Sote-ministerit eivät tyrmää kaupunginjohtajien kritiikkiä – ymmärrystä kapinakokouksen vaatimuksille

Anu Vehviläinen (kesk.), Antti Häkkänen (kok.) ja Pirkko Mattila (sin) ymmärtävät 21 kaupungin johtajan kritiikin maakuntauudistuksesta. Nihkeimmin suhtautuu sote-neuvotteluja vetävä Annika Saarikko (kesk).

sosiaali- ja terveyspalvelut
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi Suomen 21 suurimman kaupungin johtoa suurten kaupunkien tapaamisessa Helsingin kaupungintalolla torstaina 5. lokakuuta.
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tapasi Suomen 21 suurimman kaupungin johtoa suurten kaupunkien tapaamisessa Helsingin kaupungintalolla torstaina 5. lokakuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) isännöi torstaina 21 suurimman kaupungin johtajan kapinakokousta. Vapaavuoren mukaan paikalla olevat edustivat yli puolta Suomen väestöstä ja vielä suurempaa osaa bruttokansantuotteesta.

Kaupunginjohtajien yhteinen arvio oli, että valtaosa paikallaolleista suhtautuu kriittisesti ja iso osa erittäin kriittisesti hallituksen maakuntauudistukseen.

– Jos luodaan maakunnat, joiden keskeisin tehtävä on sote, ja toiseksi keskeisin on kasvupalvelut ja jos käy niin, että soten osalta rahat loppuvat tai on niukkuutta rahoista, niin mitenköhän siinä tapauksessa käy kasvupalveluiden, Vapaavuori kyseli perjantaiaamuna.

Kasvupalvelut ovat nyt ely- ja te-keskusten järjestämiä yritys- ja työllisyyspalveluja, jotka hallitus haluaisi siirtää maakunnille. Kaupunginjohtajien mielestä ne pitää siirtää kaupunkien hoidettavaksi.

Sote-ministereiltä ymmärrystä kapinakokouksen vaatimuksille

Ministereiltä ei ole aiemmin liiennyt ymmärrystä kaupunginjohtajien kritiikille, mutta perjantaina oli toinen ääni eduskunnassa.

– Minä ainakin suhtaudun hyvin myönteisesti heidän kokoontumiseensa. Katsotaan sitten, minkälaista heidän yhteistyönsä on jatkossa ja minkälaisia konkreettisia esityksiä tulee, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen linjasi.

Samaa myötämieltä löytyi myös hallituksen kahdelta muulta puolueelta eli kokoomukselta ja siniseltä eduskuntaryhmältä.

– Olen edelleen sillä hallituksen peruslinjalla, joka on aiemmin sovittu, mutta tottakai nyt kuullaan tarkkaan ja käydään keskusteluja hallituksen sisällä, mikä näiden eri osasten yksityiskohtainen sisältö tulee olemaan, kokoomuksesta reformiministeriryhmään kuuluva oikeusministeri Antti Häkkänen lupasi.

– Pidän sitä ennen kaikkea keskustelualustana, en pelkästään kritiikkinä. ja valinnanvapaus- ja sote- ja maakuntauudistus etenee nyt omaa hallituksen latua, että en kuitenkaan asettaisi ihan vastakkain tätä, arvioi Sinisen eduskuntaryhmän sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila.

Uudistusministerit kirjoittavat parhaillaan uusiksi perustuslakivaliokunnan keväällä hylkäämää valinnanvapauslakia. Tehtävä ei ole helppo, sillä kokoomuksen vanha uhkaus on yhä voimassa: jos ei tule laajaa valinnanvapautta, ei tule myöskään keskustan vaatimia maakuntia, joiden tehtäviksi on kaavailtu juuri yritys- ja työvoimapalveluja.

– Näistä on hallituksella yhteisymmärrys, joista on jo aiemmin sovittu ja nyt pöydällä on vain tuo valinnanvapaus, sanoo reformiministeriryhmän puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Yle uutisten tietojen mukaan ministerien välinen sopu uudesta valinnanvapauslaista pitäisi löytää ensi viikon perjantaihin mennessä. Silloin lakiesityksen pitäisi lähteä käännettäväksi, jotta hallituksen aiemmin asettama aikataulu ei petä.