Martti Syrjä Eppu Normaali -sanoituksista: Murheellisten laulujen maan piti olla pilkkalaulu suomalaisen iskelmän surkeista kohtaloista

40-vuotiaan Eppu Normaalin kaikkien kappaleiden sanat on nyt koottu kirjaksi.

Eppu Normaali
Martti Syrjä
– En ole nokkelien sanoitusten tekijä. Olen enemmän syvällisen jorinan miehiä, sanoo Eppu Normaalin Martti Syrjä.Antti Haanpää / Yle

Eppu Normaali aloitti uuden aallon punk-bändinä vuonna 1976. Alussa kappaleiden sanoituksista vastasi Mikko Saarela. Hänen teksteissään käsiteltiin muun muassa yhteiskunnallisia aiheita kuten ympäristönsuojelua ja ydinsotaa.

Saarelan jättäydyttyä yhtyeestä sanoituksia alkoi tehdä Martti Syrjä. Eppu Normaalin musiikillinen tyyli muuttui rockiksi ja popiksi ja sanoituksista tuli suomalaisia koskettavia tarinoita elämästä. Nyt Syrjä kertoo viiden ikonisen Eppu-sanoituksen syntytarinat, joita ei kirjasta löydy.

Murheellisten laulujen maa (1982)

"Syyttömänä syntymään sattui hän

Tähän maahan pohjoiseen ja kylmään

Jossa jo esi-isät juovuksissa totta kai

Hakkasivat vaimot, lapset

Jos ne kiinni sai"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Se on ainoa teksti, josta mulla oli idea ennen kuin kuulin melodian. Tässä mulla oli idea, että tehdäänpä pilkkalaulu suomalaisesta iskelmälyriikasta, jossa todellakin menee kauhean huonosti. On elämän valttikortit ja viikonloppuisät. Kaikki on mennyt ja menetetty. Ajattelin, että eihän näille mikään riitä, että pitääkö sitä aina ihan laarin pohjalta kaapaista, että tuntuu miltään. Tehdäänpä tästä tämmöinen kliseekokoelma ja vähän vielä lisää.

Kuinka ollakaan, törmäsin siihen, että suomalainen muukin kirjoitettu kulttuuri on pullollaan samoja kliseitä. Siinä tuli laajemminkin lainattua kirjallisuudesta. Kuinka ollakaan, siitä ei tullutkaan mikään kovinkaan onnistunut iskelmälyriikan pilkkalaulu, mutta siitä tuli ihan jotain muuta."

Martti Syrjä
– Juice Leskinen, Hector ja Dave Lindholm ovat olleet minulle esikuvia suomenkielisestä rock- ja poplyriikasta, Martti Syrjä kertoo.Antti Haanpää / Yle

Tahroja paperilla (1990)

"Vain tahroja paperilla älä siis suutu

Ei niistä asiat miksikään muutu

Ei se että meillä oli retkemme

Eikä se että meillä oli hetkemme

Voi tuuli kylmästi kutittaa selkää

Se eteenpäin työntää älä siis pelkää

Älä huoli siitä sillä meillä oli hetkemme

Muista että meillä oli hetkemme"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Pantse (Mikko Syrjä) sanoi tästä biisistä, että tämä on niin ällöttävä. Hyvä ja ällöttävä samaan aikaan, että pitäisikö tätä tarjota Riki Sorsalle tai jollekin muulle laulettavaksi. Mä sanoin, että et varmasti anna Riki Sorsalle. Tehdään tähän sitten sopivat sanat. Siitähän tuli hitti."

Martti Syrjä
– Valtaosa kirjoittamistani teksteistä on sellaisesta aihepiiristä, että tekstiä pitää oikeasti kuunnella ja sijoittaa itsensä siihen lauluun. Kuuntelijalta se vaatii paljon. Pitää antaa sen laulun tulla osaksi omaa maailmaa, että se tuntuu miltään. Osa on vaikeampia ja osa on suunnattoman banaaleja. Puhutaan yksinkertaisista asioista ja tunteista. Sellaista se ihmiselämä on. Antti Haanpää / Yle

Baarikärpänen (1988)

"Siis ryyppäämään, ryyppäämään joka aamu sännätään

Ja kun päivä on ohi niin lisää kännätään

Tahdon olla juovuksissa aina sekä maanantaina

Tiistaina, keskiviikkona ja torstaina"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Mä istuin muistaakseni ylöjärveläisessä ravintolassa, missä oli todella alan miehet baaritiskin molemmin puolin. Katsoin sitä meininkiä ja itsekin osallistuin parilla krapularyypyllä. En onneksi pidempään, kun alkoi ideat pyörimään päässä ja piti päästä kotiin kirjoittamaan tekstiä. Tuli Baarikärpänen."

Martti Syrjä
– Olen ylpeä tekemistäni sanoituksista. Ne ovat kestäneet aikaa ja kestävät kriittisen tarkastelun näiden vuosien jälkeenkin, koska ne on aikanaan järjettömän isolla työllä tehty, Martti Syrjä sanoo. Antti Haanpää / Yle

Joka päivä joka ikinen yö (1986)

"Joka päivä ja joka ikinen yö

Sinua ajattelen

Joka päivä ja joka ikinen yö

Jonka sydämeni lyö"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Tämä on sellaista pyörittelyä. Pyöriteltiin Pantsen kanssa tätä tematiikkaa. Kauhea kaipuu ja sanoiksi pukematon rakkaus, nehän ovat ikuisia juttuja. Siitä se lähti kehittymään. Tämä on loistavaa keittiönpöydän yli tapahtuvaa tekstittelyä."

Martti Syrjä
– Se on ollut mulle järkytys, kuinka paljon kappaleet ovat ihmisille merkinneet. Ihmiset ovat istuneet riparileirillä, juoneet kaljaa ja rämpyttäneet kitaraa. Tai kun muija lähti, niin kuuntelin tätä kappaletta ja silloin kun mentiin naimisiin, niin me molemmat kuunneltiin tätä biisiä.Antti Haanpää / Yle

Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset (1984)

"Nyt reppu jupiset riimisi rupiset

Tai katkon sinulta nyörit

Nyt korvaani karmeat juttusi supiset

Kotona turhaan jaloissa pyörit

Et jättää saa pois sanaakaan

Et sitä kaunistakaan"

San: Martti Syrjä, Säv: Mikko Syrjä

"Tämä on mielenkiintoinen, sillä tätä tehtiin kuukausikaupalla. Minulla oli tähän varmasti 50 ideaa. Kaikkea kokeilin ja jouduin palaamaan alkuperäiseen ensimmäiseen ideaan.

Se alkoi kuitenkin toimia parhaiten. Sanoitus muutti muotoaan niin, että alkuperäinen teksti on kuin auto verrattuna lopputulokseen. Se on auto, josta on vaihdettu kaikki osat pölykapseleita myöten. Koko ajan se on kuitenkin ollut auto."

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus