodenvaihteen Kitzbühelin lomamökkihuijauksen valokuvissa olleet talot olivat oikeasti olemassa. Asunnot olivat kuitenkin asuttuja, eivätkä talojen oikeat omistajat edes tienneet, että heidän taloaan oli tarjottu vuokralle.

Vielä pari vuotta sitten loma-asuntohuijaus perustui ilmoituksiin, joihin oli liitetty netistä löytyneitä valokuvia satunnaisista muista asunnoista.

Tämä tapa on kuitenkin väistymässä, sillä ihmiset ovat oppineet etsimään netin karttaohjelmista, onko ilmoituksessa mainittua osoitetta olemassa sekä katsomaan, miltä talo ja sen ympäristö näyttävät.

Hakkeroidaan nettisivut ja otetaan vain rahat

Ammattirikolliset käyttävät nykyään hyväkseen luotettuja ja hyvämaineisia matkaportaaleja. Keskusrikospoliisin kyberkeskuksen tietojen mukaan huijarit voivat tehtailla sivustoja, jotka näyttävät aivan alkuperäisiltä.

Huijarit pystyvät myös seuraamaan asiakkaan liikkeitä netissä. Jos asiakas on etsinyt vaikkapa loma-asuntoa Berliinistä, tarjoavat he esimerkiksi mainosbannerilla juuri sellaista kohdetta, mitä etsijä on hakenut.

Myös etsijän sähköpostiin saattaa ilmestyä viesti, josta avautuva linkki näyttäytyy asiakkaalle ihan oikean näköisenä sivustona. Taustalla on kuitenkin Man-in-the-middle –nimellä tunnettu välistävetohyökkäys, jossa linkki reitittää sivun rikollisen kautta. Asiakas maksaa varauksen, mutta mitään asunnonvarausta ei oikeasti tapahdu.

Toisinaan huijattu asiakas saa jopa tositteen varausnumeroineen kaikkineen. Kun huijarit saavat rahat, tili tyhjennetään nopeasti. Mahdollisuus saada maksu takaisin on käytännössä olematon.

Osa matkasivustoista on maineen kolhiintumisen pelossa maksanut huijatuille korvauksia. Korvauksen ehtona on kuitenkin saatettu vaatia vaitioloa.

Hyvää lomaa avaimen kanssa

Ammattirikollisten huijaustavat muuttuvat aina vain julmemmiksi. Hyvin usein huijattu asiakas ehtii matkustaa lomapaikkakunnalle ennen kuin totuus selviää.

Koska ihmisiä on vaikea saada maksamaan koko summaa etukäteen, on osa rikollisista erikoistunut temppuihin, joissa ”vuokranantaja” saapuu esimerkiksi lento- tai juna-asemalle asiakasta vastaan.

Härskeimmissä tapauksissa ”vuokranantajan” autonkuljettaja saattaa jopa viedä asiakkaan asunnolle, jonka edessä maksu suoritetaan käteisellä.

Annetun osoitteen lukkoon avain ei kuitenkaan käy. Autokuski on siinä vaiheessa jo kadonnut ja vuokraisännän puhelinkin on pois päältä.