Herätys: Trokarit lipuvat Tullin ohi yhä useammin, Katalonian katujuhlia voi seurata krapula, sää on epävakainen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
tullimies ja alkoholilasti
Petteri Paalasmaa / AOP

Viinatrokarit jäävät Tullin rysään yhä harvemmin

Ilman lisärahoitusta Tulli on joutunut vähentämään suurten alkoholimäärien maahantuonnin valvontaa. Samaan aikaan, kun matkustajien tuomat alkoholimäärät ovat hieman laskeneet, Tulli ei ole pystynyt järjestämään valvontaa Helsingin satamissa edellisvuosien tapaan. Tulli ei paljasta tehovalvontaiskujen tarkkaa määrää, mutta se on Tullin mukaan kuitenkin pienempi kuin aiemmin.

Ahvenanmaalla mielitään itsenäiseksi

Suomen ainoa separatistipuolue on Ahvenanmaan maakuntapäivillä oleva Ålands Framtid. Se haluaa Ahvenanmaasta itsenäisen valtion. Puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson on katsonut huolestuneena Katalonian veriseksi äitynyttä taivalta kohti itsenäisyyttä. Jonsson kertoo 180 astetta -haastattelussamme millaisia yhtäläisyyksiä hän näkee Katalonian ja Ahvenanmaan välillä.

Ahvenanmaan lippu ja merta.
Markku Ojala / AOP

Katalonian katujuhlia seuraa krapula

Barcelonan kaduille kerääntyi tällä viikolla satoja tuhansia ihmisiä vastustamaan poliisin viime sunnuntain itsenäisyysäänestyksessä harjoittamaa väkivaltaa. Syntyi vaikutelma siitä, että katalonialaiset kaihoavat itsenäisyyttä yhtenä rintamana. Niin asia ei ole, kirjoittaa toimittaja Timo Seppänen analyysissään.

Barcelonan kadut ovat täynnä mieltään osoittavista ihmisistä.
Quique Garcia / EPA

Saudi-Arabiassa asuva suomalainen Laura odottaa innolla pääsyä ratin taakse

Laura Alho onnistui rakentamaan uran ja löytämään rakkauden tiukasta uskonnollisesta kulttuurista tunnetussa Saudi-Arabiassa. Hänen mukaansa eniten elämää on hankaloittanut laki, joka kieltää naisilta auton ajamisen.

Laura Alho riadilaisen Hotel Al Faisalin näköalatasenteella.
Laura Alho riadilaisen Hotel Al Faisalin näköalatasenteella. Alho elää aktiivista elämää Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa, vaikka toistaiseksi naisten ajokielto rajoittaakin hänen liikkumistaan.Paula Meurman

Nobel-säätiön väitetään sijoittaneen aseisiin, tupakkaan ja fossiilisiin polttoaineisiin

Norjalainen ekologista kulutusta tarkkaileva järjestö on saanut käsiinsä luettelon kiistanalaisista yrityksistä, joihin Nobel-säätiö sijoittaa. Mukana on yrityksiä, jotka valmistavat ydinaseita, tupakkaa ja hiiltä, kirjoittaa Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Nainen puhuu mikrofoniin toimittajien ympäröimänä.
Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen julisti Nobelin rauhanpalkinnon saajan 6. lokakuuta. Heiko Junge / EPA

Pilvistä ja epävakaista

Hajanainen sadealue leviää lauantaina maan länsiosaan. Muualla maassa tulee sadekuuroja. Illalla matalapaine lähestyy lounaasta ja tuo etelään runsaampia sateita sunnuntaiyöksi. Lisää säästä: yle.fi/saa.

Sääkartta lauantaille 7. lokakuuta.
Sääkartta lauantaille 7. lokakuuta. Yle