Ilmakehätutkija Markku Kulmalalle Wihurin kansainvälinen palkinto 2017

Akateemikko Markku Kulmala on saanut 150 000 euron tiedepalkinnon.

ilmastonmuutos
akateemikko Markku Kulmala
Akateemikko, ilmakehätutkija Markku Kulmala sai Wihurin kansainvälisen palkinnon.Ari Aalto / Helsingin yliopisto

Wihurin kansainvälisten palkintojen rahasto myöntää palkinnon tutkijoille, jotka ovat tehneet rakentavaa työtä ihmiskunnan henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin kannalta.

Akateemikko Markku Kulmalan ilmakehätieteen huippuyksikkö on verkostoitunut ympäri maapalloa ja pystynyt tutkimuksilllaan löytämään uusia ilmastoon vaikuttavia tekijöitä.

Kulmalan ryhmä tutkii ilmakehän ja maan sekä metsän vuorovaikutusta ja siinä vaikuttavia aine- ja energiavirtoja. Havainnot aerosolien synnystä ovat uraauurtavia maailmassa.

Geotieteiden alalla Markku Kulmala on ollut jo seitsemän vuoden ajan siteeratuin tiedemies. Nyt hän ponnistelee luodakseen maailman kattavan tutkimusasemien verkoston mittaamaan aerosolien syntyyn vaikuttavia tekijöitä.

Aerosolien synty vaikuttaa pilviin ja siihen, miten auringonsäteet lämmittävät lisää ilmakehää tai heijastuvat takaisin. Toisaalta myös ilman pienhiukkasten syntymekanismit ovat vielä osaksi selvittämättä.

Kulmalan tutkimusryhmän Suomessa SMEAR (Station for Measuring Earth Surface Atmosphere Relations)-tutkimusasemia on neljä, Virossa yksi ja Kiinaan on kesällä sovittu rakennettavan toinen asema.

Ahkera ja verkostoitunut tutkija

Palkinnosta akateemikko on kiitollinen ja otettu.

– Tämä nimilista palkinnonsaajista on todella merkittävä Rolf Nevanlinnasta alkaen ja on hyvä itselleni ja koko meidän alallemme, että tämä tunnustus on tullut ilmakehätutkimukseen, akateemikko Markku Kulmala sanoo.

– Meidän tutkimuksessamme on selkeä linja, että pyrimme toisaalta ymmärtämään perusteellisesti fysiikan, kemian, biologian ja meteorologian, mitä ilmakehässä tapahtuu ja mitä erilaisten maanpintojen ja ilmakehän välillä tapahtuu ja koitamme sitä ymmärtää mahdollisimman syvällisesti.

Akateemikko Markku Kulmala (s. 1958, Forssa) on maailman johtava ilmakehätieteiden tutkija. Hän valmistui fysiikan tohtoriksi vuonna 1988 Helsingin yliopistossa.

Helsingin yliopistossa professorina ja Itä-Suomen yliopistossa dosenttina työskentelevä Kulmala on julkaissut uransa aikana yli 860 alkuperäistä tutkimuspaperia ja kouluttanut 66 väitöskirjatutkijaa.

Kulmala on monella mittarilla poikkeuksellinen tutkija, ja vuosi 2017 on ollut hänelle erityisen menestyksekäs. Keväällä hänelle myönnettiin akateemikon arvonimi ja hänen tutkimushankkeensa sai 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston rahoituksen.