Trump heikentää ilmaista ehkäisyä

Päätöksen arvioidaan vaikuttavan kymmeniintuhansiin yhdysvaltalaisnaisiin.

Naisten terveys
Presidentti Donald Trump ja hänen vaimonsa Melania Trump.
Presidentti Donald Trump ja Melania Trump osallistuivat torstaina latinokulttuuria juhlistavaan tapahtumaan.Jim Lo Scalzo / EPA

Presidentti Donald Trump heikentää yhdysvaltalaisnaisten mahdollisuuksia maksuttomaan ehkäisyyn.

Barack Obaman presidenttikauden perua oleviin terveydenhoitolakeihin on sisältynyt käytäntö, jossa työnantajat ovat kustantaneet naistyöntekijöidensä ehkäisyn.

Sen tuloksena miljoonien amerikkalaisnaisten ei viime aikoina ole enää tarvinut maksaa ehkäisystä.

Trumpin hallinnon uuden päätöksen mukaan työnantajat voivat nyt kuitenkin kieltäytyä ehkäisykustannuksista uskonnollisista tai moraalisista syistä. Tähän asti kieltäytyminen on ollut mahdollista vain uskonnollisille instituutioille.

"Hyökkäys naisten terveyttä vastaan"

Edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan pitää Trumpin hallinnon päätöstä tervetulleena ja on puhunut "uskonnonvapauden merkkipäivästä".

Demokraattiedustaja Nancy Pelosi puolestaan on luonnehtinut päätöstä "halpamaiseksi" ja sanoo republikaanien lähteneen "kuvottavaan hyökkäykseen" naisten terveyttä vastaan.

Monet järjestöt kuten kansalaisoikeusjärjestö ACLU aikovat yrittää estää päätöksen voimaantulon oikeusteitse.

Enemmistölle työnantajista ehkäisy ei ongelma

Päätöksen vaikutukset eivät kuitenkaan välttämättä ole laajat. Suurin osa yhdysvaltalaisyrityksistä nimittäin ei pidä ongelmana sitä, että ehkäisy on osa työntekijöiden terveydenhoitoa.

Lisäksi monesti on myös työnantajan etujen mukaista, että naiset voivat suunnitella raskaaksi tulemista.

Trumpin hallinnon mukaan Obaman-aikaisia käytäntöjä on vastustanut noin 200 työnantajaa. Se tarkoittaisi, että maksuton ehkäisy loppuisi noin 120 000 naiselta.

Lähteet: AP